La pas de gofre prin Bruxelles. Top obiective turistice și undă verde la dulciuri
Cu 2 milioane de locuitori și o populație multiculturală (unul din trei locuitori este venit din altă parte), Bruxelles este o destinație de vacanță pentru că are rezidenți prietenoși, o infrastructură modernă, oferă un bagaj de istorie și cultură la plecare și beneficiaza de o dezvoltare sustenabilă. Poate nu este cea mai accesibilă destinație, însă cu un ghid de nădejde vei simți ca ai făcut un deal bun cu vacanța asta.
Ce vrei să experimentezi mai întâi – artă și istorie, arhitectură și gastronomie, shopping dau distracție? Află în continuare care sunt cele mai importante atracții pentru un turist curios în Bruxelles.
Top 10 obiective turistice
Transport în și prin Buxelles
Ce să vizitezi prin împrejurimi
Cazare pentru orice buzunar
Raiul gurmanzilor
Cele mai bune locuri pentru cumpărături
Alte tips&tricks
Top 10 obiective turistice
Bruxelles este un oraș mic, ușor de parcurs la pas sau cu transportul în comun. Principalele atracții turistice sunt relativ învecinate dacă optimizezi bine traseul.
Începe cu o plimbare prin Grand Place
Piața centrală este o delectare arhitecturală – stilul baroc este în armonie cu clădirile gotice, medievale, iar străduțele înguste deschid bulevarde în stil parizian. Din 1998 piața se află în Patrimoniul UNESCO, fiind cel mai important obiectiv al orașului.
Ziua fațadele cu basoreliefuri aurite reflectă razele soarelui, iar seara poți admira proiecții de lumini pe clădirile impunătoare. Cele mai importante repere istorice sunt Primăria cu fațada neo-gotică și statuile alegorice, pe care o poți vizita cu un tarif de 5 euro, casele breslelor și Casa Regelui – Maison de Roi – astăzi Muzeul Orașului pe care îl poți vizita în fiecare zi de marți până duminică cu 8 euro.
Din doi în doi ani, o echipă de voluntari plantează begonie cu begonie – mai bine de un milion la număr – în forma unui covor simbolic. În 2018 evenimentul Flower Carpet a marcat tradiția similară a orașului cu harta satului Guanajuato din Mexic.
La 50 metri este Muzeul Ciocolatei, unde cu 10 euro vei fi inițiat în tainele preparării pralinelor belgiene, istoria, ingredientele și originea lor. Tot prin zonă poți vizita cu 5 euro Muzeul Berii. Iar dacă mai faci câțiva pași, la aproximativ 200 de metri vei găsi Galeria Regală St Hubert cu ale sale coloane elegante, acoperiș din sticlă, magazine burgheze, și prețuri pe măsură.
Tot prin apropiere, cocoțat pe un piedestal, stă statuia unui băiețel de 60 cm înălțime care face pipi. Manneken Pis este cel mai pozat simbol al orașului și i se atribuie numeroase legende care îi atestă celebritatea. Băiețelul din bronz a fost victima prădătorilor, motiv pentru care originalul este bine păstrat în muzeul orașului, însă copia fidelă poartă diverse costume, în funcție de evenimentele culturale la care este martor. Dacă ești curios în ce ținută te va întâmpina, îi poți consulta calendarul personal.
Popas pe Muntele Artelor – Mont des Arts
500 de metri și câteva trepte mai tărziu, poți admira una dintre cele mai frumoase panorame din Bruxelles – Jardin du Mont des Arts. Tot aici poți vizita Palatul Regal, Muzeul Regal de Arta Modernă și cel de Artă Contemporană, Cinemateca și Biblioteca Regală.
La baza colinelor este un alt centru cultural foarte cool. La Bozar au loc tot felul de evenimente: concerte (muzică pentru toate gusturile, de la medievala până la jazz), proiecții cinematografice, expoziții de artă, piese de teatru, spectacole de dans, festivaluri și conferințe. Dacă vrei să experimentezi viața culturală din Bruxelles, nu uita să verifici calendarul evenimentelor.
Catedrala Sf. Mihail și Sf. Gudula
Construcția întruchipează influențe romane, gotice și renascentiste. Exteriorul este fascinant prin turnurile conectate, clopotul impresionat și statuia Sfântul Mihail în luptă cu dragonul și a Sfântului Gudula. Coloanele romane din interior ajung până-n tavan și sunt decorate cu statuile celor 12 apostoli. Intrarea este gratuită pentru vizitatori, însă doar în timpul săptămânii si se poate vizita până la ora 18:00.
Rafinament prin cartierul Petit&Grand Sablon
La aproximativ 500 de metri de piața centrală vei pătrunde în cartierul boem Sablon. Aici poți vizita catedrala gotică Notre-Dame, unde statuia Fecioarei Maria atrage numeroși pelerini. Vitraliile iluminate contrastează fațada gotică și sunt luminate pe timpul nopții.
Traversează și dă o tură prin Piața Mică Sabon. Înconjurat de coloane gotice vei găsi 48 de statuete mici din bronz care ilustrează profesii din Evul Mediu. Întreg cartierui abundă în restaurante, cafenele, florării și magazine de decorațiuni, iar în fiecare dimineață de sâmbătă și duminică adăpostește o piață de antichități.
Palatul de Justiție
În cartierul Marolles vei găsi restaurante, baruri și magazine de antichități cu care să-ți ocupi timpul și bagajul de amintiri. Cea mai impunătoare clădire din zonă este Palatul Justiției. Cu o suprafață de 2,6 hectare, palatul a fost o vreme cea mai mare construcție din Europa, după care a fost detronată de Palatul Parlamentului din București. Poți explora cele opt grădini interioare sau admira apusul de pe terasa palatului.
Parlamentul European
Ar fi păcat să treci prin capitala Uniunii Europene ca prin apă, fără o vizită în locul în care se iau cele mai importante decizii strategice. Turul este gratuit și vine la pas cu un ghid audio în toate cele 28 de limbi oficiale ale UE. Pentru o experiență și mai interactivă, Parlamentarium abordează rolul deputaților europeni și mecanismele structurii decizionale prin expoziții multimedia, jocuri și hărți interactive.
Oază de natură și de cultură prin parcul Jubileului – Parc du Cinquantenaire
Pentru cele mai artistice fotografii, parcul oferă peisajul ideal – verdeață, grădini colorate, cascade, fântâni și lacuri. Aici se îndreaptă localnicii pentru o sesiune de odihnă sau de jogging în natură.
Tot aici poți vizita trei muzee interesante. Cap de listă este Muzeul Autoworld pentru pasionații de modele de mașini și progres în industria automobilelor, acces 11 euro. Celelalte două muzee sunt Muzeul Regal de Artă și Istorie, acces 5 euro și Muzeul Regal al Armatei și Istoriei Militare, cu acces gratuit.
Grădina Botanică și serele regale Laeken
Dacă natura vorbește pe limba ta, grădina este un must visit în Bruxelles. Poți admira colecția de plante și ierbarul cu peste trei milioane se specii, iar băncuțele presărate din loc în loc îți vor încărca bateriile. Cât despre muzica de fundal, păsărelele sunt responsabile să întrețină atmosfera. Super împrejurimi și simfonie în natură pentru 6 euro.
În apropiere poți vizita Parcul Regal al Castelului Laeken cu serele regale luxuriante. Serele ating perfecțiunea doar pentru 3 săptămâni, în perioada mai-aprilie. Acesta este singurul intervalul în care poți admira curcubeul de culori pentru 2,5 euro.
În restul anului, parcul și castelul sunt deschise pentru turiști. Și iată așa, ne apropiem de cel mai mare simbol al orașului. Doar jumătate de oră de mers agale sau aproximativ 2,5 km faci pana acolo.
Universul din cel mai mare atom la Atomium
Chiar dacă este puțin mai departe de centrul orașului, Atomium rămâne simbolul cel mai de seamă din Bruxelles. Înalt de 100 de m, cu 9 sfere metalice și aproape 3000 de becuri ce-l luminează noaptea, monumentul oferă cea mai spectaculoasă priveliște. Fiecare sferă găzduiește expoziții și diverse evenimente, iar la ultimul etaj poți sa-ți tragi sufletul în restaurantul panoramic. Biletul pentru adulți costă 15 euro.
Iar dacă Bruxelles-ul nu îți satisface curiozitățile îndeajuns, poți oricând vizita alte 350 de clădiri celebre de pe continent cu un tur prin Mini Europe. Costă 16 euro să admiri de la înălțime Acropolele, Big Bang-ul, Arcul de Triumf, zidul Berlinului și multe alte obiective la scară miniaturală.
Scurtă vizită prin întregul univers la Planetarium
Tot în apropiere, îți recomandăm o pauză de visare printre stele. Sub cupola semi-sferică a muzeului, te vei așeza comod pe un scaun, vei lăsa capul pe spate și te vei lansa într-o călătorie astronomică spre Marte, printre inelele lui Saturn și până dincolo de limitele sistemului solar. Totul este posibil cu un ecran 360° și un bilet de aproximativ 7 euro.
Transport în și prin Bruxelles
Dacă călătorești cu avionul, vei ateriza pe unul dintre cele două aeroporturi din Bruxelles – Schiphol mai mult pentru zboruri de linie sau Charleroi, unde aterizează zborurile low-cost. Biletele sunt chiar accesibile dacă le cumperi cu cel puțin o lună în avans și urmărești un interval optim. La o căutare rapidă, am găsit un zbor complet cu 45 de euro.
Rețeaua de transport în comun este rapidă și eficientă. În fiecare stație vei găsi o mapă ușor de interpretat și poți opta pentru bilet de călătorie sau card, cu număr de călătorii sau valabilitate pe zile. Ca să-ți faci o idee, o călătorie costă 1,60 euro, un card valabil o zi întreagă este 4,30 euro, iar pentru 3 zile plătești 9,20 euro. Transportul în comun este disponibil în intervalul 6.00 – 23.00 și nu uita că majoritatea atracțiilor turistice sunt relativ învecinate.
Ce merită să vizitezi prin împrejurimi
Dacă ai bătut drumul până în Belgia și ai mai mult timp la dispoziție, orașele din apropierea Bruxelles-ului merită o mică drumeție. Cele mai fermecătoare sunt Bruges, Avners și Gent.
Bruges – este la 100 de km și aproximativ 1 oră de mers cu mașina sau cu trenul. Poți cumpăra biletele online de aici, iar costul este aproximativ 35 euro dus-întors. Cel mai convenabil este să pornești spre Gara Centrală ca să prinzi primul tren de la 8 am și să te întorci cu ultimul la ora 22 pm. Cât despre farmecul orașului Bruges, te invităm să citești aici.
Ghent – la jumătatea drumului spre Brudges, poți face un popas în acest oraș-port idilic. Vei întâlni oameni prietenoși, care după o zi de muncă se strâng pe malul râului și beau o bere. Ai de vizitat castele și construcții medievale cu arhitecturi intrigante și multe localuri cu beri fructate.
Anvers – la 50 de km spre Nord este capitala modei belgiene, care a fost nominalizată în top 10 cele mai faine destinații turistice din 2018, conform Lonely Planet. Trenul te duce cu 10 euro și te aduce tot cu pe atât.
Amsterdam – dacă tot ești atât de aproape, nu este păcat să ratezi acest oraș neconvențional? Călătoria te va costa aproximativ 85 de euro dus-întors și vei fi în primul coffee shop după 3 ore de mers cu trenul. Sau într-un carusel, dacă prinzi festivalul stradal care se organizează în fiecare toamnă.
Cazare pentru orice buzunar
Biletele de avion sunt relativ ieftine, însă prețurile cazărilor în Bruxelles variază destul de mult. Poți opta pentru hotel, airbnb, hostel sau altă formă de apartament închiriat.
Pentru un city break romantic, un airbnb cât de cât central, curat și cozy, dar nu foarte pretențios costă aproximativ 38 euro/persoană. Iată o sugestie aici. Sigur găsești și interioare mai rafinate, însă prețul sare de 50 euro/noapte/persoană.
Dacă sunteți gașcă mare, un duplex în zona centrală va costă cam 30 de euro/noapte. Sau, dacă vreți să faceți gașca și mai mare, vă puteți caza la un super hostel. Fă o plimbare virtuală prin Meininger Hostel și te vei îndrăgosti de culori și de libertate. Costul este cam 20 de euro/pat.
Raiul gurmanzilor
Experimentează frânturi din viața localnicilor în localurile mai puțin turistice. Bruxelles este orașul cartofilor prăjiți, al pralinelor de ciocolată, gofrelor glazurate și al berii artizanale. Pe acestea le găsești la orice colț de stradă și te poți încrede simțului tău olfactiv, rating-ului de pe TripAdvisior sau acestui ghid local.
Dincolo de gustări, rasfață-te într-o seară cu sushi la Makisu – un local draguț și cu prețuri la fel de drăguțe.
La Delirium Cafe alegerile sunt greu de luat – ai la dispoziție o gamă de 2000 de beri din toată lumea. Localul se mândrește din 2004 cu Recordul Mondial Guiness pentru cea mai variată gamă de băuturi și un personal prietenos care te ajută să-ți găsești aleasa blondă, brună sau arămie.
Cele mai bune locuri pentru cumpărături
Când vine vorba cumpărături, singura ta grijă este să le faci loc în bagaj la întoarcere. Cele mai populate zone sunt:
- cartierele și Marolles pentru buticurile boeme și articolele vintage. Vestitul Talcioc din Place du Jeu de Balle este deschis în fiecare zi și expune sute de tarabe cu antichități și comori din alte timpuri
- galeriile Saint-Hubert pentru articole prețioase
- cartierul Saint-Jacques unde vei găsi aliniate cele mai cunoscute lanțuri de magazine
- strazile Antoine Dansaert și Chartreux sunt axate mai mult pe articole unicat, meșterite de designeri locali
Alte tips&tricks
Dacă vizitezi pentru prima dată Belgia, în mod sigur îți vor fi de folos următoarele recomandări:
- Cele mai bune perioade de vizitat sunt primăvara și toamna, când vremea este de partea ta, iar prețurile nu sunt la fel de ridicate ca vara.
- Cu Brussels Card ai acces gratuit la peste 30 de muzee, vizitezi aproape toate obiectivele turistice de mai sus și ai reduceri la unele restaurante și baruri. În funcție de valabilitatea din momentul validării, cardul costă 26 euro (24 h), 34 euro (48 h) sau 42 euro (72 h) și poți adăuga și opțiunea de transport public la un preț avantajos. Fun fact: în 2017 au fost cumpărate 15.234 de carduri turistice. Ce bine că ai aflat de el, nu-i așa?
- Localnicii oferă tururi ghidate gratuite. Rețeaua se numește Bruxelles Greeters și este formată din voluntari care își iubesc orașul și sunt dornici să împărtășească cultura, poveștile și locurile lor preferate. Este o experiență multiculturală, organizată în grupuri de cel mult 6 persoane, cu opțiuni de comunicare în 12 limbi.
- Dacă vrei să legi vacanța de un eveniment cultural sau un festival îți oferim câteva opțiuni:
- Evenimente gratuite: Midi Fair, Christmas Market , Maratonul de Jazz, Comic Strip – Festivalul Benzilor Desenate.
- Evenimente contra-cost: Brussels Summer Festival, Couleur Café , Anima, Tomorrow Land.
- Moneda este euro.
- Ora locală este GMT +1, deci sunt cu o oră mai în “trecut” față de România.
- Este un oraș accesibil, dotat cu rampe pentru persoanele cu dezabilități în majoritatea punctelor turistice.
Te întrebi dacă îți ajung câteva zile să vizitezi tot ce ți-ai propus? Pune-ți rucsacul în spate, ochelarii pe soare pe nas (căci sperăm să fie soare), încarcă bateria la camera foto și ia-ți adidașii de cursă lungă, aventura te așteaptă.
Sursă foto: Unsplash, Shutterstock.