Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

10 cele mai populare destinații gastronomice din Europa

Scena culinară europeană este o combinație între tradiție și modernitate, oferind mâncăruri locale și internaționale pentru toate gusturile și buzunarele, de la piețele temporare și tavernele stradale, la restaurante premiate cu stele Michelin. Mai jos poți vedea o listă cu cele mai populare destinații culinare din Europa.

Top 10 orașe/regiuni gastronomice pentru gurmanzi
Top 10 țări pentru iubitorii mâncărilor delicioase

Top 10 orașe/regiuni pentru gurmanzi

Numărul tot mai mare de restaurante, cafenele și festivalul de mâncare (tradițională, vegetariană, vegană etc) arată interesul tot mai mare pentru a călători in scopuri gastronomice. Mai jos sunt zece dintre cele mai căutate orașe/regiuni de catre cei care nu sunt ademeniți de istorie sau viața de noapte, ci de ultimele restaurante deschise în Europa.

Toscana

Toscana este în sine un hub gastronomic format din preparate locale precum brânza (în apropiere de Toscana se află locul în care se prepară celebra Parmigiano Reggiano), preparatele din pește proaspăt, sortimentele de salam picant precum și uleiul de măsline care nu mai are nevoie de nicio prezentare.

Toscana

Dacă vii în Toscana nu ar trebui să ratezi Crostini Toscani (un preparat format dintr-o baghetă cu ficat de pui în sos), Panzanella (o salată din pâine nesărată, roșii, ceapă roșie, busuioc, oțet și ulei de măsline), supa Ribollita (cu varză, mai multe sortimente de fasole, ceapă și morcov), Pappa al pomodoro (o supă cu roșii din plin, usturoi, busuioc și pâine uscată), sau Castagnaccio (un desert preparat din făină de castane, semințe de pin, nuci și stafide).

Paris

Chiar dacă ai mai vizitat Parisul tot vei mai găsi câteva zeci de patiserii sau braserii pitite în umbra locurilor celebre. Treci pe la Benoit, singurul bistro parizian premiat Michelin, un loc cu tradiției în Paris, care datează din 1912. Escargot, paté sau boeuf bordelaise (carne de vită în sos de unt, ceapă și vin roșu) sunt doar câteva dintre preparatele celebre ale acestui bistro.

Paris gastronomie

Pentru preparate contemporane treci pe la restaurantul franco-chinez Yam’Tcha iar pentru o experiență culinară comme les français, ia-ți prânzul dintr-o cafenea de pe strada Jean-Jacques Rousseau și servește-l pe o pătură în grădinile de la Palais Royal.

destinatii de vacanta

Sursă foto: Unsplash

Copenhaga

Dacă ești un împătimit al stilului minimalist-utilitar specific Scandinaviei, ar trebui să arunci un ochi și asupra bucătăriei locale.

Dacă ajungi în Copenhaga, treci pe la restaurantul Noma pentru a încerca câteva preparate din ingrediente locale și legume de sezon. Printre preparatele care merită încercate se numără heringul murat, brânza daneză, Smørrebrød (un fel de sandviș din ouă, creveți, carne de vită și pâine de secară cu unt) sau hindbærsnitte (o prăjitură cu gem de zmeură, nuci și zmeură uscată).

Sursă foto: Unsplash

Londra

Londra reunește bucătăria tradițională cu numeroasele locuri cu preparate internaționale. Dacă ți-ai mai delectat papilele cu preparate coreene sau tailandeze, ai putea să te orientezi spre preparate specific engleze.

Nu rata ceaiul de la ora cinci și nici preparate precum clasicul fish and chips (pește file și cartofi prăjiți) sau tikka masala cu pui (considerat cel mai popular preparat din Regatul Unit). Pentru un pic de altceva încearcă anemonele de mare gătite la Barrafina sau veal sweetbread (momițe de vită în sos cremos de muștar) la restaurantele premiate Michelin din cartierul Chelsea.

Bologna

Bologna, ca și alte regiuni din Italia, este faimoasă pentru preparatele sale culinare. Dacă ajungi în acest oraș din partea central nordică a țării mediteraneene, nu rata piața de alimente Quadrilatero, care datează din Evul Mediu. Aici vei găsi pește proaspăt, paste, dulciuri proaspăt scoase de la cuptor și legume de sezon.

Încearcă preparate precum tagliatelle al Ragù (paste cu sos bolognese și carne), tortellini in brodo, lasagna Bolognese sau înghețată cu mascarpone și sos de ciocolată (Funivia are cea mai bună înghețată din oraș).

San Sebastian

San Sebastian este considerat de mulți critici culinari ca fiind capitala europeană a deliciilor gastronomice. Orașul situat pe coasta Bască a Spaniei are cea mai mare concentrație de restaurante premiate cu stele Michelin după Kyoto. Pentru a te bucura de preparatele locale poți încerca tapas, anșoa de Cantabria (considerate cele mai bune din lume), Alubias de Tolosa (un preparat din fasole, varză și piper, acest preparat are inclusiv propriul festival culinar care durează patru zile) sau Pastel Vasco (un desert cu cremă din ou și cireșe).

Pentru o experiență culinară în stil Michelin încearcă restaurantele Arzak sau Mugaritz care creează artă în farfurie și preparate minimaliste. Dacă vrei să înveți să gătești în stil basc, treci pe la cursurile de gătit deschise turiștilor la hotelul Maria Cristina.

Bordeaux

Pe lângă celebrul vin de Bordeaux, orașul din sud-vestul Franței este celebru și pentru scena gastronomică, cele mai populare preparate fiind clasicul foie gras, felurile din fructe de mare, cèpes de Bordeaux (un preparat din ciuperci lemnoase cu ceapă, unt, usturoi și pătrunjel) sau popularele macaron servite în tihnă la Macaron Saint Emilion.

Berlin

Berlin este un oraș cunoscut mai ales pentru istoria sa încărcată și mai nou pentru muzeele de artă contemporană și huburile creative. Dacă ești amator de mâncare germană, sigur ai gustat currywurst (cârnați cu ketchup și pudră curry), celebrii covrigi pretzel și berea locală.

Dacă vrei ceva mai sofisticat, treci pe la Facil sau Reinstoff, două restaurante premiate cu stele Michelin. Pentru a gusta din preparatele nordice, Dóttir este de încercat, iar dacă vrei să te răsfeți cu mulți carbohidrați, Standard Pizza oferă cea mai bună pizza din Berlin.

destinatii turistice

Sursă foto: Pexels

Amsterdam

Amsterdam înglobează preparate locale și internaționale pentru toate buzunarele și gusturile. Dacă ți-ai petrece doar o săptămână în Amsterdam te-ai putea desfăta cu mâncare stradala și nici nu ai avea timp să ajungi pe la restaurante.

Orașul este cunoscut pentru preparatele din hering murat sau kibbeling (un fel din pește oceanic și sos de maioneze și ierburi) iar ca desert trebuie să încerci stroopwaffel, un fel de sendviș format din două vafe și sirop de caramel sau oliebollen, un fel de gogoși umplute cu ciocolată.

 

Roma

Pentru un gurmand, un drum la Roma este echivalentul gastronomic al unui pelerinaj la Mecca. Roma înseamnă combinația unor ingrediente proaspete, aproape banale pentru a crea un preparat mai gustos decât suma părților sale.

Cele mai populare mâncăruri din Roma sunt Cacio e pepe (paste cu brânză Pecorino Romano și piper negru), Supplì (cele mai bune sunt la I Supplì) un fel de gogoașă cu mozzarella, cu sos ragù din carne, legume și busuioc, pizza cu cremă de dovleac, mozzarella și pancetta servită la Pizzarium sau Cicoria Ripassata (un preparat din frunze de cicoare sotate cu ulei, usturoi și ardei roșu). La desert te poți delecta cu Maritozzi (un fel de croissant cu frișcă), Creme Caramel (o budincă de ou cu sos de caramel), sau Tartufo (înghețată cu pudră de cacao).

destinatii turistice

Sursă foto: Unsplash

Top 10 țări pentru iubitorii de gastronomie

Indiferent de cât de multe preparate internaționale ai gustat, nimic nu se compară cu încercarea rețetelor originale la ele acasă. Chiar și celebra pizza cunoscută din Alaska până în Timbuktu are un gust deosebit pe o terasă rustică de pe plajele din Napoli. Mai jos sunt cele mai populare destinații europene pentru gurmanzi.

Italia

Italia este probabil țara cu cele mai cunoscute preparate din lume. Pizza, pastele, risotto, mozzarella, prosciutto, limoncello sau vinul din sudul țării sunt cele mai cunoscute preparate ale acestei țări mediteraneene.

Dacă acestea îți sunt familiare, ar trebui să încerci și alte preparate italiene poate mai puțin cunoscute: Bottarga (un preparat din icre uscate și afumate specific Sardiniei), friptură Fiorentina cu ierburi locale, Polenta (un fel de mămăligă prăjită venită din nordul Italiei) sau Osso Buco (gambă de vită cu ierburi mediteraneene și vin alb, toate fierte în borș de vită specific orașului Milano).

Grecia

Tehnic situată tot în bazinul Mării Mediterane, Grecia te încântă cu un melanj de influențe romane, mediteraneene și arabe, bucătăria locală întinzându-se pe o perioadă de peste 4000 ani. Baza grecilor este peștele proaspăt, legumele de sezon și ierburile aromate.

 

Dacă ajungi în Grecia nu rata Amygdalota (un biscuit cu migdale perfect pentru cafeaua gătită pe nisip), Bougatsa (un import arab adaptat pe bază de cremă de ou și scorțișoară), kolokithokeftedes (un fel de chiftele din brânză feta, zucchini și mentă proaspătă, specific în Creta) sau Loukoumades (mici gogoși zemoase cu nuci și scorțișoară).

destinatii turistice

Sursă foto: Unsplash

Macedonia

Deși nu foarte celebră printre turiști, Macedonia combină preparatele balcanice cu cele mediteraneene, din bucătăria locală făcând parte specialități din carne, brânzeturi și legume proaspete.

Dacă vizitezi Macedonia pentru scena gastronomică trebuie să încerci Burek (un produs de patiserie cu brânză feta, spanac și cartofi), Kebapi (un preparat cu formă de cârnați cu ceapă, amestec de ierburi verzi și paprika, toate servite pe o pită proaspăt coaptă), Mekici (o gogoașă plată și dulce servită cu iaurt), Zelnik (o plăcintă cu varză, brânză feta, praz și carne de pui) salata Shopska (cu roșii, ardei verde, ceapă și brânză feta) sau Palacinki (un fel de clătite servite cu dulceață și nuci).

Slovenia

Slovenia, cunoscută și ca “Europa în miniatură”,  are una dintre cele mai diverse bucătării de pe continent. Fie că e vorba de capitala Ljubliana, micile restaurante de la poalele Alpilor Iulieni sau tavernele din orașele de pe malul Adriaticei, Slovenia are de toate, de la fripturile cu iz alpin (numite local, prsut) la ștrudelul cu mere specific regiunii.

Dacă vii în capitală sau prin împrejurimi nu ar trebui să ratezi preparate precum Žlikrofi (un fel de ravioli umplut cu ceapă, ierburi proaspete și carne de porc servite în sos de ciuperci sau unt), Gibanica (cel mai popular desert sloven, acesta conține brânză, nuci, mere și semințe de mac) sau supa Šara (cu napi, chorizo, morcov, frunze de usturoi și pătrunjel).

Croația

Diferitele civilizații care au dominat Croația în istorie, de la greci și turci la romani și francezi, și-au pus amprenta inclusiv asupra bucătăriei locale. Astăzi, vei găsi în Croația preparate deopotrivă mediteraneene și continentale.

Trufele, prosciutto și uleiul de măsline fac deliciul oricărei vizite, iar dacă vrei să te avânți mai mult în gastronomia locală nu ai de căutat mult. Majoritatea restaurantelor din capitala Zagreb oferă preparate tradiționale precum Crni rizot (un risotto negru de calamar, midii și scoici), Strukli (un fel de plăcintă umplută cu brânză și smântână), Pasticada s njokima (considerată “Regina coastei dalmate”, acest preparat conține carne de vită marinată în vin alb și apoi în vin roșu care se servește cu gnocchi), Arancini (coajă de portocală caramelizată) sau Fritule (un fel de mini-gogoși aromate cu schnapps și suc de lămâie și servite cu sos de ciocolată).

Sursă foto: Pexels

Franța

Bucătăria franceză este una dintre cele mai sofisticate din lume, ingredientele de bază fiind brânza, legumele proaspete, carnea locală și vinul. În general, atunci când le spui prietenilor că ai fost în Franța nu poți trece cu vederea celebra baguette, o pâine simplă care poate fi consumată ca atare sau alături de brânză gruyère sau brie (dacă vrei să încerci cea mai bună baguette din Paris treci pe la Le Grenier à Pain). Crème brûlée, profiterolul sau escargot (rețetă de melci) sunt alte preparate tipici franceze.

Nu poți vizita Parisul fără a încerca celebrele macarons (Pierre Hermé sau Maison Ladurée sunt destinațiile in care te poti bucura de acest dulce). Alte preparate delicioase specifice hexagonului sunt ratatouille (unul dintre puținele preparate fără carne, care conține zucchini, ciuperci și vinete), quiche lorraine (o tartă cu bacon, ouă și brânză), pain au chocolat (un fel de corn cu ciocolată), salate nicoise (o salată originară din Nice care conține roșii, salată verde, anșoa, măsline, ouă și fasole neagră).

Ucraina

Poate deloc surprinzător, Ucraina are o bucătărie cu influențe rusești, din care nu lipsește vodca, peștele și caviarul.

Aici te poți delecta cu borș de vită servit cu pâine cu usturoi (numită local pampushki), pui de Kiev (piept de pui gătit cu sos de unt cu usturoi servit alături de ardei iute), clătite din cartofi (chiftele din cartofi tăiați mărunt cu ceapă, ciuperci și verdeață), Syrniki (o plăcintă cu brânză servită cu dulceață și smântână) sau Babka (un fel de panetone cu stafide și glazură de zahăr, deseori însiropat cu rom).

Spania

Spania este cunoscută pentru fotbal, plaje însorite și gastronomie. Mâncarea spaniolă este variată, fiecare regiune a țării având propriile preparate tradiționale și tehnici diferite de preparare a felurilor pentru care este cunoscută Spania (gazpacho, paella sau tortilla espanola).

Atunci când îți faci vacanța culinară în Spania, ar trebui să arunci o papilă gustativă și peste preparate mai puțin celebre. Gustă din Crema Catalana (un fel de crème brûlée care spre deosebire de preparatul francez este realizat din lămâie și scorțișoară și este servit rece), Gambas Ajillo (creveți cu usturoi, chilly și ulei de măsline), Queso Manchego (brânza spaniolă de oaie originară din regiunea La Mancha celebră datorită personajul Don Quixote) sau Churros con Chocolate (un fel de gogoși lunguiețe care se inmoaie într-un sos de ciocolată).

Sursă foto: Pexels

Georgia

Georgia este situată la confluența dintre bucătăria rusească și cea arabă, oferind cele mai bune mâncăruri din ambele zone, uneori cu ceva în plus pentru a evidenția specificul local.

Dacă vii în Georgia nu trebuie să ratezi khachapuri (un fel de pizza umplută cu ouă și brânză topită), pui cu sos Satsivi (un sos special pe bază de nuci, usturoi și ierburi uscate), Ajapsandali (un preparat vegetarian din vinete, cartofi, roșii și ardei verde), Churchkhela (un desert sub formă de lumânare realizat din must, nuci, alune de pădure și stafide care sunt apoi uscate) sau Tklapi (un fel de clătite umplute cu struguri, caise sau smochine).

Germania

Germania ocupă locul doi în topul țărilor cu cele mai premiate restaurante cu stele Michelin. Situată în centrul Europei, Germania are o gastronomie predominant carnivoră, bucătăria locală fiind dominată de preparate din porc și vită.

Spätzle (paste cu ou servite alături de preparate din carne, în special, șnițel) și Currywurst (un fel de cârnat din carne de porc tăiat rondele și servit picant cu ketchup sau curry alături de cartofi prăjiți) sunt poate cele mai cunoscute preparat germane. Poți gusta și din alte preparate tradiționale așa cum sunt bratwurst (un cârnat servit întreg fie prăjit în ulei fie preparat la cuptor alături de ierburi uscate), Bratkartoffeln (cartofi tăiați rondele și prăjiți cu puțină ceapă verde și bacon) sau deserturile germane; ștrudelul cu mere servit cu înghețată de vanilie, schwarzwälder (un tort de ciocolată, frișcă și cireșe) sau Rote grütze (un compot din coacăze și zmeură servit, de obicei, cu sos de vanilie sau iaurt) fac deliciul tuturor.

 

Europa înseamnă mai mult decât străzi pietruite, arhitectură renascentistă sau insule din care nu vrei să mai pleci. Pe cât de divers este continentul, pe atât de variată este bucătăria, o bucătărie care are câte ceva pentru fiecare, indiferent de gusturi, buget sau modelul rucsacului din spinare. Alege una (sau mai multe) dintre destinațiile de mai sus și sigur nu vei regreta.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns