Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

City break în Dublin. Top 10 atracții turistice și recomandări la fiecare pas

“When I die, Dublin will be written in my heart”

James Joyce

Dacă ești în căutarea unei destinații care să-ți hrănească mintea și spiritul, ia-ți rucsacul în spinare si începe o aventură pe străzile și prin împrejurimile Dublinului. Pentru o experiență completă ți-am pregătit un top al celor mai interesante atracții turistice, sugestii de locuri în care să poposești și alte tips&tricks care te vor ajuta să salvezi timp și bani.

Top 10 obiective turistice
Transport și deplasare în Dublin
Unde te cazezi
Ce și unde mănânci în Dublin
Aventuri prin împrejurimi
Distracție la ceas de seară
Shopping
Când e cel mai bine să vizitezi Dublinul
Alte tips&tricks

Top 10 obiective turistice

În funcție de durata vacanței tale, vei avea de ales dintr-o sumedenie de monumente, catedrale și biserici, muzee și galerii de artă, clădiri impunătoare, castele învăluite în povești de demult, parcuri cu mult verde și împrejurimi sălbatice.

Ca să fii sigur că nu ratezi un obiectiv important, iată un top ale celor mai cunoscute:

Ridicat la începutul secolului al XIX-lea pe locul unei așezări a vikingilor, Castelul Dublin a servit de-a lungul timpului drept fortăreață, închisoare și trezorerie, iar acum găzduiește ceremoniale prezidențiale, fiind o atracție turistică cheie.

Dublin - Irlanda

Este cea mai importantă și cea mai mare biserică din Irlanda, situată lângă celebra fântână unde, potrivit tradiției, Sfântul Patrick a creștinat primii localnici. Construcția a durat aproape opt decenii și a fost restaurată în secolul XIX. În prezent, catedrala este locația unor ceremonii publice naționale și atrage numeroși turiști.

Dublin - Irlanda

La o plimbare agale de-a lungul trotuarelor pietruite ale  Colegiului Trinity, ajungi la vechea bibliotecă ce adăpostește peste cinci milioane de volume, jurnale, manuscrise, hărți și muzică. Are scop universitar, de cercetare și de furnizare de informații guvernamentale, iar interiorul spectaculos îți va tăia răsuflarea.

Dublin - Irlanda

  • Trinity Collage

Colegiul a fost fondat în 1592, fiind cea mai veche și prestigioasă universitate din Irlanda și una dintre cele mai vechi universități din Europa de Vest. Vei călca pe urmele lui Oscar Wilde, Jonatham Swift și Samuel Beckett și vei vedea celebrul manuscris celtic – Cartea din Kells – care este expus în bibliotecă.

Campusul universitar poate fi vizitat în fiecare zi, accesul este liber, iar dacă ești curios de specificul universității, află ca acoperă multe discipline academice în domeniul artelor, umanism, inginerie, științe sociale, ș.a.

Dublin - Irlanda

  • Grădina Botanică Națională

Grădina botanică este o oază de calm și unicitate – găsești aici colecții importante cu peste 15.000 de specii de plante și soiuri din întreaga lume, dintre care 300 sunt specii pe cale de dispariție și 6 deja dispărute din sălbăticie. Te poți pierde în grădina de trandafiri, prin curtea alpină sau în sere. Intrarea este gratuită.

Dublin - Irlanda

  • Închisoarea Kilmainham

Între 1796 și 1924, închisoarea a fost martoră celor mai tragice evenimente din istoria Irlandei. Aici au fost arestați oameni implicați în lupta de independență, republicani ai războiului civil, adulți și chiar copii acuzați de furt sau crime mai grave. În prezent, obiectivul adăpostește Muzeul de Istorie al Naționalismului Irlandez, tururi ghidate, expoziții, sculpturi și bijuterii făcute de deținuți.

Dublin - Irlanda

Dacă te pasionează berea irlandeză, ești pe cale să-i afli toate secretele într-un tur ghidat. Guinness Storehouse este cea mai populară atracție turistică și un început de neuitat pentru aventura ta. Călătoria începe la baza atriumului, construit sub forma unei sticle de bere, și continuă pe cele 7 etaje ale fabricii, până la barul Gravity, unde de la etaj turiștii savurează o bere neagră și admiră panorama orașului.

Catedrala lui Hristos sau Catedrala Sfintei Trăimi se bucura de o locație excelenta, pe unul dintre dealurile Dublinului. Arhitectura are influențe medievale și victoriene, din perioada reconstrucției. În interior vei găsi cea mai mare criptă cu monumente și obiecte istorice din Irlanda, sculpturi medievale, cărți istorice și alte bunuri ale Catedralei.

  • EPIC Irish Emigration Museum

EPIC este singurul muzeu complet digital din lume, dotat cu galerii interactive de ultimă oră, ecrane tactile, senzori de mișcare și o combinație de audio și video care dă viață istoriei irlandeze. Vei descoperi povestea oamenilor care au dus povestea dincolo de granițele Irlandei, aventurile, conflictele, credința și descoperirile majore printr-o experiență interactivă.

  • Parcul Phoenix

Se afla la 3 km de centrul orașului și este o oaza de liniște, dar și de puțină sălbăticie. Perimetrul de 16 kilometri cu întinderi de foioase, grădini, lacuri și chiar o familie de cerbi lopătari, fac din parcul Phoenix cel mai mare parc urban din Europa. Poți închiria biciclete de la intrare, face jogging sau plimba în voie.

Transport și deplasare în Dublin

Distanța România – Dublin este de aproximativ 3.000 kilometri. Drumul poate fi parcurs în 35 de ore cu mașina sau în doar 2 ore cu avionul. Dacă optezi pentru un zbor low cost, în timpul săptămânii, bilete dus-întors sunt aproximativ 160 de euro de persoană.

Aeroportul Dublin se afla la 10 km nord de centrul orașului. Transportul public pune la dispoziție o rețea complexă de autobuze, tramvaie și trenuri rapide care circulă ziua, în intervalul 06.00 – 23.00, și parțial noaptea, în intervalul 00.30 – 04.30. Găsești bilete în stațiile de autobuz și poți opta pentru un abonament pe o zi – 10 euro, trei zile – 19.50 euro sau șapte zile – 40 euro. Cu 22 de euro poți admira orașul în mișcare, de la înălțimea unui autobuz supra-etajat, care te va purta printre cele mai importante obiective turistice.

Unde te cazezi

Pentru o vacantă reușită e important să te simți confortabil când pui capul pe pernă și când deschizi ochii departe de casă. În centrul orașului este hotelul Merrion, probabil cel mai luxos dintre toate, cu mobilier elegant și restaurant cu două stele Michelin și hotelul Shelbourne, transformat în platou de filmare pentru multe ecranizări.

Dacă cauți ceva accesibil și chiar mai autentic, filtrează opțiunile de pe Booking sau Airbnb și citește cu atenție comentariile lăsate de ceilalți oaspeți. Cazarea în sistem sharing te pune în contact cu gazda, iar o vorbă la un pahar de vin pe terasă va fi tot un soi de experiență multiculturală.

Pentru o escapadă în doi, o variantă ar fi această casă spațioasă și elegantă cu arhitectură georgiană, dormitor luminos și grădină pentru aproximativ 150 lei/noapte/persoană. Dacă călătorești cu o gașcă mai numeroasă, aruncă o privire acestei case spectaculoase, cu capacitate de 10 persoane și un preț aproximativ tot de 150 lei/noapte/persoană.

Ce și unde mănânci în Dublin

Experiența culinară este un must în orice călătorie. În Irlanda, masa cea mai consistentă este chiar micul-dejun, deci s-ar putea să te surprindă aportul caloric cu care își încep irlandezii ziua. Printre preparatele tradiționale se numără irish stew – o tocaniță cu legume și carne de miel, colcannon – mâncare de piure din cartofi, varză, lapte și cârnați, champ – piure din cartofi cu ceapă și celebra plăcintă cu vită și legume călite în bere Guiness.

Din categoria restaurantelor cu prețuri moderate, poți opta pentru Lavanda, Bloom Brasserie sau F.X Buckley. Cel mai indicat este să-ți stabilești un traseu zilnic și să urmărești cele mai bine cotate restaurante din drumul tău.

O altă variantă accesibilă și delicioasă este mâncarea tip street food. La Eat Yard vei găsi atât preparate tradiționale, cât și bucătărie internațională, la un preț mai avantajos. În ultima duminică a fiecărei luni se organizează evenimente culinare.  

Aventuri prin împrejurimi

La o distanță de doar câteva zeci de kilometri de oraș te așteaptă trasee de hiking și priveliști care îți vor tăia răsuflarea. După o excursie de aproape 10 km pe marginea stâncilor, vei găsi o priveliște uluitoare asupra Mării Irlandei și vei avea sentimentul că ești la deasupra lumii.

Dublin - Irlanda

Poți admira frumusețea și sălbăticia peisajului rural irlandez cu o călătorie de doar 30 de minute cu trenul în vechiul sat pescăresc Howth. De aici vei hoinări de-a lungul stâncilor și vizita farul  Baily, loc învăluit în mister și cunoscut pentru numeroasele naufragii.

Un tur cu un ghid de trekking costă aproximativ 150 de lei/de persoană. Avantajul este că vei afla povești despre istoria, legendele și cultura locală, în timp ce explorezi peșterile și ruinele medievale de pe coastă și faci cele mai artistice fotografii unul loc ce pare complet uitat de lume.

Distracție la ceas de seară

Dublin este o destinație cunoscută pentru viața de noapte și pub-urile care se întrec în atmosfera de petrecere și diversitatea berilor artizanale.

Nu rata cartierul Temple Bar pentru o noapte irlandeză autentică, cu zeci de baruri, cafenele și cluburi pentru toate gusturile și buzunarele. Pentru cele mai bune recomandări sau tururi ale barurilor din Dublin (da, se organizează grupuri care iau la rând cele mai cool baruri), urmărește site-ul Publin.

Dublin - Irlanda

Totodată, irlandezii sunt vestiți pentru muzica folk, arta povestirii și legendele locale. Pentru o seară cu balade live și coregrafie irlandeză, localul din centrul orașului, Merry Ploughboy, organizează spectacole în fiecare seară. 

Shopping

Fuziunea dintre cosmopolit și pitoresc se reflectă și în zonele comerciale. Cele mai frecventate sunt străzile Grafton, O’ Connell și cartierul Temple Bar, unde vei găsi  magazine mai neobișnuite cu haine și accesorii făcute de designeri locali.

Dublin - Irlanda

Nu poți pleca din Dublin fără suveniruri tradiționale, bijuterii excentrice, țigări în foi și whisky sau bere de la mama lor.

Iar dacă ești chitit pe cumpărături și chilipiruri, la mai puțin de o oră distanță de Dublin este Kildare Village Outlet Shopping. Arată ca un cartier rezidențial cu căsuțe și bănci colorate la tot pasul, spații verzi și biciclete retro, iar fiecare căsuță adăpostește branduri celebre cu discounturi de până la 50% tot anul.

Când e cel mai bine să vizitezi Dublinul

Cea mai buna perioada pentru vizitarea Dublinului este anotimpul călduros, între lunile mai şi septembrie, când au loc multe evenimente în aer liber. Sezonul de vârf aduce turiști și prețuri ceva mai ridicate în lunile iulie și august.

Poți lega concediul de un evenimentul important, precum City Spectacular – un festival stradal ce se desfășoară în iulie pe străzile Dublinul, unde vei întâlni cele mai spectaculoase performanțe stradale, artiști internaționali, ateliere și diverse activități gratuite.

În septembrie nu rata Culture Night  – o noapte de poveste cu muzică irlandeză la tot pasul, tururi organizate și spectacole culturale sau Dublin Fringe Festival – concerte live, spectacole în cele mai neașteptate locuri și piese de teatru, unele cu intrare liberă, iar altele cu bilet.

Nici lunile de extra – sezon nu sunt mult mai liniștite, însă prețurile scad o dată cu durata zilei. În februarie poți prinde celebrul Festival Internațional de Film Audi, iar în octombrie Holloween-ul se petrece în stilul Bram Stoker – cu proiecțiile unor filme de groază, parade și expoziții scarry.

Alte tips&tricks

Pentru o experiență cât mai plăcută, te-ar ajuta să ți cont de următoarele lucruri:

  • Descarcă aplicația de telefon pentru iOS sau Android pentru harta atracțiilor turistice cu descriere și interval de funcționare, idei de activități și informații turistice actualizate.
  • Dublin Pass oferă acces la pese 30 de atracții turistice. Prețul începe de la 35 euro și poate ajunge pană la 100 de euro, în funcție de opțiunile pe care el alegi, însă tot este mai avantajos decât să plătești separat intrarea la fiecare obiectiv în parte.
  • Ia-ți încălțăminte confortabilă și ceva haine impermeabile ca să cutreieri orașul în voie, fără grija bătăturilor sau a precipitațiilor.

În Dublin există câte ceva pentru fiecare – istorie și cultură, muzică și distracție, parcuri verzi și împrejurimi sălbatice, viață cosmopolită și magazine la tot pasul. Poți face ceva complet diferit în fiecare zi, în mod sigur nu vei avea timp să te plictisești.

Sursă foto: Unsplash, Shutterstock.

Lasă un răspuns