Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Ghid de călătorie prin marele Paris: Top 10 obiective de pozat și admirat  

Parisul este poate cea mai cu moț destinație de vacanță din Europa. Nu pentru că are prețuri piperate, expresii alese sau ținute cochete, ci pentru că numai în 2016 fiecărui locuitor i se alăturau în medie 8 turiști pe străzile boeme ale orașului. Asta a făcut din Paris cel mai vizitat oraș din Europa, conform unui studiu realizat de On The Go Tours.

Dacă ești la prima vizită, pregătește-te să faci concesii pentru că ai foarte multe de văzut. Ca să nu pici în capcanele turistice, să nu-ți pierzi busola sau portofelul și să te bucuri de experiență, ți-am pregătit traseul și o serie de sfaturi practice.

Top 10 obiective turistice
Altfel de experiențe pariziene
Cum ajungi la Paris și ce variante de transport ai
Opțiuni de cazare
Delicatese franțuzești
Shopping pe promenadă
Sfaturi de “pus la borsetă”

Top 10 obiective turistice

Iată care sunt cele mai importante obiective și cum te poți bucura de ele:

#1 Turnul Eiffel este emblema orașului. Biletul de acces te va costa 20 de euro și echivalentul în calorii a unui croissant, întrucât vei avea de urcat 700 de trepte până sus. Cumpără biletul online ca să ocolești o parte din turiști.

Dacă entuziasmul începe să scadă pe măsură ce te apropii de destinație, înseamnă că mulțimile de turiști și vânzători cu de toate nu sunt pentru tine. Un loc mai intim la înălțime este Tour Montparnasse, un zgârie nor cu 59 de etaje, pe acoperișul căruia merită să poposești de la apus pentru a admira panorama dominată de turnul de oțel.

#2 Arcul de Triumf la el acasă. Seamănă puțin fratele din Micul Paris, dar priveliștea de la înălțimea celor aproape 300 de trepte merită efortul și face toți banii – 12 euro, mai exact. Situat la intersecția celor mai importante 20 de bulevarde, vei simți cum ești parte din dinamica orașului.

#3 Muzeul Luvru nu se rezumă la celebra pictură a lui Leonardo Da Vinci – Mona Lisa, fiind un labirint fascinant pentru iubitorii de artă din toate timpurile. În timp ce o parte din turiști se vor înghesui în încăperea Monei, tu vei admira în tihnă cea mai impresionantă colecție de artă – tablouri celebre, sculpturi și obiecte arheologice. Intrarea costă 15 euro sau este gratuită dacă nu ai împlinit 26 de ani. Marțea este închis, iar miercurea și vinerea este deschis până la 10 pm.

#4 Catedrala Notre-Dame întruchipează stilul arhitectural gotic francez și este una dintre cele mai populare biserici din Franța. O poți vizita gratuit sau poți urca în turnul cocoșatului lui Victor Hugo cu 10 euro.

#5 Tot în apropiere, aruncă o privire în Sainte-Chapelle. Vei avea parte de cel mai frumos spectacol de umbre și lumini prin vitraliile acestui monument gotic, pe care îl poți vizita cu 10 euro. Picturile de pe pereți și sculpturile accentuează frumusețea medievală a capelei.

#6 Musée d’Orsay a fost cândva o gară. Astăzi adăpostește cea mai mare colecție de capodopere impresioniste și post-impresioniste din lume – Monet, Renoir și Van Gogh sunt doar câțiva artiști ale căror lucrări le poți absorbi într-o vizită la muzeu. Cumpără biletele online și urmărește programul evenimentelor pe pagina de Facebook, poate nimerești un spectacol sau o proiecție de film.

#7 Centrul Pompidou este un loc mai hipsteresc, cu o arhitectură dominată de conducte colorate. Clădirea găzduiește muzeul național de artă modernă, o bibliotecă publică masivă și un centru de cercetare muzicală. La centru găsești expoziții de artă contemporană, piese de teatru, concerte și tot felul de evenimente culturale.

#8 De pe treptele bazilicii Sacré-Cœur ai o panoramă amplă asupra orașului și acorduri muzicale franțuzești. Ia cu tine o sticlă de vin, o păturică și o carte

Bazilica se află în unul dintre cele mai fermecătoare cartiere din Paris – Montmartre – numit și cartierul artiștilor. Cu străduțe în pantă, iederă agățată de geamuri din lemn, cafenele boeme și pasaje pietruite, cartierul este poezie pură și artă stradală la tot pasul.

#9 La o distanță de 20 km de centrul orașului poți vizita un obiectiv aflat in patrimoniul mondial UNESCO –  celebrul Muzeu Versailles. Merită pentru interiorul somptuos, dar și pentru grădinile desprinse din țara minunilor.

#10 Iar dacă te încântă natura, nu rata Grădina Tuileries – cea mai veche și cea mai mare grădină publică din Paris, proiectată de același arhitect care a planificat grădinile de la Versailles sau Grădinile Luxembourg – o oază de liniște în centrul orașului.

Altfel de experiențe pariziene

Pe lângă desfătările culturale și spirituale, Parisul este un oraș pus pe distracție. Probabil cea mai îndrăgită de orice generație este Disneyland Paris. Aici vei întâlni gașca din copilărie – Mickie, Minnie și Winnie the Pooh – și se va lăsa cu adrenalină și fluturi în stomac de la înălțime.

Iar pentru nostalgicii după Belle Époque, un spectacol de cabaret este o alegere inspirată. Moulin Rouge este destul de scump și turistic, dar dacă nu reușești să intri, tot merită să te pozezi cu renumita moară de vânt de la intrare.

Iar dacă romantismul te lasă rece, ce ai spune de o plimbare prin pasajele subterane? Orașul are un alt Paris pe dedesubt, cu drumuri și intersecții, plăcuțe stradale și tot felul de mistere. Este vorba de Muzeul Subteran pe care îl poți vizita cu aproape 5 euro.

O altă incursiune pentru exploratorii curajoși sunt catacombele pariziene ce lasă pielea de găină. Tunelurile subterane sunt interconectate, dar doar doi kilometri sunt deschiși publicului. Îți spunem doar atât: inscripția de la intrare avertizează “Stop! Acesta este Imperiul morților”.

Cum ajungi la Paris și ce variante de transport ai

Cel mai rapid ajungi cu avionul. Ai de ales între zborurile low-cost și cele de linie, cu diferențe substanțiale de cost. În funcție de asta, vei ateriza pe unul dintre cele trei aeroporturi:

  • Aeroportul Beauvais. De aici transferul cu autobuzul durează 1 ora și 30 minute și costă 17 euro. Cumpără biletele online ca să scapi de o grijă.
  • Aeroportul Charles de Gaulle. De aici poți lua trenul până în centru. Drumul durează 30 de minute, iar biletul costă 10 euro.
  • Aeroportul Orly. De aici poți lua trenul Orlyval cu 12 euro sau autobuzul Orlybus cu 8 euro. Călătoria durează aproximativ 30 de minute cu oricare mijloc de transport.

Parisul nu este un oraș pe care să-l străbați la picior, deci vei fi dependent de transportul în comun. Metroul rămâne cea mai rapidă și economică variantă și găsești tutoriale pe youtube care te îndrumă cum să folosești corect sistemul subteran.  Asta ca să nu pățești ca Homar Simpson:

Dacă vrei să vezi mai mult din oraș în timp ce folosești transportul în comun sau ești nevoit să-l folosești noaptea, autobuzul este o variantă potrivită. Uber-ul rămâne o prezență controversată, dar îl poți folosi cu încredere.

Opțiuni de cazare

Fii deschis în privința cazării pentru că vei găsi variante destul de scumpe sau altele cu un nivel de confort mai scăzut. O altă provocare va fi locația – înainte să faci o rezervare, verifică dacă zona este sigură și în apropierea unor obiective de interes. Nu alege o locație la marginea orașului, pentru că vei petrece ore pe drum și nu vei economisi mare lucru.  

Hostelul este o variantă demnă de luat în calcul. La fel și un Airbnb cochet, Couchsurfing dacă ești foarte sociabil sau o cameră de hotel cu multe stele.

Delicatese franțuzești

Croissant, Foie Gras, Quiche Lorraine, Ratatouille, Soufflé au Fromage, Crêpes sunt doar câteva dintre specialitățile bucătăriei franțuzești. Orice ai face, nu pleca din Paris fără o vizită la Laduree Macaroons – brandul care a inventat acest desert delicios.

Chiar dacă Parisul este cunoscut pentru numărul de restaurante premiate cu stele Michelin, poți cina sănătos și la un preț accesibil. Iată o listă cu restaurante prietenoase cu economiile tale de vacanță.  

Plimbare și shopping pe promenadă

Mama tuturor plimbărilor din Franța este cea pe Champs–Élysées – cel mai faimos bulevard care leagă Arcul de Triumf cu Place de la Concorde. Aici vei găsi multe magazine cochete și consignațiile unor designeri locali.

Alte opțiuni:

  • The Marché aux Puces de Saint-Ouen este cel mai mare piață de antichități din lume.
  • Dacă ești fascinat de haine vintage, aici găsești o listă a celor mai bune magazine second-hand pariziene.
  • Cartierul latin de lângă Universitatea Sorbonne este faimos pentru anticariatele micuțe și cochete.
  • Rue de Rivoli găzduiește principalele lanțuri de magazine.
  • la Galeriile Lafayette găsești mereu ultimele trenduri în materie de design vestimentar, iar în fiecare vineri după-amiaza poți asista la un spectacol de modă deschis publicului.

Sfaturi de “pus la borsetă”

Ca orice oraș turistic, Parisul poate fi copleșitor și costisitor dacă nu-ți faci temele de acasă. Iată cum te poți pregăti pentru o experiență completă:

  • Intră în atmosfera pariziană cu un maraton de filme și pășește pe urmele protagoniștilor –  Midnight in Paris, Amelie sau Bande à Part sunt doar câteva recomandări.
  • Adaugă în lista de lectură Mizerabilii, Cocoșatul de Notre Dame și Bel-Ami.
  • Participă la un tur ghidat gratuit.
  • Cumpără biletele de acces online sau ia în cosiderare Paris Pass
  • Ia cu tine cardul de student ca să ai gratuitate la muzee.
  • Folosește cu încredere transportul în comun și ia în calcul un abonament valabil mai multe zile.
  • Pregătește-te măcar pentru o zi ploioasă, ia o umbrelă și bucură-te de experiența autentică.
  • Spre Paris nu zboară doar porumbei îndrăgostiți, deci nu ezita să călătorești solo.

Ai atât de multe lucruri de văzut, încât o listă scurtă a obiectivelor turistice sau un city-break de câteva zile nu vor surprinde tot farmecul orașului. Oricum ar fi, te vei îndrăgosti de Paris și, cel mai probabil, vei reveni din noul și din nou.

Sursă foto: Unsplash, Shutterstock

Lasă un răspuns