Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Ghid de călătorie în Atena: ce să vizitezi și cum să-ți petreci timpul în capitala Greciei

Atena este una dintre destinațiile europene care fascinează orice călător. Împătimiții de cultură și arheologie vor fi încântați să descopere istoria și monumentele unice, iar iubitorii de gastronomie și tinerii dornici de distracție vor povesti mult timp de experiența lor „ateniană” din restaurantele și cluburile sofisticate. Capitala Greciei are multe de oferit, așa că asigură-te că nu ratezi niciun obiectiv turistic.

Iată cum ajungi, unde te cazezi, mănânci și te distrezi dacă vrei să mergi într-un city break în Atena.

Top 10 obiective turistice Atena
Transportul până la Atena
Cazarea în Atena
Restaurante în Atena
Distracție și relaxare
Unde faci cumpărături
Detalii utile despre Atena
Accesul pentru persoane cu dizabilități

Atena, capitala Greciei, este un oraș istoric, considerat locul de naștere al civilizației vestice, datorită nenumăratelor idei intelectuale și artistice care au pornit de la locuitori ai acestui oraș.

Atena, situată în sudul peninsulei Peloponez, este un oraș cu clădiri înalte și magazine moderne pentru orice turist care vine din Orientul Mijlociu. Când vin din Vest, sau din Europa, vizitatorii sunt uimiți însă de influența mare din Est – în mâncare, muzică și viața de stradă gălăgioasă.

Mulți spun că este greșit să spui că Atena este un amestec de Est și Vest: ea este grecească și, mai ales, are un stil specific, atenian. Orașul, la urma urmei, a cultivat civilizația occidentală cu mii de ani în urmă și și-a păstrat locul unic pe scena mondială până în prezent, potrivit Encyclopedia Britannica.

Astăzi, turiștii vizitează capitala elenă nu doar datorită multelor monumente antice și a prețurilor incredibil de accesibile, dar și pentru viața de noapte, care este recunoscută ca fiind una dintre cele mai active din Europa.

Top 10 obiective turistice Atena

Stânca sacră” Acropole, care se ridică deasupra Atenei, este încoronată de trei temple care datează din secolul al V-lea î.Hr., atrăgând trei milioane de vizitatori pe an. Punctul evident de plecare pentru prima vizită este templul cel mai mare și mai impresionant, Partenonul, susținut de 46 de coloane dorice și considerat clădirea cea mai influentă din arhitectura clasică.

Asigură-te că mergi sub Acropole și noaptea pentru o priveliște uimitoare.

Dacă ești un pasionat de arheologie, cumpăra-ți biletul de bloc care acoperă toate siturile principale (Acropole, Agora antică, Kerameikos, Biblioteca lui Hadrian și Agora romană). Îți poți achiziționa bilet cu ușurință, online.

Cartierul Plaka este un loc bun de plimbat. Construit pe dealul de sub Acropole, Plaka este cel mai vechi cartier rezidențial din Atena. Aici vei admira străzile pietruite, pline cu pietoni, dar si vilele colorate, neoclasice, împânzite cu flori de bougainvillea. Mulți localnici găzduiesc aici hoteluri mici, magazine de suveniruri, cafenele și taverne pseudo-rustice pline de viață.

Cartierul Plaka este cel mai frumos în timpul iernii, fără turiști, când atenienii îl recuperează.

Obiective turistice notabile includ Muzeul instrumentelor grecești tradiționale, Biserica Mitropolitului Bizantin din secolul al XII-lea și Anafiotika, un grup de cabane vopsite în alb.

Piața Syntagma, cunoscută ca piața principală din Atena, oferă vedere la impresionantul Parlament grec, care a fost inițial construit ca Palatul Regal în 1843, iar în spatele acestuia se regaseste Garda Națională. Piața este apreciată pentru faptul că este foarte verde. Arborii mediteraneeni și subtropicali, inclusiv palmieri înalți, chiparoși și eucalipți pot fi admirați aici.

De asemenea,  în zonă se gasesc si câteva iazuri cu rațe și broaște țestoase. Vei găsi, de asemenea, o mulțime de bănci în locuri umbroase, unde localnicii citesc ziare, plus un loc de joacă pentru copii și două cafenele lejere.

Monastiraki este unul dintre principalele cartiere comerciale ale Atenei. Alături de Plaka, reprezintă locurile cele mai fermecătoare și pline de viață din Atena. În Monastiraki vei găsi multe tipuri de magazine cu haine, bijuterii, suveniruri, accesorii.

Templul lui Poseidon. A fost construit ca un loc de cult pentru Poseidon, zeul mării, cutremurelor și al cailor. Templul Poseidon, ridicat în 444-440 î.Hr., se află în cel mai sudic punct al peninsulei Attica din Capul Sounio. Inițial alcătuit din 34 de coloane dorice din marmură albă, dintre care au rămas 15, oferă o priveliște uimitoare asupra Mării Egee. Locul este și mai spectaculos dacă îl vizitezi când apune soarele.

Drumul de coastă de la Atena spre Sounio trece prin suburbiile de pe litoral din Glyfada, Vouliagmeni și Varkiza și oferă priveliști frumoase asupra Golfului Saronic. Poți combina o zi la plajă cu o vizită de seară la Sounio.

Muzeului Acropole nu trebuie ratat. Clădirea din sticlă și beton a muzeului a fost proiectată de arhitectul elvețian Bernard Tschumi. Aici vei admira descoperiri arhaice și clasice de pe situl Acropolei – statui și sculpturi de piatră. Etajul cel mai de sus este dedicat frizei de marmură, care odinioară făcea parte din Partenon. Aproximativ jumătate din piese sunt originale, în timp ce restul sunt exemplare de tencuieli albe. Piesele lipsă au fost îndepărtate de Lordul Elgin, în 1801, și sunt acum în British Museum din Londra. Grecii îl doresc înapoi de zeci de ani.

Muzeul poate fi foarte ocupat dimineața cu grupuri mari de turiști. Pentru a evita mulțimile, vizitează muzeul într-o vineri seară, când rămâne deschis până la ora 22:00.

Partenon-ul este un templu dedicat zeiței Athena Parthenos, ridicat între anii 447- 432 î.Hr., la inițiativa omului de stat Pericle.

Construcția este considerată o adevărată bijuterie a omenirii, lăsând la o parte importanța ei pentru atenieni.

Clădirea se remarcă prin stilul doric, cu multe coloane și marmura albă folosită pentru construcție. Deși Partenonul s-a degradat din cauza trecerii timpului, structura lui de bază a rămas intactă.

Stadionul Panathinaiko este cel mai mare stadion din lume, realizat în întregime din marmură albă, dar și cel mai vechi, el fiind folosit pentru competiții sportive din anul 330 î.Hr.

Stadionul olimpic este un loc care poate fi vizitat de turiști.

Templul lui Zeus a fost un templu antic, dedicat lui Zeus. Construcția în stil doric este mai mult o ruină azi. De-a lungul secolelor, au fost mai multe încercări de restaurare, însă acest lucru nu s-a concretizat până acum. Cu toate astea, ruinele templului merită vizitate, deoarece nu ai nevoie de multă imaginație pentru a-ți închipui ce clădire impresionantă era.

Muzeul de arheologie din Atenta. Dacă în alte orașe poți să ratezi vizita la muzeul de arheologie, în Atena trebuie să ajungi la acest muzeu. Este unul dintre cele mai mari muzee arheologice cu colecții de artefacte din antichitatea greacă, situat chiar în centrul capitalei elene.

Exponatele te vor face să înțelegi mai bine perioade de-a dreptul fascinante ale civilizației grecești: preistoria și antichitatea.

Transportul până la Atena

Capitala elenă este foarte accesibilă oricărui turist. Drumul este unul destul de ieftin, iar avionul dus-întors te costă sub 100 de euro (470 de lei). Zborul este direct și durează aproximativ o oră și 45 de minute.

Atena este o destinație bună pentru a merge cu mașina personală. Drumul durează în jur de 13-14 ore, iar combustibilul costă aproximativ 1.000 de de lei, dus-întors, și poate fi împărțit la până la 4 persoane.

Dacă vrei să mergi cu autocarul, te va costa în jur de 540-600 de lei dus-întors.

Cazarea în Atena

Ofertele de cazare în Atena sunt multe și pentru toate buzunarele. Un apartament frumos cu două camere care poate găzdui până la patru persoane, în centrul Atenei, costă 56 de euro pe noapte (270 de RON). Pentru a te asigura că prinzi cele mai bune oferte, caută-le cu aproximativ 2 luni înaintea sejurului.

Dacă îți dorești o unitate de cazare care să-ți ofere și grădină și în același timp să fii în centrul orașului, trebuie să știi că există de asemenea opțiuni accesibile. O astfel de locație, ideală mai ales pentru cupluri, găsești la prețul de 86 de euro (400 de lei) pe noapte.

Dacă îți dorești ceva cu adevărat spectaculos ai de unde alege, din multitudinea de hoteluri luxoase din capitala elenă.

Dacă vrei sa economisești cât mai mult, există variante de hosteluri centrale și recunoscute pentru curățenia exemplară. Poți plăti si 40 de lei pe noapte pentru un pat într-o cameră împărțită cu încă 3 persoane.

Restaurante în Atena

Atena este o excelentă destinație culinară, întrucât dieta mediteraneană este recunoscută ca una dintre cele mai gustoase, dar și sănătoase. Uleiul de măsline, mierea, brânza feta, souflaki, tzatziki, gyros sau dulciurile grecești încântă simțurile oricărui turist.

Vei găsi o gamă largă de locuri unde poți mânca în capitala Greciei. De la taverne tradiționale, până la restaurante moderne. În centrul orașului, în cartierul Plaka, sunt restaurantele unde majoritatea turiștilor ajung pentru a bea o cafea sau pentru a savura o cină.

Taverna Psaras

Dacă îți dorești ceva tradițional, restaurantul Psaras este cea mai veche tavernă din Plaka. Aici vei putea mânca preparate pe bază de fructe de mare, dar și specialități cu carne.

Alte restaurante apreciate de gurmanzi sunt: Spondi ( cu două stele Michelin) pentru atmosferă și preparate, Funky Gourmet – cu gastronomie moleculară, Orizontes – pentru o panoramă de neuitat a orașului, Caprain’s House – unde te poți bucura de vedere la mare sau Strofi – un restaurant cu mâncare tradițională, unde găsești preparate tradiționale, inclusiv delicatese ca miel înfășurat în viță de vie și umplut cu brânză sau carne de porc umplută cu roșii gruyene deshidratate și ardei roșii.

De asemenea, Varvakeios Agora este cea mai cunoscută piață din oraș. Îți poți cumpăra de aici carne, pește sau legume proaspete, în cazul în care ești pasionat de gătit.

Distracție și relaxare

Atena nu duce lipsă de viață de noapte, iar cluburile sunt variante, pentru a satisface gustul oricui: de la baruri luxoase până la petreceri cu localnici.

Printre cele mai apreciate cluburi se numără: Lohan – fiind cunoscut pentru faptul că este foarte mare, cluburile din zona Exarchia – unde tinerii atenieni petrec până dimineața sau zona Koukaki – pentru iubitorii de cocktailuri sofisticate.

Alte localuri care nu trebuie ratate în Atena sunt: Au Revoir Bar, Kononaki sau Cantina Social.

Unde faci cumpărături

Atena este un paradis pentru pasionații de cumpărături și îi va satisface până și pe cei mai mai nehotărâți cumpărători. Există magazine de lux în zone precum Posh Kolonaki, Skoufa, Patriachou Iakeim și Tsakalof. Poți cumpăra haine, bijuterii, cadouri, obiecte de artă sau multe altele din această zonă.

Încălțăminte și genți găsești mai ales în magazinele din Ippokratous, Charilaou Trikoupi și Ermou.

Dacă vrei să-ți achiziționezi cosmetice organice, trebuie să știi că sunt multe magazine cu firme de cosmetice de top: șampoane, măști de păr, creme hidratante, geluri de duș și uleiuri esențiale.

Detalii utile despre Atena

Cea mai bună perioadă să ajungi în capitala Greciei este începând cu primăvara până la sfârșitul toamnei, pentru că atunci temperaturile sunt crescute.

În timpul iernii, temperaturile sunt între 5 și 15 grade Celsius, așa că Atena rămâne o destinație de călătorie și iarna, dacă te îmbraci mai gros.

Ora Atenei este la fel ca în România, iar moneda națională este euro.

Accesul pentru persoane cu dizabilități

Autoritățile elene au montat rampe pentru turiștii cu dizabilități în mare parte dintre obiectivele turistice, precum Templul lui Zeus, Acropole, Agora antică. La fel și la muzeele numeroase.

Persoanele în scaune cu rotile se pot deplasa astfel în punctele cheie din Atena.

Așadar, Atena este unul dintre locurile de unde, chiar dacă tocmai te-ai întors, e posibil să-ți faci deja planuri să revii: cu multe obiective turistice, climă plăcută și prețuri accesibile.

FOTO: Shutterstock, psaras-teverna.gr

Lasă un răspuns