10 destinații europene ieftine pentru un city break memorabil
Stabilirea următoarei destinații pentru un city break de pomină poate fi o sarcină grea, mai ales când avem la dispoziție atât de multe orașe faine, fiecare cu specificul, istoria și distracțiile sale. Mai jos am organizat un ghid complet al celor mai atractive destinații de city break din Europa. Vei afla atât câteva detalii tehnice (cum ajungi și unde stai), cât și ce poți face odată ajuns și care sunt cele mai ieftine (sau chiar gratuite) locuri care îți permit să descoperi secretele orașelor Europei.
Hamburg (Germania)
Braga (Portugalia)
Valencia (Spania)
Zagreb (Croația)
Belgrad (Serbia)
Bruxelles (Belgia)
Budapesta (Ungaria)
Bratislava (Slovacia)
Varșovia (Polonia)
Riga (Letonia)
Hamburg (Germania)
Orașul Hamburg, considerat “poarta către lume”, este situat în nordul Germaniei. Acesta este unul dintre cele mai mari porturi ale țării și este considerat “orașul cu cele mai multe poduri” (are între 2300 și 2500 poduri). În Hamburg s-a deschis primul zoo din lume și tot aici a debutat formația Beatles.
Cum ajungi în Hamburg?
Cel mai repede poți ajunge în Hamburg cu avionul; dacă îți iei biletul din timp poți prinde o ofertă de 480 lei dus-întors. Dacă ai mai mult timp la dispoziție, poți veni cu trenul. Călătoria pornește din București, făcând mai întâi un popas în Berlin (din Berlin în Hamburg, trenurile circulă la fiecare 30 minute). Costul călătoriei inedite poate ajunge la 1700 lei dus-întors. Pentru a ajunge cu mașina, trebuie să treci prin Ungaria și apoi prin Austria, distanța între București și Hamburg fiind de aproximativ 2000 km.
Cât te costă cazarea în Hamburg?
În funcție de ce cauți, cazarea te poate ajunge decent sau foarte mult. De exemplu, cazarea în regim Airbnb pornește de la 98 lei pe noapte în zonă semi-centrală (ai de mers aproximativ 10 minute până în centru) iar hostelurile situate central costă de la 144 lei pe noapte. Acestea sunt prețurile dacă îți iei cazarea din timp (cu circa trei luni înainte de vacanță) și dacă zilele tale libere nu se suprapun cu un eveniment de mare amploarea din oraș (maraton, meci, concert etc).
Ce poți vizita în Hamburg?
Hamburg are o mulțime de atracții turistice, de la muzee și galerii de artă la statui și piețe încărcate de istorie, porturi care au adus noul în oraș. Mai jos sunt câteva dintre cele mai populare atracții turistice din Hamburg:
- Speicherstadt – portul orașului Hamburg reprezintă o construcție impresionantă în sine. Arhitectura în stil gotic, lemnul de nuc, numeroasele canale, precum și depozitele devenite fie apartamente, fie galerii de artă underground, continuă să reprezinte o atracție pentru turiști. Speicherstadt este protejat prin UNESCO World Heritage Site.
- Elbphilharmonie – sala de concerte a Hamburgului este cea mai înaltă clădire din oraș, fiind proiectată de grupul arhitectural Herzog & de Meuron, și una dintre cele mai populare atracții turistice (a fost deschisă publicului în 2017). Forma sa a fost comparată cu valurile oceanului iar în vârf există un observator deschis curioșilor care vor să vadă Hamburgul de sus. Este considerată una dintre cele mai acustice săli de concert din lume, deci dacă unul dintre artiștii tăi preferați va cânta acolo când vii în vacanță, nu ezita să iei un bilet.
- Planten un Blomen – este unul dintre cele mai iubite parcuri urbane din Europa. Conține 47 hectare de verdeata, heleșteie și grădini botanice. Prima piatră de temelie a fost pusă în 1821, când a fost construită vechea Grădină Botanică. Poate cea mai fascinantă zonă este Schaugewächshaus, unde cresc plante mediteraneene, măslini și palmieri.
- Kunsthalle Hamburg – unul dintre cele mai impresionante muzee din Germania. Acest loc are câte ceva pentru orice împătimit de artă. Poți vedea tablouri semnate Goya, Rembrandt, Degas, Picasso sau Andy Warhol.
- Miniatur Wunderland – reprezintă un muzeu cu miniaturi. Include cartierul HafenCity din Hamburg dar și zone din Austria, Italia, Elveția sau SUA. Fiecare miniatură conține mii de piese (de la oameni la mașini) care sunt controlate de un computer. Există peste 15 km miniaturali de șine, iar turiștii pot controla de la ciclul zi-noapte la mori de vânt, elicoptere sau chiar navete spațiale.
Ce poți face gratuit în Hamburg?
În funcție de ce buget ai la dispoziție, poți alege și câteva lucruri gratuite pe care să le faci în Hamburg. Una dintre cele mai ușoare modalități de a explora orașul este să îl vizitezi pe două roți. Hamburg are o rețea impresionantă de piste de bicicletă, astfel că vei putea bifa toate locurile de interes fără costuri suplimentare. Ca fapt divers, sistemul local de bike sharing se numește StadtRAD iar primele 30 minute sunt gratuite (după acestea costul ajunge la circa 24 lei pe oră cu posibilitatea de achiziționa un abonament de o zi cu 72 lei). Alternativ te poți înscrie pentru a cunoaște puțin din istoria locală cu ajutorul unui ghid turistic (există mai multe tururi gratuite).
Tot gratis te poți bucura de priveliștea superbă din turnul Bisericii Sfântul Mihai. Având circa 130 m, acesta este cel mai înalt turn cu ceas din Germania.
Braga (Portugalia)
Braga este cunoscută drept “Roma Portugaliei”. Așa cum Roma se mândrește cu arhitectura sa bine păstrată, așa și orașul portughez îți arată cele mai frumoase locuri, catedrala Sé de Braga și Capela Arborele Vieții (realizată întru totul din lemn). Numeroasele piețe, aleile pietonale, cafenelele și gelateriile îți vor încânta nu doar privirile și pașii, ci și gustul.
Cum ajungi în Braga?
Din București poți ajunge cu avionul, autocarul, trenul sau mașina personală, zborul fiind alegerea celor mai mulți turiști, atât pentru rapiditate, cât și pentru preț. În funcție de noroc, un bilet dus-întors până în Lisabona te poate ajunge circa 900 lei (din Lisabona poți ajunge în Braga cu trenul care este circa 29 lei pentru un bilet dus-întors).
Cât te costă cazarea în Braga?
Prețurile la cazare sunt pentru toate buzunarele. Te poți caza într-un hostel cu circa 50-60 lei pe noapte sau într-un Airbnb cu 60-100 lei pe noapte. Acestea sunt locuri de cazare din apropierea centrului și pentru a le prinde este necesar să îți faci rezervare cu câteva luni înainte.
Ce poți vizita în Braga?
Braga este cunoscut mai ales pentru arhitectura sa bine păstrată, astfel că nu este de mirare că cele mai căutate locuri sunt catedralele, palatele și piețele publice. Mai jos sunt câteva dintre cele mai populare atracții turistice din Braga:
- Catedrala Bom Jesus do Monte – este un loc de pelerinaj din Braga, fiind popular chiar și printre turiștii laici. Pentru a ajunge la catedrală trebuie să urci 640 trepte (peste 100 m în înălțime) decorate în stil baroc. Drumul este decorat cu statui și fântâni arteziene care îți oferă un moment de respiro. Poate că cea mai bună răsplată după sutele de trepte este priveliștea splendidă pe care o poți observa odată ajuns în vârf.
- Catedrala Braga – dacă ești pasionat de arhitectură, trebuie să treci măcar o dată pe aici. Construită în secolul 3, catedrala Braga a fost renovată de mai multe ori, astăzi îmbinând excelent stilul gotic, romanesc, baroc și renascentist.
- Praça da República – situată în inima orașului istoric, acestă piață datează din secolul al 18-lea. Aici poți vedea Igreja da Lapa, o fântână arteziană superbă și clădiri cu valoare istorică neprețuită.
- Muzeul Biscainhos – situat în piața cu același nume, acest muzeu este înconjurat de clădirile fostei nobilimi și de grădini somptuoase. Te poți delecta cu celebrele azulejos (bucăți de gresie iberică pictată), sculpturi din sticlă, mobilă, bijuterii și ceramică. Grădina de peste un hectar este decorată cu sculpturi și fântâni arteziene care datează de la mijlocul secolului al 18-lea. Există chiar și un labirint format din gard viu și sculpturi, întregul ansamblu fiind considerat unul dintre cele mai bine păstrate din Portugalia.
- Palácio do Raio – te va opri în loc datorită decorațiilor cu azulejos în culoare cerului care contrastează cu piesele de granit care decorează intrările și ramele ferestrelor. Dacă ai fost în Barcelona, acest palat sigur îți va aminti de arhitectura catalană.
Ce poți face gratuit în Braga?
Atunci când vine vorba de activități gratuite, Braga nu duce lipsă. Te poți relaxa și explora Jardim de Santa Bárbara, construită în stil romantic în anii ‘50. Conține forme geometrice, garduri vii în forme inedite, statui și fântâni arteziene.
O altă atracție turistică gratuită este Catedrala Sé (care îmbină stilurile arhitecturale baroc, gotic și manuelin), a cărei construcție a început în 1070. O recunoști prin statuia imensă a Maicii cu pruncul în brațe din fața acestei construcții impozante.
Dacă îți place să cunoști orașul pe jos, aleea pietonală Rua do Souto poate fi o alegere excelentă. A fost deschisă în 1466, când strada era mărginită de castani de o parte și de cealaltă. Astăzi este populară în rândul celor care vor să exploreze orașul și să facă shopping.
Valencia (Spania)
Orașul scăldat de soare de pe coasta de est a Peninsulei Iberice poate fi vizitat tot timpul anului, însă dacă vrei să vezi ceva cu adevărat unic trebuie să treci pe aici în luna martie, când are loc Festivalul Fallas de Valencia, care reunește figuri uriașe din carton și hârtie colorată, focuri de artificii și piețe cu bunătăți locale.
Cum ajungi în Valencia?
Cel mai repede poți ajunge cu avionul (un bilet low cost fără escală te va ajunge circa 489 lei dus-întors, atât timp cât ești cu ochii pe oferte și îți faci rezervare din timp). De la aeroport poți ajunge în centrul orașului în mai puțin de 20 minute cu metroul.
Cât te costă cazarea în Valencia?
Preturile pentru cazare în Valencia pornesc de la 60-70 lei pe noapte, atât la hostel, cât și Airbnb-urile din centru. Pentru a te bucura de aceste oferte bune trebuie să îți faci rezervare cu câteva luni înainte.
Ce poți vizita în Valencia?
Valencia este un oraș care îmbină cu succes istoria cu modernitatea și arta cu distracția. Chiar dacă nu ai cum să vezi totul într-un weekend, mai jos sunt câteva dintre locurile care nu trebuie să îți scape dacă vii în Valencia:
- Ciutat de les Arts i les Ciències – este acea clădire modernă care apare pe majoritate vederilor trimise sau primite din orașul spaniol. Clădirea impresionantă a fost proiectată de arhitecții Santiago Calatrava și Félix Candela și a fost deschisă publicului în 1996. Include un planetariu, un cinema și o grădină botanică ce include doar specii care cresc natural în Valencia. După ce ai făcut un tur în interior, pune totul pe pauză și petrece-ți câteva minute vâslind pe lacul artificial din jurul construcției.
- L’Oceanogràfic – poate nestemata Orașului Artelor și Științei de mai devreme este acest parc oceanografic cu 45.000 de animale din 500 specii, o experiență, pe care nu o vei întâlni nicăieri în Europa.
- La Lonja de la Seda – este un ansamblu de clădiri construite în secolul al 15-lea și protejate de UNESCO datorită pieselor de arhitectură gotică specifică în zona Valenciei. În acestă clădire comercianții veniți pe mare își vindeau produsele și cumpărau altele.
- Catedrala Valencia – datează din secolul al 13-lea și îmbină elegant detalii renascentiste, baroce și neoclasice. În interior predomină picturile artistului Jacomart. Se spune că în altar există o cupă care a fost ținută în mână de Iisus în timpul Cinei de Taină.
- El Miguelete – cel mai cunoscut turn cu ceas din Valencia. Inaugurat la începutul secolului al 15-lea, El Miguelete este cunoscut mai ales datorită panoramei oferite după ce urci cele 207 trepte.
Ce poți face gratuit în Valencia?
Valencia are multe de oferit și celor care au un buget restrâns. Astfel, poți profita de tururile gratuite care încep în Plaza Ayuntamiento sau te poți relaxa savurând o înghețată sau colindând cele mai cunoscute magazine ale Valenciei (situate tot în această zonă centrală).
Dacă ești amator de artă poți vizita gratuit Muzeul de Arte Frumoase (Museo de Bellas Artes de Valencia) unde poți vedea lucrări semnate de El Greco, Velazquez sau Goya. Alternativ, poți trece pe la Muzeul Luptelor cu Tauri, Muzeul de Preistorie sau Muzeul de Istorie, toate deschise gratuit în zilele de duminică.
În fine, dacă vrei să te bucuri de liniște, poți face un popas în Parcul Național Albufera. Aflat în afara orașului, acest parc are peste 250 specii de păsări și kilometri pietonali și cu piste de biciclete (autobuzul circulă la fiecare 30 minute).
Zagreb (Croația)
Zagrebul este cunoscut mai ales datorită acoperișurilor roșiatice care te întorc în Evul Mediu. Orașul situat pe râul Sava are prețuri pentru toate buzunarele și poate reprezenta o opțiune perfectă de city break dacă vrei să îmbini istoria cu distracția oferită de cluburi, baruri și cafenele.
Cum ajungi în Zagreb?
În funcție de când iei biletele, avionul te poate ajunge circa 955 lei dus-întors (zbor fără escală). De la aeroport poți ajunge în centrul Zagrebului cu ajutorul unui autobuz (un bilet costă circa 19 lei) în mai puțin de 30 minute.
Cât te costă cazarea în Zagreb?
Cazarea în Zagreb este destul de accesibilă. Dacă vrei să stai la un hostel situat central, prețul pleacă de la 45 lei pe noapte într-o cameră cu patru paturi, iar dacă faci rezervări din timp (cu 3-4 luni înainte) poți prinde o cameră bună în regim Airbnb cu doar 65 lei pe noapte.
Ce poți vizita în Zagreb?
Dacă te pasionează istoria, arhitectura sau dragostea (vezi mai jos), capitala Croației poate fi orașul tău. Mai jos sunt cele mai populare atracții turistice din Zagreb:
- Gradec – numit și “Orașul de Sus”, formează, alături de Kaptol, centrul medieval al Zagrebului. Zona pietonală este ideală pentru plimbări lungi. Dacă vii aici vei vedea Piața Sfântul Mihai, decorată în stil gotic și romanesc (construită în jurul anului 1300) și clădirea parlamentului croat.
- Muzeul Mimara – situat în zona Donji grad (“Orașul de Jos”), acest muzeu a aparținut la un moment dat unul colecționar de artă cu același nume, a cărui nume, spune legenda, este legat de numeroase furturi și recuperări de tablouri. În acest muzeu vei vedea piese impresionante semnate Rubens, Degas, Monet sau Renoir.
- Muzeul de Arheologie – se spune că acest muzeu este situat la punctul de intersecție dintre Est și Vest. Vei putea admira vase care datează din 2500 î.Hr. dar și o mumie etruscă din secolul al 3-lea î.Hr. (bandajele aceste mumii conțin cel mai lung text etrusc din lume).
- Potcoava Lenuci – cuprinde o serie de piețe publice, parcuri și fântâni arteziene, toate formând, împreună, forma unei potcoave. Această construcție urbană construită de către arhitectul Milan Lenuci include, printre altele, Muzeul de Etnografie și Teatrul Național.
- Muzeul Relațiilor Destrămate – deși nu poate părea un loc de interes turistic, acest muzeu are, potrivit celor care i-au trecut pragul, un rol cathartic. Deși deschis în urmă cu doar nouă ani, sute de mii de oameni i-au trecut pragul. Muzeul conține piese aparent fără o legătură între ele, dar care au avut o semnificație specială pentru relația cuiva (fiecare piesă este însoțită de o poveste în jurul ei). Poate deloc surprinzător, acest muzeu este unic în lume.
Ce poți face gratuit în Zagreb?
Dacă bugetul nu îți permite sau dacă vrei să faci economie în vacanță, Zagrebul îți pune la dispoziție câteva locuri care te vor face să îl îndrăgești. Pentru început, numeroasele zone pietonale fac din Zagreb un loc ideal pentru plimbări. În special, Orașul de Sus și Orașul de Jos flancate de clădiri medievale și construcții neo-clasice încântă an de an privirile a milioane de turiști. Spațiile verzi, muzeele și cafenele șic îți vor oferi ocazia pentru o pauză binemeritată. Ieși din zona centrală-medievală și vei da nas în nas cu arta stradală croată (străzile Desinićka ulica, Nova Cesta și Pierottijeva au cele mai interesante mostre de street art local).
Catedrala din Zagreb este un alt loc în care poți intra gratuit. Construcția sa a început în secolul al 13-lea iar astăzi este cea mai înaltă clădire din Croația (și apare pe moneda de 1000 kuna).
Deschisă în 1891, Grădina Botanică din Zagreb conține peste 10.000 de specii de plante din întreaga lume și reprezintă o oportunitate de relaxare după ce ai explorat orașul.
Belgrad (Serbia)
Belgradul poate fi alegerea ideală de city break dacă ești singur. Orașul este unul dintre centrele distracției în Balcani, așa că nu îți va fi greu să îți formezi o gașcă de localnici sau expați pentru a profita de viața de noapte (cele mai cunoscute cluburi din Belgrad sunt Hype, Freestyler și Martinez).
Cum ajungi în Belgrad?
Drumul până în Belgrad poate fi unul scurt și rapid dacă mergi cu avionul. Zborul dus-întors poate pleca de la 720 lei dacă îți faci rezervarea din timp. Aeroportul Nikola Tesla ce deservește Belgradul se află la circa 15 km distanță de centrul orașului, astfel că va trebui să iei un autobuz (drumul durează circa 40 minute și costă circa 2,5 lei). Evită taxiurile, deoarece drumul de la aeroport până în Belgrad îți va scoate din buzunar minim 70 lei.
Cât te costă cazarea în Belgrad?
Cazarea în Belgrad este destul de accesibilă, chiar și în centrul capitalei sârbe. Pentru o noapte la un hostel va trebui să plătești minim 30 lei (cu opt paturi în cameră) iar dacă vrei să dormi ceva mai lejer, tariful în regim Airbnb pornește de la 50 lei pe noapte.
Ce poți vizita în Belgrad?
Cum spuneam ceva mai devreme, Belgradul este cunoscut mai ales pentru viața de noapte vibrantă, însă și pe timp de zi ai cum să îți petreci timpul. Mai jos sunt câteva dintre cele mai populare atracții turistice din Belgrad:
- Biserica Sfântul Sava – este considerată cea mai frumoasă clădire din Serbia și este a doua cea mai mare biserică ortodoxă din lume. Având o suprafață totală de peste 3000 metri pătrați și o înălțime de 70 m biserica poate primi până la 10.000 de vizitatori, muzica religioasă fiind cântată de un cor de 800 de persoane.
- Muzeul de Artă Contemporană – așezat pe cinci niveluri, acest muzeu include colecții permanente ale unor artiști precum Andy Warhol, Salvador Dali, Joan Miro precum și lucrările celor mai celebri artiști sârbi, Ivan Mestrovic și Antun Augustincic. Este considerat o bijuterie arhitecturală situată la confluența dintre Dunăre și Sava.
- Turnurile Kalemegdan (numite și “Fortăreața Belgradului”) – un obiectiv turistic prezent pe multe vederi din piețele orașului. Construcția datează din anul 297 î.Hr. și primește anual peste 2 milioane de vizitatori. Cel mai bine vezi aceste turnuri de pe Teressa Lounge, unul dintre cele mai cool locuri unde poți savura un cocktail.
- Ada Ciganlija (numită și simplu, Ada) – o peninsulă artificială creată pe râul Sava în apropierea centrului istoric al Belgradului. Aici te poți relaxa închiriind o bicicletă sau îți poți testa adrenalina la bungee jumping. Cu peste 100 cafenele, baruri și restaurante, Ada este punctul zero al distracției sârbești.
- Piața Republicii – este un loc central situat la intersecția dintre trecut și prezent. Aici se află Muzeul Național, statuia prințului Mihai și numeroase locuri de promenadă care sunt neîncăpătoare în timpul verii.
Ce poți face gratuit în Belgrad?
Dacă te pasionează acest lucru, există mai multe tururi gratuite ale clădirilor emblematice ale Belgradului. De asemenea, poți vedea locurile interesante din oraș din tramvai; călătoria este gratuită doar vinerea și sâmbăta însă trebuie să faci rezervare la Centrul Turistic (locurile sunt, evident, limitate).
În schimb, dacă ești amator de sport s-ar putea ca drumețiile în grup pe muntele pitic Avala să fie pentru tine. Din vârf ai o imagine superbă asupra orașului, iar la drumul de întoarcere te poți opri pentru un picnic în aer liber.
Când vrei să pui distracția și istoria pe pauză îți poți îndrepta pașii spre numeroasele parcuri din Belgrad (Košutnjak și Topčider sunt cele mai cunoscute).
Bruxelles (Belgia)
Bruxelles reprezintă mai mult decât locul sobru de întâlnire a politicienilor UE. De la sutele de mii de flori care împânzesc Piața Mare din Bruxelles an de an, la clădirile istorice, celebrul Atomium sau arta stradală cu Tintin, capitala Belgiei are câte ceva chiar și pentru cei mai mofturoși turiști.
Cum ajungi în Bruxelles?
Există mai multe zboruri low cost care leagă Bucureștiul de Cherleroi. Prețurile pornesc de la 220 lei dus-întors (dacă faci rezervările din timp). Dacă ai mai mult timp la dispoziție poți veni cu trenul (drumul este de circa 39 ore și costă aproximativ 700 lei dus-întors) sau cu autocarul (drumul durează circa 43 ore și costă în jur de 800 lei).
Cât te costă cazarea în Bruxelles?
Cazarea în Bruxelles este ceva mai scumpă decât în alte orașe europene. Dacă ai noroc și faci rezervările din timp poți totuși găsi loc la un hostel situat central cu 120 lei pe noapte (într-o cameră cu patru paturi) sau pentru mai mult confort poți alege să stai în regim Airbnb (de la 130 lei/noapte).
Ce poți vizita în Bruxelles?
Bruxelles poate fi o inspirație atât pentru cei interesați de istorie cât și pentru cei care vor ceva inedit (în oraș există o mulțime de muzee de la Muzeul Ciocolatei la Muzeul Berii, Muzeul Jucăriilor sau Muzeul Benzilor Desenate). Mai jos sunt câteva dintre cele mai populare atracții turistice din Bruxelles:
- Grand Place – este o piață publică situată în centrul Bruxelles-ului. În ciuda vechimii sale (proiectarea și construcția au demarat în jurul secolului 10) astăzi este considerată cea mai frumoasă piață publică din Europa. Pe lângă clădirile cu încărcătură istorică, piața de flori deschisă în zilele călduroase de vară încântă, deopotrivă, simțurile localnicilor și al turiștilor.
- Notre Dame du Sablon – o catedrală construită în secolul 14 care îmbină stilul gotic cu cel baroc. Include o statuie masivă cu Maica Domnului și alte 12 reprezentând apostolii (acestea din urmă datează din secolul al 17-lea).
- Musée du Costume et de la Dentelle – este un muzeul care pune în valoarea talentul belgienilor în realizarea dantelei. Deși apărută în Italia, acest element vestimentar constituie una dintre industriile majore ale Bruxelles-ului. Expozițiile permanente includ o trecere în revistă a felului în care a fost folosită dantela în ultimele secole (cele mai vechi piese datează din secolul al 17-lea), de la fețe regale la viața de zi cu zi.
- La Botanique – este un complex verde care a evoluat în timp într-un spațiu cultural complex (astăzi include săli de concert, muzee și celebrul Cirque Royal) precum și un spațiu perfect pentru alergat. Clădirile, statuile și fântânile arteziene care împânzesc cele peste șase hectare încă își păstrează farmecul secolului 19 când au fost deschise pentru prima oară publicului.
- Palais Royal – construit în stil neoclasic, acest loc a fost sute de ani locul de reședință al monarhiei belgiene. Palatul este deschis publicului pe timpul verii, cel mai interesant lucru fiind tavanul colorat într-un amestec de albastru, verde și violet, creat din aripi de cărăbuș.
Ce poți face gratuit în Bruxelles?
Bruxelles îți oferă o mulțime de ocazii de a te bucura de vacanță fără a cheltui un (euro)cent. Du Cinquantenaire de exemplu, este un parc impresionant cu alei largi, spații verzi și arhitectură care va impresiona chiar și pe cel mai dur critic. În acest parc localnicii și turiștii își petrec timpul citind sau relaxându-se la picnic.
Promenade Verte este un alt loc perfect pentru a cunoaște Bruxelles-ul departe de agitația centrului. Drumul pietonal de 60 km oferă suficiente lucruri de văzut (printre altele, pădurea Sonian și arhitectura impresionantă a catedralelor) pentru a fi explorat la pas sau pe bicicletă.
Dacă ești amator de așa ceva, îți poți delecta privirile cu târgul de vechituri (are loc în Place de Jeu Balle zilnic de la 7 la 14). Dacă îți atrage ceva atenția, tocmeala este obligatorie.
Alternativ, poți profita de muzeele cu acces gratuit. De exemplu, Muzeul Magritte și Muzeul de Științe Naturale sunt mereu deschise o zi din prima săptămână a fiecărei luni (în general, miercuri sau duminică însă este bine să verifici înainte).
Budapesta (Ungaria)
Există puține locuri în care mai poți găsi un astfel de melanj între tradiție și modernitate așa cum este în Budapesta. Capitala Ungariei, situată pe malurile Dunării, a împrumutat câte ceva din toată istoria sa – acest lucru se vede în clădirile care îmbină stilul baroc, cu art deco și neoclasic; străzile micuțe și cafenele cochete completează totul cu bun-gust.
Cum ajungi în Budapesta?
Din București în Budapesta poți ajunge cu avionul, trenul sau mașina personală. Costul zborului pleacă de la 575 lei dus-întors, drumul cu trenul durează circa 15 ore și costă aproximativ 410 lei dus-întors iar cu mașina vei avea de “îndurat” aproximativ 10 ore care te vor ajunge, cu toate taxele incluse, circa 670 lei dus-întors.
Cât te costă cazarea în Budapesta?
Cazarea în Budapesta este destul de accesibilă, mai ales dacă îți face rezervarea din timp. Poți plăti de la 30 lei pe noapte la un hostel cu opt paturi în cameră la 80 lei pe noapte în regim Airbnb.
Ce poți vizita în Budapesta?
Budapesta înseamnă mai mult decât arhitectura sa. Lasă-te surprins de bucătăria locală, treci pe la magazinele cu piese lucrate manual sau relaxează-te în una dintre cele mai faimoase băi publice din Europa. Mai jos sunt principalele locuri pe la care trebuie să treci măcar o dată atunci când ajungi în Budapesta:
- Castelul Buda – este unul dintre cele mai vizitate locuri din Budapesta. Domul cu turn care adăpostește Galeria Națională și Muzeul de Istorie rivalizează, iar unii ar spune că este chiar peste clădiri similare din Germania sau Franța. Vizitează-l pe timpul zilei iar la lăsarea serii admiră-l de la distanță, dintr-o cafenea, scăldat în lumini.
- Băile termale – perfecte atât pentru vizită (dacă vrei să vezi arhitectura) cât și pentru relaxare. Câteva zeci de băi termale împânzesc Budapesta. În special, Széchenyi te va face să îți imaginezi că te relaxezi/înoți în piscina luxuriantă a unui palat regal. Mai mult, în serile de sâmbătă aici se organizează petreceri la piscină. Pentru un plus de istorie treci pe la baia Király care a fost stabilită în jurul anului 1550 în timpul dominației otomane.
- Bazilica Sfântul Ștefan – a treia cea mai mare biserică din Ungaria, această construcție a fost finalizată în 1905, detaliile fiind în stil neoclasic. Pe timpul verii, aici au loc concerte corale, acustica excelentă atrăgând ca un magnet artiști la orgă din întreaga lume. Urcând în balconul bazilicii te poți bucura de priveliști superbe asupra întregului oraș.
- Podurile de pe Dunăre – fie că de plimbi pe aceste poduri sau sub ele, descoperind Budapesta din barcă, pe Dunăre, luminile nopții, în special, atrag an de an turiștii. Cele mai frumoase poduri de peste Dunăre sunt Podul Elisabeta, Podul cu Lanțuri și Podul Libertății.
- Muzeul de Pinball – deschis în 2014, acest muzeu include 130 aparate de pinball pe o suprafața de circa 400 metri pătrați. Vei putea descoperi de la aparate clasice de la sfârșitul secolului la 19-lea la mașini care îmbină arta cu tehnica secolului 21.
Ce poți face gratuit în Budapesta?
Chiar dacă nu ai crede, există o mulțime de lucruri pe care le poți face gratuit în Budapesta. Pentru început poți vizita și îți poți face selfie-uri în Piața Eroilor, cel mai cunoscut loc din capitala Ungariei (este acel loc care apare pe mai toate vederile din Budapesta). Parcul include statui cu cei mai cunoscuți conducători unguri iar în spatele său există un loc unde te poți destinde pe iarbă sau te poți relaxa pe o bancă lângă lac (dacă vii iarna, poți patina).
Alternativ, poți vizita unul din cele câteva muzee cu acces gratuit; Muzeul de Arte Frumoase și Muzeul Național permit acces gratuit în a treia sâmbătă din lună iar Muzeul Militar este gratuit doar în ultima duminică a lunii.
Pentru o imagine panoramică cu Budapesta îndreaptă-ți pașii pe dealul Gellért. Situat foarte aproape de Castelul Buda, acest loc înalt de 235 m (vei face mai puțin de 20 minute până în vârf) oferă imagini spectaculoase atât pe timpul zilei cât mai ales după lăsarea întunericului (nu ar trebui să ratezi răsăritul sau apusul din vârful dealului Gellért).
Bratislava (Slovacia)
Ceva mai ieftin decât vecinii săi, Bratislava este un oraș înconjurat de munți și podgorii, aflat la răscrucea drumurilor care leagă Viena de Praga și Budapesta. Capitala Slovaciei îmbină tihna aproape rurală cu modernitatea oferită de un oraș care privește spre viitor.
Cum ajungi în Bratislava?
Drumul de la București la Bratislava poate porni de la 240 lei dus-întors (dacă faci rezervarea din timp și prinzi o ofertă la o companie low cost) și poate ajunge la 720 lei sau mai mult (dacă mergi cu trenul sau cu mașina personală).
Cât te costă cazarea în Bratislava?
Cazarea în Bratislava variază și ea mult. Dacă faci rezervările din timp, poți plăti de la 110 lei pe noapte într-o cameră cu patru paturi la un hostel situat central la 240 lei pe noapte în sus (sau mai mult) în regim Airbnb.
Ce poți vizita în Bratislava?
Dacă îți planifici un city break în Bratislava cu siguranță nu ar trebui să ratezi cele mai interesante obiective turistice din oraș. Plimbă-te pe străzile care leagă Orașul Vechi de Farfuria Spațială (vezi mai jos) și lasă-te impresionat cele mai populare atracții turistice din Bratislava:
- Castelul Bratislava – un fost scaun a regalității locale, acesta este astăzi simbolul capitalei slovace și reședința Muzeului de Istorie. Turnul de 47 m unde aveau loc încoronările îți oferă o imagine panoramică asupra întregului oraș.
- Palatul Arhiepiscopiei – o veche clădire construită în stil clasic în secolul al 18-lea; reprezintă locul în care Napoleon a semnat Tratatul de Pace după Bătălia de la Austerlitz. Astăzi clădirea adăpostește tapițerii englezești din secolul 17.
- Biserica Albastră (numită și Biserica Sfânta Elisabeta) – construită în stil art nouveau la început secolului 20 este construită din mozaic albastru și porțelan italian în stil renascentist.
- Farfuria Spațială (numit local Bystrica sau UFO) – este un turn cu restaurant în forma unei nave spațiale. Aflată la o înălțime de 95 m oferă priveliști asupra orașului până la o distanță de 100 km.
- Muzeul de Artă Danubiana – este situat pe o mică peninsulă care intră în Dunăre și prezintă în fiecare lună piese de artă modernă create de artiștii locali. În jurul muzeului există o zonă pietonală perfectă pentru a te relaxa pe malul Dunării sau pentru profita de timpul frumos vara când zona este raiul bicicliștilor urbani.
Ce poți face gratuit în Bratislava?
Dacă nu vrei să faci găuri în buget, te poți delecta cu imagini spectaculoase asupra orașului din zona monumentului militar Slavín; acesta se află pe unul dintre cele mai înalte dealuri din Bratislava, așa că îți va permite să obții fotografii memorabile.
Dacă ești o fire romantică, poți vedea apusul pe plaja Magio de pe malul Dunării (este aproape de Farfuria Spațială); ziua au loc jocuri de volei iar seara proiecții de filme. Pentru a-ți bucura ochii, îndreaptă-ți pașii spre Galeria Națională. Aceasta include piese clasice de artă slovacă. Alternativ te poți bucura, în prima duminică din lună, de obiectele din Muzeul Transporturilor.
Pentru a încerca bucătăria locală nu trebuie să plătești nimic dacă te prezinți sâmbăta între 10 și 15 la piața Stará tržnica. Majoritatea oferă gustări dulci și sărate (nu rata Bryndzové halušky, un preparat cu brânză de oaie, Trdelnik, un fel de kurtos cu înghețată de vanilie și Slovenske palacinky, clătite cu banane și ciocolată).
Varșovia (Polonia)
În ultimii 30 ani Varșovia a trecut prin numeroase schimbări. Ceea ce era înainte un oraș prăfuit și sobru este astăzi un hub turistic. Astăzi, vechile clădiri comuniste se îmbină cu zgârie-norii și cu barurile și cafenelele chic din centrul vechi.
Cum ajungi în Varșovia?
Drumul dintre București și Varșovia poate pleca de la 290 lei dus-întors, dacă iei biletul din timp și dacă ai puțin noroc. În rest, cu trenul ajungi în peste 25 ore iar costurile sar de 960 lei dus-întors iar dacă iei autocarul vei plăti circa 575 lei însă vei avea de “îndurat” peste 30 ore.
Cât te costă cazarea în Varșovia?
Cazarea în Varșovia este destul de accesibilă. Prețurile la un hostel pornesc de la 53 lei pe noapte (într-o cameră cu opt paturi). Alternativ, te poți caza în regim Airbnb cu prețuri care pleacă de la 60 lei pe noapte (într-o zonă centrală).
Ce poți vizita în Varșovia?
Varșovia începe să se scuture de tradiții și să pășească în secolul 21. Transportul este bine pus la punct, există peste 400 km de piste de biciclete iar orașul are câte ceva pentru fiecare, de la istorie și cultură, la distracție. Mai jos sunt cele mai populare obiective turistice din Varșovia:
- Centrul Științific Copernic – Nicolaus Copernic este poate cel mai important om de știință născut în Polonia. El este cel care a demonstrat în jurul anului 1500 că Pământul se învârte în jurul soarelui. Centrul Științific cu același nume include un planetariu, workshopuri cu diverse experimente iar dacă ești fluent în poloneză poți chiar participa la o prelegere susținută (gratuit) de unul dintre cercetătorii de top din Varșovia.
- Muzeum Neonów – este unul dintre puținele muzee din lume dedicate însemnelor în lumină neon. În acest muzeu vei găsi atât reclame luminoase pentru baruri și restaurante care datează din anii ‘60 cât și vechi inscripții de propagandă.
- Palatul de Cultură și Știință – construit în anii ‘50, acesta este cel mai important obiectiv arhitectural din Varșovia. Forma și turnul său înalt (este cea mai înaltă clădire din Polonia) amintește de Empire State Building din New York, interiorul conținând săli de concert și expoziții, cinemauri și chiar și o piscină. Construcția este iluminată cu leduri, culoarea acestora schimbându-se în funcție de perioada din an (de exemplu, de Crăciun luminile sunt verzi și albe) de de anumite momente istorice (de exemplu, atunci când o echipă națională câștigă un premiu internațional sau pentru a fi solidari în fața unei drame globale).
- Palatul Wilanow – un monument care te aduce în Polonia secolului al 18-lea. Spre deosebire de altă clădiri istorice, acesta este singurul palat polonez care a supraviețui celui de-Al Doilea Război Mondial. Astăzi găzduiește tablouri și piese care au aparținut vechii aristocrații iar în timpul verii aici au loc mai multe festivaluri de muzică.
- Piața din Centrul Vechi – construită la sfârșitul secolului al 18-la reprezenta cel mai popular loc de schimburi comerciale din capitala polonă. Clădirile baroce și cele renascentiste au fost reconstruite după război iar cafenelele din jurul fântânii arteziene amintesc de piața San Marco din Veneția anilor ‘50.
Ce poți face gratuit în Varșovia?
Cei care vor să facă economie îsi pot petrece câteva ore în Parcul Lazienki, cel mai mare din Varșovia. Proiectat inițial ca parc și loc de agrement în secolul al 17-lea, acest loc a fost ani la rând locul unor vile, monumente și palate regale. Astăzi Palatul Regal este cel mai cunoscut, cele peste 70 hectare fiind ocupate de păduri și spații verzi, un lac, un templu egiptean și o mulțime de alte construcții care por fi admirate la pas. Acest parc este o încântare mai ales toamna când gazonul se umple de frunze în nuanțe portocaliu-ruginii.
Dacă te pasionează muzica lui Chopin îți poți bucura urechile atunci când întâlnești în oraș una dintre băncile negre cu butoane. Selectează muzica preferată și te vei putea relaxa pentru câteva minute cu muzica celui mai cunoscut compozitor polonez.
În cazul în care vrei să afli lucruri noi despre Polonia, treci pe la Muzeul Insurecției (acces gratuit duminica) sau pe la Muzeul Național (acces gratuit în zilele de marți). De asemenea, Muzeul de Istorie a Evreilor oferă acces gratuit studenților, pensionarilor și profesorilor.
Riga (Letonia)
De la catedrale impunătoare, la târguri de produse locale și de la clădirea Operei la muzee neobișnuite, Riga are câte ceva pentru orice persoană care îsi dorește un city break memorabil.
Cum ajungi în Riga?
Poți ajunge în Riga cu avionul (biletul te costă circa 860 lei dus-întors), cu trenul (drumul durează circa 35 ore și costă aproximativ 1450 lei) sau cu autocarul (drumul durează circa șapte ore iar costurile sunt de circa 1100 lei dus-întors).
Cât te costă cazarea în Riga?
Cazare în Riga pornește de la 80 lei pe noapte la hostel (într-o cameră cu patru paturi) și poate ajunge la 125 lei pe noapte la Airbnb; prețurile la hotel sunt, în mod evident, mult mai mari.
Ce poți vizita în Riga?
În Riga ai de ales între istorie, distracție (Skyline și Coyote Fly sunt cele mai cool locuri de noapte din oraș) și spa-uri (ESPA este cel mai cunoscut loc de acest fel) sau te poți desfăta alegând câte puțin din fiecare. Mai jos sunt cele mai populare atracții turistice din Riga:
- Clădirea Operei Naționale – Riga este orașul în care s-a născut celebrul balerin și coreograf Mikhail Baryshnikov așa că nu este de mirare că orașul care a dat acestă somitate a dansului clasic este, la rândul său, populară. Construită în stil neoclasic în jurul anului 1880, Opera Națională se află în centrul orașului Riga. Dacă ai ocazia ia-ți un bilet la un spectacol și achită taxa suplimentară pentru o vizită în backstage, sigur nu vei regreta.
- Catedrala Doma – reprezintă centrul spiritual al orașului. Construcția a început în jurul anului 1200 iar astăzi include elemente gotice, baroce, romanesc și art nouveau. Dacă ai ocazia, nu rata un concert la orgă în acestă biserică – se spune că orga de aici este unul dintre cele mai melodioase instrumente din lume.
- Muzeul Motoarelor – se află pe locul unei foste curse de cai din suburbiile capitalei letone. Aici poți vedea o scurtă istorie a mașinilor motorizate precum și câteva piese care au fost folosite de liderii fostei Uniuni Sovietice. Alternativ, te poți delecta cu Muzeul de Istorie a Căilor Ferate Letone care trece în revistă evoluția feroviară a țării de la 1880 până astăzi.
- Muzeul Soarelui – este unul dintre cele mai inedite muzee din Letonia. Acest muzeu este dedicat felului în care soarele este perceput în diverse culturi de pe tot cuprinsul lumii. Există o colecție de peste 500 de reprezentări ale soarelui, fiecare fiind însoțită de povestea sa.
Ce poți face gratuit în Riga?
Zona veche a orașului Riga, protejată prin UNESCO World Heritage, este poate cea mai frumoasă parte a orașului. Clădirile istorice, piețele publice, micile magazine ale artiștilor locali care își prezintă opera ca la expoziție fac deliciul oricărui vizitator.
Dacă vrei să scapi de agitația vieții de noapte, te poți refugia în Grădinile Vērmanes, cel mai vechi parc din Riga. Te poți bucura de timpul frumos (mai ales vara) relaxându-te la picnic sau admirând numeroasele statui (Statuia Celor Patru Anotimpuri este cea mai interesantă). Străduța Elisabeta din acest parc include o scenă pe care cântă și dansează artiști locali.
Dacă vii în zilele răcoroase de toamnă sau înaintea caniculei din august, te poți încălzi la ceainăria situată în capătul parcului, pe strada Tērbatas colț cu Merķeļa. Unice în Riga sunt și căsuțele din lemn din cartierul Kalnciema (datează din secolul al 19-lea), aflat la intersecția străzilor Kalnciema și Melnsila. În zona Kalnciema au loc săptămânal (în zilele de sâmbătă) târguri de alimente și produse artizanale. Ocazional (trebuie să verifici înainte) au loc expoziții de artă, concerte în aer liber și piese de teatru, totul cu acces gratuit.
Indiferent de destinația de city break aleasa, evită să îți faci planuri mult prea minuțioase. Rezervă-ți o zi pentru a vizita lucrurile despre care vorbește toată lumea, fă câteva poze, apoi lasă-ți restul vacanței libere pentru a descoperi orașele Europei din mers. Vei avea doar surprize plăcute și te vei întoarce cu o mulțime de povești din vacanță.
Sursa foto: Shutterstock