Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Top 10 atracţii turistice din Bruges. Află informaţiile necesare pentru un city break memorabil

Capitala turistică a Belgiei, Bruges, a fost un oraş apreciat încă din cele mai vechi timpuri. Popularitatea sa se datora în special prosperității realizate prin comerţul cu mătăsuri, blănuri, covoare orientale, vin, fructe şi chiar animale exotice.

Oraşul a fost întemeiat în anul 862, când acolo există doar un castel a cărui graniță era o mlaştină formată de râul Reie. În locul castelului dispărut, Piaţa Cerntrala sau Grand Place încântă astăzi turiştii cu căsuţele ei cu moţ şi panoramă colorată.

Top 10 atracţii turistice
Transport şi cazare
Unde mănânci
Cum îţi petreci timpul
Galerie foto

Top 10 atracţii turistice

Rozenhoedkaai

Cea mai fotografiată porţiune din Bruges, Rozenhoedkaai (Cheile Rozariului) se află în apropierea Pieţei de Peşte şi oferă o privelişte minunată asupra canalelor şi clădirilor pământii, atât de fotogenice.

În acelaşi timp, acest loc boem este punctul de plecare al multor bărci turistice, în care te poţi plimba şi tu pentru 10 euro. Plimbările sunt însă scurte şi bacşişul încurajat. În apropiere se află şi un târg de vechituri, deschis din martie până în octombrie. Îţi recomandăm să vizitezi Rozenhoedkaai la asfinţit, când vei avea parte de cea mai romantică scena din Bruges.

Begijnhof (Beguinage)

Mănăstirea realizată în 1245 a fost cândva căminul unor femei emancipate care aleseseră să ducă o viaţă pioasă şi celibatară. Astăzi aparţine călugăritelor din ordinul Sfântul Benedict, alături de care locuiesc şi femei nemăritate. Prezenţa lor însă nu opreşte accesul turiştilor, ce vor fi încântaţi de căsuţele albe şi stilul de viaţă al secolului al XVII-lea, remarcat încă în decorul lăcaşului.

Vizita nu impune un preţ de intrare, însă donaţiile sunt recomandate.

Burg

Devenit centrul de operaţiuni al contelui de Flandra în secolul IX, Burg este astăzi o piaţă mare cu clădiri administrative. Acestea au fost ocupate anterior de curţi legislative timp de 200 de ani. Vechea Curte de Justiţie găzduieşte azi Primăria Bruges, iar în apropiere se află celebra Basilică a Sfântului Sânge, despre care se spune că este lăcaşul unde cruciaţii au adus sângele lui Hristos şi unde poţi intra fără să plăteşti.

Muzeul Groeninge

Este locul ideal dacă îţi place arta. La muzeul Groeninge, găseşti cei mai cunoscuţi artişti flamanzi precum Van Eyck sau Memling. În acelaşi timp, poţi parcurge istoria artei flamande, începând de la cele mai primitive opere până la arta secolelor XVII şi XVIII, cu piese neoclasice şi expresioniste. Biletul de intrare costă 12 euro.

Cartierul Hansa

Cartierul Hansa a fost în secolele XIII-XV inima comerţului din Bruges, acolo se adunau vânzători din toate colţurile lumii şi îşi expuneau mărfurile variate. Astăzi încă poţi simţi vânzoleala de altădată, pentru că e una dintre principalele atracţii turistice.

Canalele din Bruges

La fel ca în Veneţia sau Amsterdam, farmecul Bruges-ului se leagă de canalele ce traversează oraşul. Poţi achiziţiona o plimbare cu barca din mai multe puncte ale oraşului, pentru a le traversa. Vei găsi în drum multe lebede, dar şi o instalaţie sub forma unei balene, acostată de un pod. O plimbare durează în medie 20 de minute şi include un ghid audio înregistrat.

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Muzeul Bisericii Doamnei Noastre, aflat în turnul de 115 metri al bisericii, adăpostește o cunoscută operă de artă – Madonna cu pruncul, de Michelangelo. Intrarea costă 6 euro, însă informează-te înainte pentru că, în prezent, muzeul se află în renovare.

Muzeul Ciocolatei şi al Cartofilor Prăjiţi

Choco-Story, muzeul ciocolatei din Bruges, este dedicat faimoasei ciocolate belgiene şi prezintă atât etape ale producţiei, cât şi istoria ciocolatei şi workshop-uri pentru public. Trebuie să ajungi acolo înainte de 4.30, când intră ultimul grup al zilei. Alături se află şi Muzeul Cartofilor Prăjiţi, care păstrează atmosfera distractivă şi povesteşte faptul că, în ciuda credinţei populare, acest preparat este original belgian şi nu francez. Cu 13 euro le poţi vizita pe amândouă.

Concertgebouw

Iată sala de concerte care a intrat în topul celor 1001 clădiri în care trebuie să intri. Aceasta poate găzdui în acelaşi timp 1610 persoane şi are o acustică extraordinară, datorită tehnologiei moderne. Din când în când, foaierul găzduieşte expoziţii.

Piaţa Centrală

Grote Markt este dominată de clopotniţa din vârful Belfry-ului, un loc strategic în trecut pentru a observa posibile probleme ale oraşului, precum invazii, incendii sau alte calamităţi. Astăzi este cel mai bun loc pentru o privire panoramică asupra oraşului, pentru că măsoară 83 de metri. Nu rata cafenelele şi restaurantele din piaţă, cunoscute pentru scoici şi cartofi prăjiţi.

Transport şi cazare

Atunci când plănuieşti o vizită la Bruges, ai 2 posibilităţi: fie aterizezi pe Charleroi şi iei un autobuz pentru 30 de minute, fie pe Aeroportul Zaventem, tot lângă Bruxelles, şi iei trenul pentru 30 de minute. Charleroi este dedicat charterelor, deci ofertele sunt întotdeauna bune. Ia în calcul că biletul de autobuz poate costa semnificativ.

Ajuns în Bruges, nu ai nevoie de transport. Oraşul este mic şi poate fi străbătut la pas, cu barca sau cu bicicleta. Te poţi plimba inclusiv cu trăsura, însă preţul este piperat: în jur de 50 de euro de persoană pentru o jumătate de oră.

În ceea ce priveşte cazarea, ai opţiunile clasice: hoteluri, hosteluri şi airBnB. Preţurile încep de la 390 lei pe noapte per cameră la un hotel, în funcţie de zonă. Opţiunile sunt variate – de la hoteluri amenajate în clădiri de la 1600 (precum Bruges Hotel Navarra) până la hosteluri de 168 lei pe noapte (precum Snuffel Hostel).

Unde mănânci

Dacă eşti fan street food, vei găsi în Bruges o mulţime de opţiuni de waffles, cartofi prăjiţi sau specialităţi belgiene. Așază-te, însă, la masă pentru a te delecta şi cu scoicile, o altă gustare de neratat oriunde ai merge în Belgia. Dacă îţi doreşti un local care să se încadreze într-un buget mic, poţi mânca waffles cu topping de cireşe la Oyya pentru 4 euro sau tapas belgiene cu somon pentru 2 euro fiecare sau 9 euro un platou mai mare. O masă copioasă poate include un kilogram de scoici preparate în vin şi completate cu cartofi prăjiţi, meniu care ajunge lejer la 25 de euro. Îl poţi servi în oricare dintre localurile din Grote Markt.

Cum îţi petreci timpul

Bruges îţi pune la dispoziţie o mulţime de muzee, însă dacă te-ai plictisit de plimbări şi vizite culturale, poţi merge la festival. Aici se organizează CactusFestival, ce are loc anual în iulie, cu artişti belgieni şi nu numai. Festivalul Klinkers are loc vara şi include, pe lângă muzică, şi cinema în aer liber şi activităţi pentru copii. După Paşte, în Bruges are loc în fiecare an un bâlci cu o mulţime de atracţii pline de adrenalină, paradă de costume şi artificii. Elements este festivalul dedicat fanilor muzicii electronice şi are loc în septembrie, iar Ma este evenimentul unde se adună toţi pasionaţii de muzică medievală flamandă.

Dacă incluzi shopping-ul în programul tău, trebuie să achiziţionezi neapărat dantelă, pentru care Bruges este cunoscut. În caz ca preferi să te întorci acasă cu suveniruri culinare, raiul delicateselor este la Diskmuids Botherhuis, de unde poţi cumpăra brânză belgiană Isabel, licenţiata în Bruges. Dacă-ţi plac carpetele medievale flamande, poţi vizita Mille Fleur, unde vei găsi o varietate de modele. Käthe Wohlfahrt este magazinul unde e Crăciun în fiecare zi, cu figurine tematice şi obiecte din lemn, ce te inspiră să cânţi colinde, chiar şi-n iunie. Dacă vrei să faci cumpărături serioase, Zilverpand Bruges este mall-ul unde trebuie să ajungi.

Galerie foto

Descoperă și mai mult din Bruges în galeria noastră foto, in care am inclus cele mai importante atracții turistice.

Poţi vizita oricând Bruges, chiar dacă suferi de o dizabilitate fizică. Oraşul este adaptat oamenilor în cărucioare, pentru că are foarte puţine automobile, se află pe teren plat şi nu are multe trepte. Indiferent ce tip de turist eşti, ia în calcul că vara şi primăvara preţurile vor fi semnificativ mai mari. Iarna şi toamna, însă, temperaturile sunt mult mai mici ca în România. Chiar dacă e greu să decizi perioada, nu rata Bruges. Vei fi la fel de încântat ca noi.

foto: Shutterstock

Lasă un răspuns