Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Istanbul, metropola vibrantă unică în lume. Top 10 obiective în capitala Turciei

Istanbul este o destinație unică, datorită așezării sale geografice, pe două continente, a istoriei fascinante, dar mai ales a energiei plăcute a orașului.

Iată ce poți vizita, cum ajungi, unde te cazezi, ce mănânci și unde te relaxezi în Istanbul:

Top 10 obiective în Istanbul
Transport
Cazare
Ce mănânci
Distracție și relaxare
Cumpărături
Sfaturi practice
Istanbul pentru persoane cu dizabilități

Istanbulul este o metropolă vibrantă, locuită de 15 milioane de persoane, ce se întinde pe laturile europene și asiatice ale Strâmtorii Bosfor. Niciun alt oraș din lume nu străbate două continente și niciun alt oraș nu a fost capitala a două imperii. Fondat de greci, mai târziu capitală a Imperiului Bizantin creștin, Istanbul a înflorit din nou în centrul Imperiului Otoman musulman, în urma cuceririi sale de către turci, în 1453.

Ambele imperii au lăsat Istanbului o bogăție ce constă în clădiri superbe, cele mai concentrate în orașul vechi, centrat pe Sultanahmet. De la mozaicurile de aur strălucitoare ale Bisericii Sfânta Sophia, până la cupolele în cascadă ale Moscheii Albastre, Istanbul pur și simplu debordează istorie.

Istanbul este o destinație excelentă și pentru mâncare, cumpărături, viață de noapte, galerii de artă și teatre.

Capitala Turciei este divizată în două părți foarte diferite: orașul vechi, ce se află pe o peninsulă deluroasă, unde vei găsi palate și biserici vechi, și cartierul de divertisment, împânzit cu magazine, baruri și cluburi moderne.

Top 10 obiective în Istanbul

Palatul Dolmabahce – Este unul dintre cele mai mari puncte de atracție din Istanbul și este considerat un simbol al orașului. Palatul a fost construit în secolul al XIX-lea și este unul dintre cele mai mari și frumoase palate din lume.

A fost centrul administrativ al Imperiului Otoman târziu, iar aici a locuit ultimul sultan.

Palatul, situat pe malul european al Bosforului, are 285 de camere şi 43 de saloane de recepție. Dacă ajungi aici, vei putea admira candelabre din cristale de Bohemia.

Moscheea Albastră – Reprezintă toate ideile pe care un occidental le-ar putea avea pentru cum arată o moschee. Este un loc unic în Turcia datorită celor șase minarete superbe.

Moscheea a fost construită între 1607 și 1616, în timpul domniei lui Ahmed și este o combinație interesantă între arhitectura otomană și cea islamică.

Palatul Topkapi – Construcția impunătoare a fost ridicată în 1456 și a servit drept reședință pentru 26 de sultani.

Aici vei vedea mozaic și marmură pe pereți și coloane, ei fiind și decorații cu aur. Tot aici este expusă și sabia lui Ștefan cel Mare, o armă încărcată cu legendă și mult temută de turci, construită din oțel special la indicațiile personale ale voievodului.

Biserica Sfânta Sofia (Hagia Sofia) – Este una dintre cele mai importante și impunătoare clădiri religioase din lume şi a fost timp de aproape un mileniu. Construită în secolul al VI-lea, strălucește cu mozaicuri de aur, coloane din porfir și panouri din marmură. Clădirea bizantină a devenit centrul cultului islamic al Istanbulului după cucerirea Otomană din 1453.

Numele bisericii se traduce în greacă „Biserica Înțelepciunii Divine”.

Marele Bazar – Este un loc vibrant cu un număr de peste 4.000 de magazine. Vei petrece mult timp aici, deoarece se întinde pe mai mult de 58 de străzi. Poți cumpăra de aici bijuterii, vechituri, covoare, broderii, ceramică pictată manual. De asemenea, te poți relaxa la o cafenea.

Marele Bazar are în fiecare zi între 250.000 și 400.000 de vizitatori.

Turnul Galatei – Poți veni aici ca să admiri orașul de la înălțime. Turnul, construit în anul 1348 dispune și de lift.

Piața Taksim – Este situată în centrul modern al Istanbulului, loc cu multe hoteluri și restaurante. Pe strada pietonală Istikla,l te poți opri la un bar, club sau cinematograf. Tot aici au loc concerte, festivaluri sau spectacole publice.

În Piața Taksim se află și monumentul Independenței, o statuie, realizată în 1928, a fostului lider Ataturk.

Strâmtoarea Bosfor – Se întinde pe o suprafață de 32 de kilometri și unește Marea Marmara cu Marea Neagră, separând Asia de Europa. Aici te poți plimba cu un vas de croazieră sau poți admira apusul peste Europa, la un restaurant.

Podul Galata – Este emblematic în capitala Turciei deoarece unește Europa cu Asia. Podul, de 490 de metri lungime, traversează Cornul de Aur de la Karakoy până la Sultanahmet. Aici te poți opri, nu doar pentru fotografii, dar și la unul dintre restaurantele sau cafenele din zonă.

Districtul Galata – Este unul dintre cele mai vechi cartiere ale Istanbului. Districtul Galata este situat în partea nordică a golfului Cornul de Aur. El a fost înconjurat de ziduri construite de genovezi, până în secolul al XIX-lea.

Cartierul este situat în latura europeană a țării, atât geografic, cât și ca influențe culturale. Astăzi el este mai ales districtul evreilor și al străinilor care locuiesc în Istanbul.

Poți admira aici clădiri vechi și colorate, dar și turnul Galatei.

Transport

În Istanbul poți ajunge, din București, cu avionul foarte rapid, în mai puțin de o oră și jumătate și vei plăti în jur de 800 de lei biletul de persoană, dus-întors.

Cu mașina personală, vei străbate aproximativ 682 de kilometri din București până în Istanbul. Drumul durează 9 ore, iar costul carburantului dus-întors este de aproximativ 600 de lei.

Poți ajunge în Istanbul cu trenul. Pe perioada verii, CFR  pune la dispoziția călătorilor trenuri directe către capitala turcă, iar tariful dus-întors, din București, este de aproximativ 490 de lei, la vagon cu cușetă. Drumul durează aproximativ 19 ore.

Odată ajuns în Istanbul, te poți deplasa cu ușurință cu mijloacele de transport în comun de acolo. Metroul și tramvaiul sunt principalele mijloace de transport în capitala turcă. Hărțile sunt foarte ușor de citit.

O călătorie costă în jur de 5 lire turcești, ce înseamnă cam 3,70 lei. Poți opta pentru un card cu 10 călătorii pentru care vei plăti 32 de lire turcești, adică echivalentul a 24 de lei.

Călătoriile cu autobuzul sunt recomandate mai ales dacă vrei să mergi în împrejurimile Istanbulului, întrucât traficul în oraș este foarte aglomerat.

Taxiurile ar trebui evitate, deoarece sunt scumpe și poți ajunge să plătești sume exorbitane.

Cazare

În Istanbul găsești hoteluri luxoase, dar și studiouri cochete la un preț economic.

De exemplu, o suită modernă situată în centrul orașului, ce poate găzdui 3 persoane, costă în jur de 300 de lei pe noapte.

Dacă vrei să te răsfeți, o poți face și la un preț acceptabil. Poți găsi o cameră la hotel, cu vedere la Strâmtoarea Bosfor, cu 350 de lei.

De asemenea, poți opta pentru o cameră dublă de pe Airbnb, cu baie proprie, pentru care poți plăti 130 de lei pe noapte.

Dacă ești în căutare de hostel, ai de unde alege. Sunt multe hosteluri cu recenzii pozitive în Istanbul.

În cazul în care planifici să petreci mai mult timp în Istanbul, poți închiria un apartament. Găsești unul bine poziționat, ideal pentru două persoane, cu doar 190 de lei pentru două săptămâni.

Ce mănânci

Odată ajuns în Istanbul sunt câteva preparate pe care trebuie să le încerci.

Mergi la o tavernă turcă (meyhane) și încearcă delicioasele lor aperitivele extrem de variate (meze). Ele pot consta în bucăți mici de brânză albă, feliuțe de pepene, salată de năut, murături și altele. Un aperitiv specific este koftesi, adică niște chifteluțe cu carne tocată sau vegetariene, cu linte.

Printre tavernele tradiționale meyhane apreciate de turiști se numără: Tarihi Cumhuriyet, Haydarpașa Mythos, Safa, Refik, Kuleli, Kor Agop, Yajup 2 sau Hatay.

Sandvișul cu pește nu trebuie ratat, mai ales dacă vrei să mănânci ceva rapid. Poți cumpăra unul bun de la Podul Galata. Tot din categoria preparatelor rapide, trebuie să încerci un covrig sau un alt produs de patiserie. Ele se găsesc la orice colț de stradă.

Kumpir este un cartof mare copt și umplut cu bucăți mici de carne, măsline, roșii, ardei, porumb, ciuperci, murături și altele. De asemenea, trebuie să încerci Șiș Kebap, Durum Kebab și  Iskinder Kebap.

Un alt preparat care îți va lăsa gura apă este lahmacun, un fel de mâncare asemănător cu pizza, însă doar cu bucăți mici de carne și mirodenii.

Istanbul este o experiență culinară nemaipomenită, mai ales dacă ești iubitor de dulciuri. În Bazar şi supermarketuri găsești zeci de tipuri de rahat turcesc sau delicioasele baclavale. 

Nu uita să te delectezi cu o cafea turcească aromată.

Distracție și relaxare

Viața de noapte din Istanbul este un alt avantaj al metropolei. Aici, poți petrece atât într-un club elegant, cât și într-unul cu rock underground. Poți asculta muzică live sau poți savura un cocktail lângă mare. Printre cele mai mari cluburi și baruri se numără: 360Club, Beyoglu Hayal Kahvesi, Babylon, Ortakoy, Kardikoy. Dacă vrei o priveliște deosebită, mergi la Sortie și Anjelique.

Dacă iubești vinul, atunci trebuie să ajungi în câteva wine baruri din capitala turcă. Viktor Levi, Pano Șarap Evi, Hazzo Pulo, Hera sau Incirli sunt doar câteva.

O modalitate minunată de relaxare în Istanbul este vizita la băile turcești (hamam). Cemberlitas Hamam este un loc amenajat special pentru asta.

Istanbul, fiind un oraș mare, are și multe parcuri frumoase. Emirgan, Strâmtoarea Bosfor, Gulhane sau Bebek su doar câteva nume de parcuri, unde poți admira natura din metropola turcă.

Cumpărături

Locația unică a capitalei Turciei, transformă Istanbulul într-un loc excelent pentru comerț. Aici vei găsi piețe stradale, centre comerciale, bazare și buticuri sofisticate. Istanbul are 110 malluri. Printre cele mai spectaculoase sunt: Kanyon, Istinye Park, Akmerkez și Forum Istanbul.

Deseori, magazinele sunt situate pe străzi-pasaj. Câteva astfel de zone sunt: Beyoglu, Aslihan Pasaj, Atlas, Aznavur, Tarihi Cicek și Hazzopulo. 

În categoria bazarurilor, Marele Bazar și Arasta îți vor stăvili setea de cumpărături.

Sfaturi practice

O liră turcească valorează 0,76 lei și ar fi indicat să-ți schimbi banii încă din țară.

În Turcia, nu ai nevoie de adaptor pentru priză. Tensiunea standard este de 220 V, iar frecvența standard este de 50 Hz.

De asemenea, în Istanbul, ora este la fel ca în România, aşa că nu trebuie să-ți faci griji pentru fusul orar.

Pentru a comunica mai ușor cu localnicii, indiferent că ești la cumpărături sau la restaurant, poți să-ți instalezi pe telefon o aplicație care traduce fraze. Deși turcii sunt prietenoși și comunicativi, puțini știu să vorbească în limba engleză. 

În Istanbul este un climat temperat-oceanic, cu veri fierbinți și ierni reci, însă rareori cu zăpadă. Cele mai potrivite luni pentru a vizita metropola turcă sunt în mai, septembrie și octombrie. Nu e recomandat să mergi în august pentru că e foarte cald.

Istanbul pentru persoane cu dizabilități

Istanbul poate prezenta multe obstacole pentru persoanele cu dizabilități. Din păcate, rampele sunt destul de rare în capitala turcă, așa că persoanele în scaune cu rotile pot avea destul de multe provocări de înfruntat.

E indicat ca persoanele cu dizabilități să verifice cu atenție dacă hotelul este accesibil pentru ei.  De asemenea, între Piața Taksim și Podul Galata, cel mai bine ar fi ca persoanele în scaune cu rotile să meargă cu taxiul. 

Una dintre atracțiile accesibile persoanelor cu dizabilități este biserica Cistern, dar și multe dintre muzeele din Istanbul.

Aşadar, Istanbul trebuie să fie pe lista oricărui călător, iar motivele sunt numeroase.

Foto:pixabay.com

Lasă un răspuns