Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Amsterdam de la A la Z. Descoperă atracțiile orașului și recomandări de călătorie

Amsterdam este orașul bicicletelor, al canalelor ce traversează orașul, al libertăților pe care alte țări vecine europene nu le permit, dar și al civilizației. O vacanță la Amsterdam îți garantează experiențe noi, amintiri de neuitat și o colecție colorată de fotografii incredibile. De aceea îți recomandăm destinația și-ți povestim principalele ei puncte de atracție, dar și variantele optime de cazare și transport.

Obiective turistice în Amsterdam
Mâncare în Amsterdam
Transport spre Amsterdam
Cazare în Amsterdam

Capitala Olandei generează atât de multe subiecte de discuție, încât poate fi folosită lejer că ice breaker pentru orice conservație. Spre exemplu, Amsterdam nu are doar un primar clasic, dar și unul destinat vieții de noapte, unul dedicat bicicletelor și un poet oficial al orașului. În plus, în ciuda faptului că există peste 2.500 de bărci – locuințe pe canalele sale, apa este atât de curată încât elefanții de la grădina zoologică locală primesc apă potabilă direct de acolo.

Și de parcă nu ar fi destul, Amsterdam este orașul unde locuitorii cu venituri mici își pot duce animalele de companie la veterinar gratis o dată pe an. Ți-am atras atenția? În continuare, îți vom povești tot ce trebuie să știi pentru o vacanță perfectă la Amsterdam.

photo 1495646154705 7924009674d5

Obiective turistice în Amsterdam

Amsterdam este locul perfect pentru orice tip de călător: are 120 de muzee, dar și o viață de noapte agitată. Iată ce poți vizita dacă ajungi aici:

Piața Dam a fost odată piața centrală din Amsterdam, unde se vindea absolut orice, de la bulbi de lalele până la găini. Monumentul național din Piața Damului a fost inaugurat la 4 mai 1956, în amintirea celor care au murit în timpul celui de-al doilea război mondial. În fiecare an, pe 4 mai, oamenii, inclusiv reprezentanți ai familiei regale, comemorează victimele acestui  eveniment. Palatul Regal și Nieuwe Kerk Amsterdam sunt, de asemenea, situate in Piaţa Dam.

Palatul Regal din Amsterdam a fost construit pentru a fi folosit ca Primărie a oraşului Amsterdam în epoca de aur a acestuia, în secolul al XVII-lea. Louis Napoleon, fratele lui Napoleon, s-a declarat rege al Olandei în 1806 și a ales ca Primăria să fie palatul lui personal. Louis Napoleon și-a petrecut cea mai mare parte a timpului pentru a-și decora noua casă în stilul cel mai la modă al erei: stilul Imperiului Francez. Palatul Regal din Amsterdam deține una dintre cele mai bine păstrate și mai complete colecții în stil Empire din lume. O parte a Palatului este deschisă vizitatorilor şi astăzi.

Oude Kerk (Biserica Veche) domină Districtul Roșu. Deși inițial a fost construită ca un loc de cult catolic, astăzi Oude Kerk este una dintre clădirile care exprimă caracterul național al protestantismului olandez. Printr-o arhitectură exceptională, ferestre înalte pline de lumină, minunate sculpturi și plăci de granit vechi, precum și prin istoria sa unică omniprezentă în clădire, Oude Kerk simbolizează tradiția din Amsterdam.

Deschis în 1885, Muzeul Național Rijksmuseum este singurul muzeu din lume cu un drum ce trece direct prin el. A fost construit la marginea orașului, astfel încât să conecteze centrul istoric cu noile cartiere care urmau să fie construite. Drumul a fost deschis pentru vehiculele motorizate pană în 1931, dar acum mai este deschis doar pentru biciclete. Cea mai faimoasa pictură a sa este Night Watch, o operă a lui Rembrandt. La câțiva ani după realizarea operei, aceasta a fost transferată la Primăria orașului din Amsterdam.

Pentru că zidul pe care au vrut să aşeze opera era prea mic, s-a hotărat să se tăie pictura, pentru a se încadra pe perete. Prin urmare, astăzi lipsesc doi bărbati din partea stangă a tabloului. Muzeul face parte din zona muzeala a orașului, lângă el regăsindu-se și Van Gogh Museum, Jewish Historical Museum, Diamond Museum, dar și muzeul de artă modernă MOCO. În centrul cartierului muzeelor este o zonă verde tocmai bună pentru o pauză de masă sau pentru o moțăială la iarbă verde în Vondelpark.

photo 1521481137585 72bf570cff34

MOCO Museum este muzeul pe care nu trebuie să-l ratezi dacă îți place arta contemporană. Galeriile sale se schimbă la un anumit interval de timp, dar de curând au afișat operele artistului pop art Roy Lichtenstein și ale artistului stradal Bansky. Ghidul audio te va lămuri asupra detaliilor galeriei, iar experiența va fi una de excepție. Ți-o garantăm.

Jurnalul Annei Frank este cea mai tradusă carte olandeză, iar casa acesteia adună turiști din toată lumea, astfel încât este necesar să rezervi bilete cu mai mult de o lună înainte de vizită și să aștepți la o coadă impresionantă pentru acces.. Cei mai mulți dintre cei care vizitează Casa Annei Frank din Amsterdam cunosc informațiile de bază: Anne Frank era o fată evreică, născută în Germania, care a fugit în anii ‘30 cu familia ei. A venit la Amsterdam. Când a început al doilea război mondial și naziștii au ocupat Tările de Jos, ea și familia ei s-au ascuns în spațiile ascunse (“Het Achterhuis”) ale unei case din Amsterdam (Prinsengracht 263) timp de 2 ani. Anne a ținut un jurnal pe tot parcursul șederii ei.

Deși a fost deschisă abia în primăvara anului 2012, clădirea EYE este deja una dintre cele mai admirate din Amsterdam. Situată chiar vizavi de Gara Centrală, acest cinematograf, muzeu de film, cafenea / restaurant și locație de eveniment de ultimă oră este demnă de adăugat pe lista de obiective turistice.

Muzeul Științei NEMO este minunat, atât pentru copii, cât și pentru adulți, cu expoziții proiectate academic pentru a inspira și a stimula în mod activ mintea. Întins pe 4 etaje, conține o serie de expoziții fascinante, cu tematică ştiinţifică, cu o mulțime de echipamente hands-on. Expozițiile permanente de la NEMO sunt: ​​Construcţii uimitoare, Tehnologie inteligentă, Călătorie prin minte, Lumea apelor, Puterea apei, Adolescenți, Știință pe tot parcursul veacurilor, Căutarea vieții, Parcul mașinilor și Energie.

Un alt muzeu similar ca abordare științifică este Micropia, dedicat tuturor micro-organismelor. Expoziția interactivă, cu posibilitate de a testa senzorial consecințele acțiunilor micro-organismului asupra mediului înconjurător cuprinde exponate foarte bine explicate, dar și un album pe care trebuie să-l completezi cu ștampile, pe măsură ce vizitezi muzeul. Este unul dintre cele mai distractive din Amsterdam.

Dacă nu ai ajuns până acum la un muzeu de ceară, Muzeul figurilor de ceară Madame Tussauds din Amsterdam îți va oferi o experiență nemaipomenită. Aici vei putea vedea personalități celebre imortalizate în statui de ceară, precum familia regală olandeză, superstaruri din muzică (Beyonce, Adele, Taylor Swift, Madonna, Bono, Elvis Presley), film (Angelina Jolie, Brad Pitt, Jennifer Lopez, Julia Roberts), politică sau artă.

Amsterdam se mândreşte şi cu câteva muzee neconvenționale, care ți-ar putea atrage atenția:

  • Muzeul Marijuanei propune o informare completă asupra acestei plante, mai ales că în oraș se poate cumpăra legal sub formă de prăjituri sau joint-uri;
  • Muzeul Sexului afișează o galerie erotică pe 2 etaje, cu câteva exponate interactive;
  • Condomerie este un magazin dedicat prezervativelor, cu o galerie extinsă, dar și cu suveniruri tematice;
  • Muzeul Pisicilor adună sculpturi, fotografii și ilustrații ce înfățișează felina preferată, în timp ce o pisică adevărată se plimbă la picioarele trecătorilor;
  • Muzeul Poşetelor este foarte apreciat pentru abordarea istorică și estetică pe care o propune;

Bloemenmarkt este piața florilor din Amsterdam, locul unde poți cumpăra bulbi de lalele, dar și flori complet dezvoltate sau suveniruri sub formă de semințe, pentru cei de acasă.

photo 1458229865435 7cbe781270e4

Dacă vrei să incluzi shopping-ul în călătoria ta, îndreaptă-te spre P.C.Hooftstraat (zona cu cele mai exclusiviste magazine), Haarlemmerstraat (cea mai accesibilă stradă din Amsterdam), De Bijenkorf (The Bee Hive), Villa Arena, Magna Plaza și Kalvertoren. Tot în Amsterdam este cel mai mare magazin Primark, întins pe 5 etaje și subsol, unde poți pierde lejer 2 ore, datorită prețurilor mici și articolelor colorate.

Viața de noapte a turiștilor în Amsterdam se desfășoară în principal în Red Light District. După lăsarea întunericului, apar faimoasele fete în lenjerie intimă în vitrinele roșii. Sub nicio formă nu le fotografia. E interzis și periculos, așa că admiră-le de la distanță. Există chiar și show-uri erotice live, pentru cei care vor să ducă voyeurism-ul la alt nivel, tot în Cartierul Roșu.

photo 1510709579175 fbbc0ed73037

Coffee Shop-urile sunt, de fapt, locuri unde se vinde marijuana în mod legal, fie pentru joint-uri, fie sub formă de prăjituri. Dacă ești tentată de experiență, nu combina cu alcool și nu cumpăra de la furnizori neautorizați.

Mâncare în Amsterdam

Mâncarea stradală e o experiență must-have în Amsterdam și dacă ți-au plăcut cartofii prăjiți în Belgia, cu siguranță îți va plăcea și varianta cu maioneză din Amsterdam. În plus, trebuie să încerci crochetele cu diferite umpluturi, o altă gustare tipică olandeză, dar mai ales brânza Gouda cu diferite arome, în unul dintre magazinele dedicate, găsite la tot pasul, ce oferă și degustare gratuită.

Dacă ai venit cu gândul la burgeri, Burger Fabriek, în apropiere de Condomerie, este o variantă foarte bună și vei găsi acolo o varietate extinsă de sortimente mexicane, olandeze, japoneze sau inspirate din alte țări. După acest festin, poţi merge la Pancake Bakery, locul cu cele mai bune clătite din oraș. Dar fii cu băgare de seamă, sunt imense și cel mai probabil, nu vei putea termină o porție de una singură.

Nu rata bucătăria indoneziană când pleci la Amsterdam. Indochina a fost o colonie olandeză importantă, cu un puteric accent asupra tendințelor gastronomice din Amsterdam.

O ultimă recomandare este să te așezi în tihnă la un bistro de lângă o moară, specifică Olandei, și să comanzi o gustare ușoară și variată.

photo 1477763858572 cda7deaa9bc5

Transport spre Amsterdam

Soarele nu este foarte generos cu Olanda, așa că vei avea noroc dacă îl prinzi. Îți recomandăm să bifezi vacanța în perioada septembrie-noiembrie, însă îmbracă-te bine, pentru că e ceva mai frig ca la noi.

Chiar dacă poți lua în calcul și autocarul sau mașina personală, cel mai ușor mod de a ajunge acolo este cu avionul. Biletele sunt însă destul de piperate pe tot parcursul anului, pentru că nu există charter direct din România. Pentru a evita prețurile de peste 150 de euro, vânează ofertele Tarom  KLM, ce ating uneori pragul de 100 de euro/ bilet de avion,  de 2 ori pe an.

Trenul este cel mai rapid si mai ieftin mijloc de transport de la aeroportul Schipol spre oraș. După ce ajungi în oraş, tramvaiele vor fi principalul mijloc de transport la care vei apela. Poți achiziţiona un abonament de 24 – 48 de ore, timp în care poți călători cu Amsterdam Pass, indiferent de mijlocul de transport ales.

Cazare în Amsterdam

Cazarea în Amsterdam este la fel de scumpă precum toate aspectele ce țin de capitala Olandei. Pentru un buget mediu, îți recomandăm hotelul Blossom, foarte aproape de Reijskmuseum. Prețul ajunge undeva la 150 de euro pe noapte per cameră și chiar dacă toate spațiile sunt foarte mici, începând cu liftul, este un spațiu comod și drăguț decorat. În plus, te așteaptă o pisică la recepție. De aici poți vizită cu ușurință Fabrica Heineken și poți avea parte de Heineken Experience, dar și de o plimbare cu vaporașul, în prezența unui căpitan vorbăreț.

Pentru un buget generos, îți recomandăm Hotelul Victoria situat chiar vizavi de Gara Centrală, în inima orașului. Înainte de a fi construit, proprietarii hotelului au cumpărat toate casele de pe stradă pentru a le dărâma și a construi în loc marele hotel, însă nu au reușit să negocieze cu 2 proprietari. Așa că, în cele din urmă, grandioasa clădire s-a construit în jurul acelor două case rămase, motiv pentru care, în mijlocul hotelului, poți vedea câteva ferestre care nu se integrează în peisaj, însă fac deliciul turiștilor.

Ai la dispoziţie de asemenea şi opțiunea Airbnb, atât în sistem sharing, cât și pentru a închiria în regim hotelier un imobil integral. Poți rezerva o cameră chiar și pentru 50 de euro pe noapte, într-un cartier la periferie.

photo 1486631481453 036d90ebd89b

Sperăm că te-am inspirat și că vei petrece o vacanță minunată în Amsterdam. Include cât mai multe obiective turistice și-ți garantăm că te vei bucura că ai ales această destinaţie pentru vacanţa ta.

Sursa foto: Unsplash

Lasă un răspuns