În acorduri de vioară prin Viena. Ghid turistic pentru o vacanță de viță nobilă
Cutreierând străzile celui mai mare oraș din Austria, simți cum pășești pe urmele lui Mozart, Beethoven sau Schubert. Orașul muzicii, artei și al culturii este o fuziune între patrimoniu tradițional și modernitate.
Desemnat pentru a 10-a oară consecutiv orașul cu cele mai bune condiții de viață de pe glob, Viena oferă locuitorilor și turiștilor activități culturale și multe opțiuni de recreere. Concerte, festivaluri, piese de teatru și de operă, galerii de artă și o gastronomie rafinată sunt doar câteva exemple pentru care merită să vizitezi Viena.
Află în continuare care este topul atracțiilor turistice și cum poți planifica o vacanță de neuitat.
Top 10 obiective turistice
Activități și distracție în aer liber
Cum ajungi la Viena
Opțiuni de cazare
Ce și unde mănânci bun în Viena
Raiul cumpărăturilor
Ce trebuie să mai știi înainte de călătorie
Top 10 obiective turistice
Pe măsură ce parcurgi topul obiectivelor turistice, ți-am pregătit și o coloană sonoră care să te urmeze. E cu dor de ducă și dor de Viena.
#1 Palatul Schönbrunn
Maria Tereza, Împăratul Franz Josef sau Împărăteasa Elisabeta sunt doar câteva personalități importante care s-au bucurat de reședința la palat. Arhitectura barocă cu influențe excentrice în stil rococo și cele mai bine 1.000 de încăperi au găzduit evenimente istorice importante, un exemplu fiind concertul din Sala Oglinzilor a micului Mozart, la vârsta de șase ani.
Accesul în palat pornește de la 16 euro. Detalii despre bilete și tururi ghidate găsești aici.
#2 Primăria din Viena
Construcția în stil neo-gotic este sufletul evenimentelor și al festivităților. Indiferent de anotimp, mereu vei găsi forfotă în curtea exterioară sau în sălile de festivități. Serile de vară apun cu un cinematograf în aer liber, iar sărbătorile de iarnă aduc Târgul de Crăciun și patinoarul, cu ale lor podoabe și luminițe. Văzuta de la distanță, Primăria seamana cu un castel din poveste.
Accesul pentru turiști este gratuit, iar în zilele de luni, miercuri și vineri, de la ora 13:00 poți fi însoțit de un ghid.
#3 Biserica Sfântul Ștefan
Milioane de oameni vizitează în fiecare an cea mai faimoasă catedrală din Viena. Fiecare secțiune are propria poveste și estetică unică, de la acoperiș până la catacombele misterioase de dedesubt. Biserica se poate vizita în cadrul unui tur ghidat, iar prețul este aproximativ 6 euro pentru oricare secțiune.
Exteriorul abundă în elemente arhitecturale romane și gotice, cel mai spectaculos fiind tavanul compus din țigle colorate și mozaic ceramic, ce înfățișează un vultur imperial cu două capete. În interiorul catedralei, coroanele gotice ornamentate și picturile înfățișează figuri și momente biblice.
Cel mai bun moment de vizită este spre înserat. Ai de urcat 343 de trepte până în chilia din turn, iar priveliștea asupra Vienei de la înălțimea celor 13 clopote este o experiență unică.
#4 Palatul Hofburg
Vechea cetate medievală a fost reședința imperiului habsburgic, prin urmare decorul luxuriant și capela poartă amprenta si simțul artistic al monarhilor care locuiau la palat. În prezent, aici poți vizita Muzeul Sissi, Apartamentele Regale, Colecția Imperială de Argintărie, Muzeul Etnografic și Biblioteca Națională, fiind totodată un centru cultural unde se organizează expoziții de artă.
Biletele de acces pornesc de la 15 euro și trec de 30 de euro pentru o vizită la Muzeul Sissi.
#5 Palatul Belvedere
Mii de plante din ecosistemul alpin împrejmuiesc cele două clădiri ale palatului, alături de fântâni artizanale și basoreliefuri de muze și sfinți. În interior sunt muzee de pictură austriacă, din Evul Mediu până în prezent. Printre operele de artă vei admira cea mai mare colecție Gustav Klimt, 24 de picturi stil mozaic de aur, inclusiv principalele puncte de atracție “The Kiss” și “Judith”.
Biletul de acces în ambele clădiri costă 22 de euro. Informații despre expozițiile temporare și alte evenimente găsești pe site.
#6 Cartierul Muzeelor
Este cel mai mare centru cultural, ce adună într-un perimetru expoziții de artă modernă și post-modernă restaurante, cafenele și librării colorate. Cele mai importante desfătări culturale le găsești la Muzeul Leopold, Muzeul de Artă Modernă Mumoka, Kunsthalle și Centrul Arhitectural.
Nu fugi fără să bei o cafea la Café Leopold sau la barul Corbaci, chiar lângă librărie.
#7 Opera de stat
Dacă îți plac spectacolele distinse și muzica clasică, pune o ținută elegantă în bagaj și mergi într-o seară la opera din Viena. Vei păși în una dintre cele mai frumoase săli de spectacol, cu picturi și tapițerii inspirate din opera lui Mozart.
Subtitrarea este disponibilă în mai multe limbi ce pot fi setate de spectatori, iar fiecare scaun are în față un ecran pe care rulează distribuția și conținutul piesei în engleză sau germană.
Experiența de înaltă clasă te costă doar câțiva euro sau ai posibilitatea să cumperi bilete în ultimul moment, la preturi avantajoase.
#8 Casa Hundertwasser
Proiectată de artistul Friedensreich Hundertwasser, clădirea are un aspect complet ieșit din tipare. Fațada aduce puțin cu arhitectura fantezistă a lui Gaudi din Barcelona, dar se diferențiază prin forma ciudată și ornamentele colorate. Locatarii si-au decorat ferestrele după gustul propriu, iar sutele de copaci și plante din balcoane și de pe acoperiș inspiră un soi de sălbăticie urbanizată.
Casa se poate admira doar din exterior, însă în cafeneaua Kunst und Café de la parter poți viziona un film în care arhitectul te ghidează prin interiorul creației sale.
#9 Plimbare pe Ringstrasse
Pentru o promenadă de-a lungul celor mai impresionante clădiri, parcuri și grădini publice, acceptă provocarea celor 5 km care înconjoară centrul istoric. Strada este presărată cu monumente istorice și clădiri administrative, precum Parlamentul, Opera de Stat, Teatrul Național, Muzee de Artă și Istorie Naturală, Primăria, dar și hoteluri burgheze, decorate cu fresce și statui. Este principalul bulevard al Vienei, unde pe vremuri se perinda burghezia în trăsuri elegante.
În cale îți va răsări și parcul Volksgarten, o oază de relaxare și mireasmă în centrul orașului. Te întâmpină cu flori multicolore, fântâni, monumente și artă contemporană.
#10 Biserica Sfântul Carol
Construcția este un amestec de elemente vechi grecești și romane, în combinație cu elemente bizantine, renascentiste și baroc. Frescele opulente din interiorul cupolei pot fi admirate îndeaproape cu liftul panoramic ce poartă vizitatori la o înălțime de 32,5 metri.
În apropiere se mai poate vizita Karlsplatz – una dintre cele mai renumite piețe ale orașului.
Activități și distracție în aer liber
Viena este cea mai primitoare în lunile de primăvară și toamnă, când străzile nu sunt foarte aglomerate, iar temperatura permite plimbări îndelungate și activități în aer liber.
Parcul de distracții Prater este cel mai cunoscut punct turistic. Cu o roată uriașă ce a deținut recordul mondial o vreme și alte 250 de pastile de adrenalină, parcul este un loc de întoarcere către entuziasmul copilăriei. Îți spunem doar atât, viteza de rotație în aer este de aproximativ 60 km/oră.
Pe insula de pe Dunăre găsești un alt parc perfect pentru plimbări sau activități sportive. Este locul principal de recreere, cu plajă, parc acvatic și un parc de cățărare. Tot aici se organizează în fiecare vară cel mai mare festival gratuit în aer liber din Viena.
Grădina Zoologică din complexul palatului Schonbrunn a fost votată pentru a cincea oară drept cea mai frumoasă din Europa. Cu o impresionantă varietate de specii rare din toate colțurile lumii, printre preferații vizitatorilor se numără puii de elefant, urșii panda și urșii polari, urșii koala, tigrii siberieni, păsările flamingo și multe altele.
Pentru cei foarte pasionați, grădina organizează circuite ghidate și workshop-uri cu prețuri pornind de la 79 euro/tur.
Nu este de neglijat nici Naschmarkt, cea mai veche piață din Viena, unde ți se etalează în fața privirilor pofticioase specialități tradiționale și internaționale.
Cum ajungi la Viena
Poți zbura rapid cu avionul sau, dacă ai timp să te bucuri și de călătorie, mașina personală sau trenul pot fi variante de cursă lungă. Cu mașina vei parcurge cei aproximativ 1.000 km în 12 ore, iar cu trenul mai bine cumperi bilet la cușetă pentru că te așteaptă o călătorie de aproximativ 20 de ore.
Au apărut pe piață companii low cost de origine austriacă, cu prețuri avantajoase și o flotă numeroasă. Noi am găsit bilete dus-întors la doar 50 de euro, dar cel mai bine folosești o platformă online care îți afișează toate companiile și variantele de zbor din România. Astfel, poți compara și obține cea mai bună ofertă.
Opțiuni de cazare
Bunul gust și rafinamentul austriecilor se reflectă inclusiv în designul interior al hotelurilor și al apartamentelor. Iar pentru o experiență cât mai autentică, închirierea unui apartament în sufletul orașului o să salveze din timpul de deplasare.
Pentru o călătorie în doi, am găsit acest studio primitor cu o cromatică la linie și lumină naturală. Prețul este undeva pe la 50 euro/noapte și poate acomoda până la 4 persoane, datorită canapelei extensibile.
Iar dacă pleci cu gașca, acest apartament cu “cei mai buni prieteni” în descriere poate fi o invitație la sleepover ca în adolescență. Prețul este aproximativ 90 euro/noapte, poate acomoda 6 oaspeți și, extra-pont, are un divan numai bun pentru fotografii artistice.
Ce și unde mănânci bun în Viena
Înainte de orice deliciu, trebuie să menționăm tradiția cafelei din Viena. În 2011, cafenelele vieneze, originare din secolul al XVII-lea, au fost înscrise pe lista patrimoniului cultural UNESCO, fiind descrie drept un loc “unde se consumă timp și spațiu, dar numai cafeaua se regăsește pe factură”.
Această descriere se datorează faptului că în Viena ieșitul la cafea este un stil de viață și o experiență socială. O știa și Freud, pe care îl întâlneai adesea Café Central – una dintre cele mai cunoscute cafenele din lume și un loc unde găsești astăzi inclusiv mâncare tradițională.
Cât despre bucătăria vieneză, sunt câteva mâncăruri pe care trebuie să le încerci la ele acasă:
- Schnitzel vienez la Meissl & Schadn
- Tafelspitz la Plachutta Wollzeile
- Käsekrainer la Wiener Wurstl
- Bratwurst la Bitzinger
- Apfelstrudel la Café Mozart
- Sachertorte la Café Sacher
Raiul cumpărăturilor
Zonele pietonale sunt presărate cu buticuri cu bijuterii, antichității, obiecte de artă și piese unicat, produse de designeri locali. Printre marile centre comerciale și buticurile emblematice, te vei lăsa purtat de febra cumpărăturilor.
Iată care sunt cele mai cunoscute locuri pentru shopping la Viena:
- Parndorf, outlet cu cele mai cunoscute branduri de haine, pantofi, bijuterii și prețuri reduse de la 30% până la 70%
- Donauzentrum, cel mai mare centru comercial
- Mariahilferstrasse, centru comercial central
- Kärntner Straße, cea mai faimoasă arteră de cumpărături
- Graben, stradă pietonală presărată cu magazine
- Naschmarkt, cea mai populară și cea mai veche piață – târg cu de toate
- SCS Shopping City Süd sau Shopping Center Nord, centre comerciale tip mall
Ce trebuie să mai știi înainte de călătorie
Viena City Card oferă reduceri la muzee și alte atracții turistice, gratuitate la transportul în comun și transferul de la aeroport. Valabilitatea și prețurile sunt concepute pentru 24h, 48h sau 72h.
Ora locală în Vienei este +1 GMT, iar moneda locală este euro.
Și nu în ultimul rând, globul de zăpadă a fost inventat întâmplător de Erwin Perzy, în Viena. Producția în masă a început în 1905 ca o afacere de familie și a produs globuri personalizate pentru nume mari, precum Bill Clinton, Ronald Reagan, Sasha și Malia Obama. Știm că nu te ajută această informație în vacanță, dar ne-am gândit că ar fi drăguț să știi povestea globului de Crăciun.
Acum a venit momentul să cauți cele mai bune oferte de călătorie, iar când vei trage linie cheltuielilor, în mod sigur experiențele din Viena ți se vor părea de neprețuit.
Sursă foto: Unsplash, Shutterstock, Pixabay