Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Ghid pentru Zagreb. Top 10 obiective turistice și cum să îți petreci timpul în capitala Croației

Zagreb, ca orice mare capitală europeană, oferă turiștilor muzee, instituții naționale importante, galerii de artă și clădiri istorice. Însă capitala Croației este cu siguranță mai mult de atât. Este un oraș modern și înfloritor, cu viață de noapte, restaurante fine și o listă lungă de evenimente culturale.

Iată tot ce trebuie să știi înainte să călătorești în Zagreb:

Top 10 obiective turistice în Zagreb
Transport
Cazare
Ce să mănânci în Zagreb (restaurante)
Distracție și relaxare în Zagreb
Cumpărături
Sfaturi utile
Zagreb pentru persoane cu dizabilități

Orașul Zagreb este situat în nord-vestul Croației, pe versantul muntelui Medvednica și pe malul râului Sava, la o altitudine de 120 de metri.

Capitala Croației a evoluat din două așezări medievale învecinate, Gradec și Kaptol, iar prima atestare scrisă a orașului datează din 1094.  

Orașul s-a îmbogățit de-a lungul timpul datorită târgurilor comerciale și a familiilor aristocrate bogate, a figurilor oficiale reale și a negustorilor bogați din întreaga Europa, care s-au mutat în Zagreb.

Zagrebul este acum un oraș dinamic, vizitat de mulți turiști, dar care și-a păstrat aerul medieval în clădirile gotice întâlnite în piețele pietonale din centrul orașului.

Top 10 obiective turistice în Zagreb

Castelul Medvedgrad este o construcție impunătoare, construită în secolul al XII-lea, ce oferă o panoramă minunată asupra orașului Zagreb și a împrejurimilor. Castelul este poziționat pe un un munte, la o altitudine de 500 de metri înălțime. Aici nu doar că poți admira peisajul și construcția impresionantă, dar sunt găzduite și diferite festivaluri istorice și turnee de cavaleri.

Atelierul Mestrovic este pentru mulți cel mai important și prestigios muzeu din Zagreb. Un muzeu de artă cu o expoziție permanentă a lucrărilor de artă ale lui Ivan Mestrovic, un renumit sculptor, arhitect, pictor și scriitor croat. Spațiul care acum este muzeu a fost chiar casa unde artistul a locuit și a creat.

Aici vei găsi o colecție impresionantă 100 de opere de artă ale lui Ivan Mestrovic, precum sculpturi din lemn, piatră sau bronz, dar și picturi.

Cimitirul Mirogoj este unul dintre cele mai frumoase cimitire din Europa, el fiind în același timp și un parc. Încă de la intrare vei vedea o clădire cu arcade neorenascentiste și o cupolă superbă, ce seamănă cu o fortăreață de afară. Cimitirul a devenit unul dintre cele mai atractive locuri din Zagreb datorită calmului și a liniștii.

Situat pe rampele muntelui Medvednica, locul este mai mult decât un cimitir întrucât mormintele au o arhitectura unică, mulți considerându-le opere de artă. Aici vei găsi sculpturi ale lui Ivan Mestrovic, Antun Augustincic, Dusan Damonja, Edo Murtic și mulți alții.

În cimitirul de 500 de metri lungime se odihnesc suflete din toate religiile: catolici, ortodocși, musulmani, evrei, protestanți și alții.

Foto: Diego Dolso/ Wikipedia

Piața Bana Jelacica situată între dealurile Kaptol și Gradec, a devenit încă din 1641 inima comerțului din Zagreb. Majoritatea clădirilor din jurul pieței datează din secolul al 19-lea și afișează mai multe stilul arhitectonice: de la Biedermaier până la Art Nouveau și Post-modernism.

Piața a avut mai multe nume de-a lungul timpului, de la Harmica, Ban Josip Jelacic (un ban al Croației și general al Imperiului Austriac), Piața Republica, până la numele actual luat în 1990.

În centrul pieței poți admira o statuie impunătoare a lui Ban Jelacic, dar și fântâna Madusevac.

Galeria Strossmayer este un muzeu de artă situat în centrul orașului, unde poți găsi opere de artă și din secolul al 15-lea. Cele 256 de piese de artă au fost adunate de-a lungul anilor de la donatori, filantropi, dar și achiziționate. Dacă ești pasionat de frumos și istorie, cu siguranță vei fi uimit de acest loc.

Poarta de piatra este un simbol al capitalei Croației. Construită în 1266, ea a suferit de-a lungul secolelor mai multe reconstrucții. A fost decorată cu un tablou al Maicii Domnului, care după un incendiu a rămas intact. Ulterior, cetățenii au construit o capelă care încă adăpostește pictura, devenit astfel cel mai mare altar din Zagreb.

Parlamentul Croației, cunoscut și ca Sabor, un cuvânt de origină slavă ce înseamnă „adunare”. Clădirea actuală, ce găzduiește puterea legislativă a statului, a fost finalizată în 1911 și reprezintă o bogăție arhitectonică a Zagrebului.

Clădirea se află în piața Sfântul Mark (Markov Trg), unde se află și celebra Biserică Sf. Mark, cunoscută pentru acoperișul ei roșu, alb și albastru.

Muzeul Mimara este un fel de rai al iubitorilor de artă. Clădirea impunătoare neorenascentistă conține opere ale lui Goya, Velazquez, Rubens, Van Dyck, Botticelli, El Greco, Renoir, Raphael, Tițian și mulți alții. Exponatele oferă o imagine a trei milenii de istorie, din diverse culturi și civilizații.

Turnul Lotrascak nu trebuie ratat, dacă ești în Zagreb. La turnul fortificat ajungi cu un funicular și de acolo poți admira diverse expoziții temporare, dar mai ales îți va oferi o panoramă asupra orașului. 

Turnul a fost construit în secolul al 13-lea ca să vegheze asupra orașului Gradec.

Piata Kaptol este locul perfect unde poți face o fotografie de vedere din Zagreb. Două turle gemene gotice, de 108 metri, ale catedralei din centrul pieței îți vor înfrumuseța poza. Catedrala a fost dedicată Adormirii Maicii Domnului și regilor Ștefan I și Ladislau I ai Ungariei. De asemenea, piața are un aer romantic datorită unei fântâni, cu o sculptură în mijloc.

În Zagreb, nu rata ineditul muzeu al Despărțirilor, unde toate exponatele sunt donate și vin cu povești, unele amuzante, altele triste (de la un toaster stricat pentru ca fostul iubit să nu mai facă pâine prăjită, până la biletul de sinucidere al mamei unui donator). 

Muzeul croat de artă naivă e interesant de vizitat. Aici poți admira „arta naivă”, care a fost foarte la modă în Croația în anii 1960.

Transport

În Zagreb ajungi destul de rapid cu avionul, în maxim 4 ore, de pe aeroportul Henri Coandă, din București. Biletele pentru zborul dus-întors, cu escală la Viena, te vor costa în jur de 170 de euro (800 de lei). 

Dacă preferi să circuli cu mașina personală, vei petrece aproximativ 12 ore în automobil, iar costul combustibilului pentru drumul dus-întors va fi de aproximativ 900 de lei. Partea bună este că dacă circuli cu alți prieteni, costul poate fi împărțit. De asemenea, poți admira Serbia, iar în traseu poți trece și prin Belgrad.

Dacă alegi varianta autocarului, drumul va dura și mai mult, în jur de 26 de ore, cu transfer în Budapesta. Costul dus-întors cu autocarul costă în jur de 500 – 600 de lei.

Odată ajuns în Zagreb, te poți deplasa cu ușurință cu tramvaiele, autobuzele și cu mini-trenul, care în timpul weekend-ului, între 10:00 și 19:20, este gratuit. Mini-trenul pleacă la fiecare 40 de minute din piața Ban Josip Jelacic. 

Un bilet de tramvai sau autobuz este valabil 30, 60 sau 90 de minute și poate fi folosit și la funicular, cu prețuri de 4 (2,55 lei), 7 (4,50 lei), respectiv 10 Kuna (6,40 lei). Mai există și varianta de 15 Kuna (10 lei) pentru acces la mijloacele de transport în comun toată ziua.

Pentru transportul de noapte (24:00 – 04:00), biletul costă 15 Kuna.

Poți opta de asemenea, pentru diverse carduri de transport și intrare la muzeu.

Dacă optezi pentru taxi, trebuie să știi că pornirea este de 8 kuna (5,10 lei), iar kilometrul este 6 kuna (3,80 lei). Taxiurile le găsești foarte ușor în stațiile de taxi din aeroport, gară, stațiile de autobuz, hotelurile mari și stații speciale marcate cu albastru.

În Zagreb, poți să te deplasezi, de asemenea, cu Uber.

Dacă vrei mai multă independență, poți închiria o mașină, iar costurile sunt de 160-200 de lei pe zi.

Cazare în Zagreb

Un studio modern și confortabil, care poate găzdui două persoane, în centrul Zagrebului, costă în jur de 300 de lei pe noapte.

Dacă ai noroc, cauți din timp și nu te deranjează că ești la 4 kilometri de centru, poți găsi un studio modern la prețul atractiv de 100 de lei pe noapte.

Pentru tratament regal, vei plăti în jur de 620 de lei pe noapte, pentru o cameră la un hotel de cinci stele din centrul capitalei croate.

Ce mănânci în Zagreb (restaurante)

După ce te-ai plimbat toată ziua, poți să te delectezi cu preparatele culinare locale. Deși Croația este cunoscută pentru mâncarea mediteraneană, influențele culinare sunt multiple în această în țară. Unul dintre preparatele celebre în Zagreb este brânza de vaci cu smântână (sir i vrhnje), o gustare pe care localnicii o adoră și pe care o combină cu usturoi, sare și piper roșu.

Strukli este un aperitiv din aluat cu brânză de vaci și smântână pe care trebuie să-l încerci dacă ești în Zagreb. Deși nu este o rețetă sofisticată, croații o adoră, uneori și ca desert.

Tocana cu legume și carne  (Cuspajz) presupune mărunțirea mai multor legume cu diverse tipuri de carne, fierte împreună. Ea este mai bună atunci când e gătită în cantități mari.

Knedli sunt foarte asemănătoare cu găluștile de prune care se gătesc și în România. Knedli sunt făcute cu aluat de cartof dulce și sunt umplute cu prune sau caise.

Bomboanele croate (505 s crtom) sunt genul de bomboane tari pe care inițial nu te gândești să le cumperi. După ce vei încerca una, îți vei schimba părerea. Gustul lor lor este intens și durează foarte mult. Ele sunt celebre pentru calitatea lor, fiind produse de peste 100 de ani de o fabrică locală de dulciuri.

Ca restaurante, ai de unde alege în Zagreb. Bistroteka este locul ideal pentru mic dejun. Găsești o multitudine de preparate sănătoase aici. La Struk este un bistro popular în Zagreb, apreciat pentru preparatele autentice, dar și pentru decorul său plăcut și inedit.

Pentru un decor romantic și mâncare sofisticată, poți merge la Bistro Vjestica, unde poți sa ajungi cu funicularul.

Alte restaurante care nu te vor dezamăgi sunt Dubravkin Put, Sherrys Wine Bar & Bites sau Velvet.

Distracție și relaxare în Zagreb

Un local ascuns unde localnicii și turiștii merg după cină și înainte de club este Alcatraz. Berea este ieftină, iar muzica este tare, iar angajații sunt prietenoși. De asemenea, poți asculta muzică live aici. 

Tesla Power House este un club cu design industrial, unde uneori DJ-ii se ocupă de muzică, alteori formații de cover animă atmosfera. Numit după faimosul inventator Nikola Tesla, localul are o colecție impresionantă de vinuri și un meniu lung de cocktailuri.

Barul Dezman este o terasă pe o stradă îngustă și liniștită, unde poți sta la povești, la un pahar de vin.

Nu rata MK Bar, un local cu decor specific anilor ’80. Alte baruri și puburi apreciate în Zagreb sunt Sedmica, Bacchus, Oliver Twist. Multe dintre ele se află pe Strada Tkalciceva.

Dacă vrei să dansezi toată noaptea, Spunk este club modern unde poți asculta mai multe tipuri de genuri muzicale: de la rock, indie până la muzică techno.

În materie de street food, Lari i Penati e foarte apreciat de localnici, iar Mundoaka Street Food are reputația celui mai bun bistro de câțiva ani. Pod Zidom, Rugemarin, Xato Tacos & Burger Barr, Otto & Frank sunt doar câteva nume de localuri tip street-food de care te vei îndrăgosti.

Produsele de patiserie cele mai bune din Zagreb se găsesc la Korica, Pekara Dubravica, Pekarne Dinara, Magnolia sau Jutro.

Evenimentele urbane care îi scot din rutină pe localnici și care îi fascinează pe turiști sunt multiple și diverse. De la festivaluri de film, la expoziții de caricaturi, festivaluri de flori, festivaluri de artă stradală sau festivaluri de degustare de vinuri. Festivalurile muzicale sunt, de asemenea, adorate de croați.

Shopping în Zagreb

Dacă vrei să „porți” cu tine o parte din Zagreb atunci când ajungi acasă, capitala croată oferă multe centre de cumpărături. 

Arena Centar este cel mai popular complex comercial din Zagreb cu branduri celebre. Un alt centru modern este Avenue Mall, unde ai acces și la cinematograf și cafenele.

Pentru un vin bun, poți merge la Enoteka Bornstein, iar pentru decor interior pentru casă, la Take Me Home.

Pentru fructe și legume proaspete Piața Dolac  (Dolac trziste) este locul ideal.

Centrul comercial unu din est (Gradski centar jedno istocno) și Centrul comercial unu din vest ( Gradski centar jedan zapad)  sunt alte locuri perfecte pentru cumpărături.

Sfaturi utile

Cea mai bună perioadă pentru a vizita Zagrebul este în intervalul aprilie – septembrie, însă mai, iunie și septembrie sunt luni ploioase.

Moneda națională din Croația este kuna, iar 1 kuna valorează aproximativ 60 de bani.

Important de știut este că ceasurile din Croația indică cu o oră înaintea României

Zagreb pentru persoanele cu dizabilități

Majoritatea localurilor și muzeelor din Zagreb au rampa pentru persoanele cu dizabilități. Pe Strada Tkaciceva, unde sunt mai multe baruri, persoanele în scaune cu rotile pot circula cu ușurință. Majoritatea localurilor de aici asigura accesibilitatea persoanelor cu dizabilități.

În Piața Sfântul Mark, majoritatea clădirilor sunt echipate cu rampe. La fel și din Piața Bana Jelacica.

Zagreb este un oraș care te va atrage cu istoria lui bogată, operele de artă plăcute și te va fascina cu aerul său misterios și gotic.

Foto: pixabay.com, wikipedia, zagreb.com

Lasă un răspuns