Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Zile libere în 2019. Vezi cum poți lega weekendul de ele și rezervă-ţi vacanţele din timp

Românii au prins gustul city break-urilor, conform studiilor, chiar dacă acestea sunt doar pe locul 3 pe lista concediilor lor. Printre motivaţiile planificării unei astfel de excursii se află şi zilele nelucrătoare, sărbători legale declarate libere prin lege, în afara weekend-urilor. Cum se împart ele în calendar în 2019? Îţi povestim pe larg in randurile urmatoare.

Cadru Legislativ
Zile libere în 2019. În ce zile ale săptămânii cad sărbătorile legale anul viitor
Mini-vacanţe de care te poți bucura anul viitor legând zilele libere de weekend

Cadru Legislativ

Legea nr. 53/2003 din articolul 139 al Codului Muncii este cea care reglementează calendarul zilelor libere. O parte dintre ele sunt nominalizate ca sărbători religioase (Rusaliile) iar altele sunt de interes laic sau naţional (1 iunie, 1 decembrie).

Conform legii, în zilele menţionate în Monitorul Oficial nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, dar şi a celor care nu pot impune repaus din diverse motive specifice. Însă tot prevederile legale adaugă faptul că, în cazul angajaților nevoiți să lucreze de sărbători legale, se va dubla salariul alocat acelei perioade.

Zile libere în 2019. În ce zile ale săptămânii cad sărbătorile legale anul viitor

Iată lista sărbătorilor legale din 2019:

 • 1 ianuarie, Anul Nou (marţi)
 • 2 ianuarie, A doua zi după Anul Nou (miercuri)
 • 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor României (joi)
 • 26 aprilie, Vinerea Mare (vineri)
 • 28 aprilie, Pastele ortodox (duminică)
 • 29 aprilie, A doua zi de Paşte ortodox (luni)
 • 1 mai, Ziua Muncii (miercuri)
 • 1 iunie, Ziua Copilului (sâmbătă)
 • 16 iunie, Rusalii (duminică)
 • 17 iunie, A doua zi de Rusalii (luni)
 • 15 august, Adormirea Maicii Domnului (joi)
 • 30 noiembrie, Sfântul Andrei (sâmbătă)
 • 1 decembrie, Ziua Marii Uniri (duminică)
 • 25 decembrie, Crăciunul (miercuri)
 • 26 decembrie, A doua zi de Crăciun (joi)

Mini-vacanţe de care te poți bucura anul viitor legând zilele libere de weekend

După cum poţi observa, anul 2019 aduce 12 sărbători legale. Aproximativ o treime dintre ele cad în weekend, ceea ce blochează posibilitatea unui city break prelungit. Restul se împart în sărbători petrecute alături de familie şi ocazii de city break. În acest context, pentru a te bucura de câteva zile de odihnă, cea mai bună variantă este să realizezi o punte între sărbătorile legale din mijlocul săptămânii şi zilele de weekend, apelând la doar câteva zile de concediu.

Ţi-am pregătit mai multe scenarii pentru a te bucura de repaus. Iată cum poţi profita de o ieşire din oraş de cel puţin 3 zile, în perioadele ce includ:

 • 24 ianuarie (joi) – Cu doar o zi de concediu (vineri), poţi organiza un city break de 4 zile, perfect pentru o vacanţă la munte sau pentru o plecare în Malta sau Cipru, pentru a te bucura de temperatura mai ridicată. Un zbor spre Cipru durează aproximativ 2 ore. Temperatura regăsită acolo este de 16 grade, perfectă pentru a vizita Paphos sau Larnaca. În Paphos, poţi vedea Parcul şi Muzeul Arheologic, te poţi răsfăţa cu berea Afroditei sau poţi vizita Grădina Zoologică, unde vei găsi păsări flamingo. În Larnaca, le poţi vedea direct în lacul sărat al regiunii, în habitatul lor natural. Aici mai ai de văzut şi o moschee antică, Biserica Sfântului Lazăr sau Castelul din Larnaca.
 • 26 aprilie-1 mai (miercuri) – Îți poţi prelungi vacanţa de Paşte pentru a te bucura şi de 2 zile de odihnă, în afara pregătirilor pascale. După masa cu familia, marţi şi miercuri poţi alege o drumeţie prin ţară. Dacă îţi plac traseele cu adrenalină, poţi urca în Munţii Iezer-Păpușa, aproape de Piteşti, la Cabana Cuca, aflată la 1210 metri. Traseul poate continua dincolo de aceasta, în funcţie de pregătirea ta fizică. O astfel de drumeţie poate ocupa o zi întreagă, lăsându-ţi miercurea de recuperat pentru următoarele zile de muncă.
 • 1-5 mai (miercuri – duminică) – Poţi face punte de miercuri până duminică şi poţi obţine astfel o mini-vacanţă de 5 zile. Profită de această ocazie şi pregăteşte un mic circuit în Italia, unde ajungi în doar 2 ore. Printre cele mai accesibile zboruri este București-Roma, pe care îl găseşti chiar şi la mai puţin de 100 euro/persoană. În 2 zile, vei vedea principalele atracţii ale oraşului (Colosseum, Fontana di Trevi, Palatul Vittorio Emmanuelle şi Vaticanul) şi vei putea merge mai departe spre Napoli, cu oprire în oraşul antic Pompei, de unde poţi urca pe vulcanul Vezuviu.
 • 17 iunie (luni) – Ai 3 zile la dispoziţie să te relaxezi. Dacă vremea ţine cu tine, poţi da prima fugă la mare sau poţi vizita ţări din apropiere, precum Grecia (unde sigur temperatura va fi de plajă), Bulgaria (cum sună 3 zile în Veliko Tarnovo?) dar şi Italia, Turcia sau Austria, cu un zbor scurt. Istanbul este întotdeauna o idee bună vara, mai ales că ajungi acolo într-o singură oră cu avionul. În 3 zile, poţi vedea Moscheea Albastră, Hagia Sophia, Palatul Topkapi, Palatul Dolmabahce şi poţi savura una dintre cele mai savuroase bucătarii internaţionale, ale cărei deserturi sunt irezistibile.
 • 15 august (joi) – La final de vară, fă punte cu weekend-ul şi plănuieşte un city break în ţările în care n-ai avea curaj să ajungi pe timp de iarnă: Olanda, Suedia sau Norvegia. Amsterdam are peste 120 de muzee şi o gamă variată de distracţii, de la o plimbare de-a lungul canalelor cu vaporaşul la fotografii de grup la celebrul semn IAmsterdam. Aici găseşti bulbi de lalele negre sau albastre, cele mai delicioase waffles cu caramel şi o mulţime de biciclete, aceasta fiind principalul mijloc de transport al localnicilor.

Chiar dacă 2019 nu e cel mai generos din punct de vedere al zilelor nelucrătoare, acum e momentul perfect să planifici zilele pe care poţi conta. Ia în calcul că după 15 august, nicio sărbătoare legală nu va mai pică în timpul săptămânii, aşa că mini-vacanţele trebuie aranjate din vreme. Tu când ai vrea să pleci într-un city break in acest an?

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns