Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Chemarea aventurii în Islanda. 10 motive pentru care merită să vizitezi tărâmul gheții și al focului

O țară a contrastelor și a frumuseților naturale, Islanda este poate cea mai spectaculoasă destinație din Europa. Situată în cel mai nordic punct al hărții europene, este remarcabilă datorită amestecului de ghețari, vulcani activi, gheizere și izvoare termale.

Uită de zgârie-nori, de trafic și de zgomot. Uită și de oameni, pentru că populația Islandei nu depășește 340.000 de suflete, mai puțin de 1,8% din populația României. Și pornește în aventură, pe urmele personajelor din Game of Thrones.

Top 10 motive să vizitezi Islanda
Cele mai frumoase orașe pentru exploratorul urban
Opțiuni și costuri de transport
Cazare
Unde și ce mănânci bun în Reykjavik
Cash sau card? Nu vei auzi asta în Islanda
Bine de știut

Top 10 motive să vizitezi Islanda

Înainte de a ne pierde în minunile naturii, reține că deplasarea cu trenul nu este o opțiune în Islanda. Majoritatea punctelor de atracție sunt departe de Reykjavik, deci va fi nevoie să închiriezi o mașină ca să te bucuri de o experiență completă

Iată și un playlist care să te urmeze pe măsură ce descoperi cele mai frumoase atracţii turistice și fenomene naturale ale Islandei:

#1 Aurora boreală

Iarna polară din Islanda acoperă cerul de lumini fosforescente verzi, violet, galbene sau albastre. Turiștii nu urmăresc prognoza pentru zile însorite, ci pentru șansa să prindă cel mai impresionant spectacol de dans al luminilor pe cerul înstelat. Perioada potrivită pentru vânătoarea Luminilor Nordului este din Septembrie până în Aprilie.

Sursă: Kirkjufell

#2 Băile geotermale

Bine ai venit în țara cu acces nelimitat la ape termale și relaxare balneară! Aici vei găsi izvoarele naturale cu temperaturi de 40 de grade Celsius, piscine și spa-uri. Dacă explorezi împrejurimile, natura te va răsplăti cu râuri și peșteri cu apă perfectă pentru saună naturală și băi cu abur.  

Cel mai faimos spa din Islanda este complexul Laguna Albastră. Va fi necesar să faci rezervare în avans, este destul de aglomerat, iar prețurile încep de la 57 de euro, însă experiența este unică.

Sursă: Blue Lagoon, Grindavík

#3 Fauna sălbatică

În ciuda terenurilor vulcanice și a vegetației reduse, fauna cu totul specială a Islandei a dat naștere unor activități în natură destinate turiștilor, precum privitul păsărilor sau al balenelor. Cea mai drăguță și bondoacă pasăre este Puffin – papagalul de mare – ce aduce la asemănare cu pinguinii.

Caii islandezi au trăsături speciale, fiind foarte sociabili și curioși. Vei găsi multe excursii de echitație în Islanda, ce pot combina turul de câteva ore cu alte experiențe în natură.

 

Sursă: Islanda

#4 Plaje cu nisip vulcanic și lagune glaciare

Lagunele glaciare sunt lacuri formate din apă și bucăți mari de gheață desprinse din ghețari. Unele formațiuni de gheață au tente de albastru electric cu dungi negre de cenușă, provenite de de la erupțiile vulcanice. Cea mai faimoasă lagună glaciară din Islanda este Jökulsárlón, iar cea mai accesibilă este Svínafellsjökull, aproape de drumul principal.

Vík í Mýrdal este una dintre multele plaje cu nisip complet negru, rămășițe ale rocilor topite în erupțiile vulcanice.

Sursă: Jökulsárlón

#5 Cascade

În orice direcție te-ai îndrepta, vei găsi în drumul tău o cascadă impresionantă. Wikipedia a listat toate cele peste 30 de cascade din Islanda, dar noi am făcut o selecție a celor mai cunoscute:

  • Gulfoss este una dintre cele mai mari și puternice cascade de pe insulă și oferă un spectacol despre adevărata putere a naturii.
  • Skógafoss este acoperită de un curcubeu în zilele însorite și poate fi admirată de la înălțimea stâncii.
  • Seljalandsfoss oferă o experiență minunată în schimbul șosetelor umede. Poate înconjurată complet, iar particulele de apă pulverizate crează un curcubeu continuu în zilele senine.

Sursă: Skógafoss

#6 Lacuri și parcuri naturale

Localizat la 45 de minute de Reykjavík, Parcul Național Þingvellir este prima oprire a celei mai populare rute turistice – Golden Circle. Situat pe punctul de întâlnire a două roci tectonice, turiștii pășesc de-a lungul stâncii abrupte, martoră a unor scene celebre din serialul Game of Thrones.

Tot aici se găsește cel mai mare lac natural din Islanda unde se face scuba diving. Limpezimea apei depășește o sută de metri, permițând vizitatorilor să se scufunde în albastrul subacvatic și asiste de spectacolul geologic din adâncimi.

Sursă: Mýrdalsjökull

#7 Spectacolul vulcanilor

Numită și țara gheții și a focului, în Islanda forțele reci ale ghețarilor și vremea arctică conviețuiesc alături de căldura explozivă venită din adâncimile pământului. Cea din urmă crează izvoare naturale fierbinți și gheizere explozive.

Dintre cei 30 de vulcani activi, Eyjafjallajökull este cel mai cunoscut pentru erupțiile mici, dar frecvente și marea erupție din 2010. În prezent, vulcanul are o activitate seismică moderată.

Sursă: Eyjafjallajökull

Iar dacă vrei să simți experiența unui vulcan activ îndeaproape, poți face o excursie cu liftul în craterul vulcanului Thrihnukagigur. Prețul este aproximativ 250 de euro, însă nu multa lume se poate lăuda cu experiența din interiorul unui vulcan activ.  

#8 Hiking, tracking, camping

De fiecare dată când ieși din mașină, începe practic drumeția. Niciun peisaj nu seamănă cu altul, iar asta trezește curiozitatea și spiritul de aventură. Regiunea glaciară Skatfelle este un traseu cunoscut de hiking, iar călătoria prin rezervația naturală Hrnstrandir pare a fi una dintre cele mai uimitoare drumeții din lume.

Camparea oferă libertate de mișcare și de repaus oriunde și în orice moment. Printre obiectele nelipsite în orice aventură cu cortul, nu uita de termos, bocanci, pelerine de ploaie, haine călduroase și impermeabile, batoane energizante și aparatul foto.

Sursă: Hlid Cottages

#9 Mâncare delicioasă

Mâncarea islandeză se numără printre cele mai sănătoase din lume. Apa cristalină și aerul curat, pășunatul sălbatic și plantele fără chimicale fac ingrediente excelente pentru o mâncare cu adevărat hrănitoare.

Chiar dacă hot dog-ul islandez este vedetă internațională și vei găsi multe localuri care servesc burgeri delicioși, nu-ți limita papilele gustative la mâncarea cu care te-ai obișnuit. Te poți delecta cu specialități de fructe de mare, preparate locale din miel și carne de oaie, mâncăruri vegetariene delicioase sau mâncarea tradițională cu carne de rechin.  

O altă specialitate care merită încercată este berea locală. Deși alcoolul se vinde doar în localuri și în magazine dedicate, asta nu i-a împiedicat pe artizanalii berari din Islanda să deschidă mici fabrici de bere.

#10 Pe urmele balenelor

Cariera cinematografică a balenei Keiko a atins apogeul odată cu “interpretarea” în filmul Free Willy din 1993. Cam pe atunci a luat naștere activitatea de observare a balenelor, o industrie înfloritoare în Islanda, care invita turiștii să se aventureze în excursii de vizitare a balenelor prin porturile islandeze.

Excursiile durează aproximativ 3 ore, deplasarea se face cu bărci de viteză, deci nu sunt tocmai o plăcere pentru persoanele cu rău de mare și costă aproximativ 150 de euro/persoană.

Sursă: Islanda

Cele mai frumoase orașe pentru exploratorul urban

Reykjavik este o capitală atipică cu clădiri minimaliste, fațade colorate și o viață ce curge în strânsă comuniune cu natura din împrejurimi. Cultura urbană a picturii cu graffiti face din oraș un muzeu în aer liber, alături de câteva obiective turistice cheie.

Sursă foto: Pixabay

Iată cele mai importante obiective turistice din Reykjavík:

  • Sala de spectacole Harpa

Această clădire cu pereți transparenți amintește de valurile oceanelor. Construcția este formată din panouri de sticlă, de diferite nuanțe și dimensiuni ce reflectă lumina și razele soarelui. Dacă îți place muzica cântăreței islandeze Björk, există șanse să prinzi un concert live la Harpa, fiind locul preferat de spectacol.

Sursă foto: Unsplash

  • Biserica luterană Hallgrímskirkja

Mulțumită absenței zgărie-norilor, biserica este cea mai înaltă construcție din centrul istoric. Designul unic întruchipează istoria religioasă a Islandei și este inspirat din fenomenul de formare a pietrei de bazalt din lavă topită.

Sursă foto: Unsplash

  • Galeriile de artă islandeze

Pentru o incursiune în cultura și arta islandeză, galeriile oferă acces gratuit turiștilor în fiecare zi, fiind cea mai mare instituție de artă vizuală din Islanda.

  • Muzeul vikingilor

Muzeul Saga recreează momente cheie în istoria islandeză. Vizitatorii sunt ghidați prin cu un ghid audio disponibil în engleză, franceză, germană, rusă, spaniolă, suedeză sau islandeză. În continuarea incursiunii istorice, la Muzeul Național al Islandei documentează lupta pentru independență față de Danemarca și povestea poporului nordic.

  • Farul Grótta

Când prognoza anunță aurore boreale, rezervația de la marginea orașului este locul ideal de reverie. Chiar și pe timpul verii merită să dai o fugă ca să admiri asfințitul și multitudinea de păsări.

Sursă foto: Shutterstock

Alte centre urbane unde poți face pauză de la aventură sunt Husavik, Akureyri și Vestmannaeyjar.

Opțiuni și costuri de transport

Chiar dacă nu este cea mai accesibilă destinație de vacanță, bogățiile naturale ale Islandei recompensează costurile financiare.

Zborurile din România nu sunt directe, indiferent de prețul biletului. Biletele pornesc de la 260 de euro/persoană pentru zboruri low-cost cu escale îndelungate, care pot prelungi călătoria pană la 20 de ore. Aeroportul Internațional Keflavík este conectat la oraș prin servicii moderne de transport, conectate la rândul lor cu orarul zborurilor.

Deplasarea prin Islanda necesită închirierea unei mașini pentru o experiență completă. Costul aproximativ de închiriere pentru o săptămână este 1000 euro cu tot cu asigurare și este indicată rezervarea în avans.

Cazare

Islanda oferă multe opțiuni de cazare, alegerea depinde de prețuri sau de disponibilitatea de a petrece noaptea în natură, la temperaturi cu minus. Deci ce alegi, comoditatea unui hotel sau ospitalitatea aurorei boreale la ieșirea din cort? Iată beneficiile fiecărei variante mai jos:

Hotelurile sunt curate, luxoase și destul de frecvente de-a lungul expedițiilor, dar au și prețuri pe măsură. O variantă de cazare mai accesibilă în Reykjavík este hostelul Hex din centrul orașului.

Camparea este o alternativă minunată, cu atât mai bună dacă închiriezi o dubiță. Te poți bucura de libertatea priveliștii, iar în timpul verii, când zilele sunt nesfârșite, poți inversa programul. Dormi ziua și hoinărești de-a lungul apusului nemărginit din timpul nopții.

Există și varianta de Airbnb, însă mai mult în Reykjavik. Dacă plănuiești să faci expediții, nu va fi ușor să găsești o cazare disponibilă. Iată o căsuță tradițională aproape de Reykjavik, chiar pe țărmul Hafnarfjörður.

Unde și ce mănânci bun în Reykjavik

  • La Reykjavik Roasters  capeți energie cu o cafea delicioasă. Este sursa locală de cafea islandeză prăjită și un loc cozy pentru dimineți inainte de aventură.
  • Om Nom este o ciocolaterie elegantă, cu tradiție. Încearcă sortimentul Lakkris pentru o aromă autentică.
  • Baejarins Beztu Pylsur  este cel mai faimos local cu hot dog. Mult spus local, este un van frecventat de localnici și de turiștii, care i-au adus renumele internațional.
  • Dill  este un restaurant elegant unde găsești specialități islandeze și reinterpretări exotice.
  • Și nelipsitul restaurant cu specific pescăresc, The Fishmarket este cel mai bun loc care servește specialități cu pește.

Cash sau card? Nu vei auzi asta în Islanda

Moneda națională a țării este coroana islandeză. Nu-ți bate capul cu schimbatul banilor înainte de călătorie pentru ca nu prea vei avea ce să faci cu banii cash în Islanda. Chiar și florăriile de stradă sunt dotate cu POS.

În weekend, oamenii ies la cumpărături la Kolaportið, o piață ambulantă unde găsești toate minunile islandeze, de la pulovere călduroase tradiționale și accesorii de inspirație marină, până la pești confiați. O altă recomandare pentru cumpărături este magazinul Hrím , axat pe designul scandinav.

Bine de știut

Echipează-te bine! Vremea în Islanda este destul de răcoroasă tot timpul anului – vara temperaturile nu depășesc 20°C, iar iarna se lasă cu minus. Expedițiile impun echipament special impermeabil și bocanci zdraveni de drumeție.

Vara soarele nu apune de tot. Practic, te poți plimba noaptea și dormi pe timpul zilei când este mai aglomerat, vei avea parte de lumină indiferent de moment. Din noiembrie până în februarie este iarna polară, când turiștii au parte mai mult de întuneric și de aurore boreale – dacă au noroc. Și dacă ar fi să nominalizăm perioada ideală pentru o vacanță în Islanda, aceea ar fi luna iunie.

Aproape toate obiectivele turistice din Reykjavik facilitează accesul persoanelor cu dizabilități.  Iar localnicii sunt amabili, prietenoși și vorbesc fluent limba engleză, ceea ce face experiența și mai plăcută.

Islanda este o destinație scumpă de vacanță, însă  bogățiile naturale recompensează cheltuielile și efortul. Cât despre efortul fizic din drumeții, nu te îngrijora. O să te fure peisajul și vei descoperi plăcerea curiozității.

Sursă foto: Unsplash, Shutterstock, Pixabay

Lasă un răspuns