Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Grecia – paradisul la câteva ore distanță. Cum ajungi, unde stai și ce poți să vezi

Grecia a deveni o atracție turistică încă din Antichitate când (în jurul anului 100-300) zona era parte a Imperiului Roman, iar romanii vizitau Atena, Corint și Teba. Mai târziu, la vreo 1500 de ani distanță, țara Jocurilor Olimpice și a zeilor a început să fie vizitată și de restul lumii. Fie că veneau din dorința de a redescoperi locurile descrise în Iliada și Odiseea, pentru a se relaxa la umbra palmierilor din Mykonos, Rhodos sau Creta sau pentru a se bucura de lichiorul de portocale bergamot produs pe insula Chios, Grecia reprezenta pentru fiecare nu doar o întoarcere (cel puțin mentală) în trecut, ci și ocazia de a pune pe pauză grijile zilnice și de a se bucura de fiecare clipă, așa cum fac localnicii de mii de ani.

Cum ajungi în Grecia și unde te poți caza în Grecia?
Insulele grecești, adevărate oaze paradisiace
Orașe de văzut în Grecia 
#bundegustat în Grecia
Ce trebuie să știi înainte de a călători în Grecia?

Cum ajungi și unde te poți caza în Grecia?

Cel mai ușor și cel mai rapid mod de a ajunge în Grecia este cu avionul, unde ai de ales între zborurile low-cost (unde biletul București-Atena este de aproximativ 200 lei) și zboruri oferite de Tarom sau linia de stat elenă (un bilet este între 500 și 800 lei). Zborul durează circa 100 minute.

Alternativ, poți merge cu mașina (drumul din București durează aproximativ 10 ore), costul fiind de circa 900 de lei.

De asemenea, dacă ai mai mult timp la dispoziție, curiozitate și rezistență, poți alege traseul București-Atena cu trenul. Drumul durează circa 18 ore, iar prețul este între 200 și 300 de lei, în funcție de numărul paturilor din cușetă.

Odată ajuns, te poți caza la hoteluri de cinci stele, hosteluri sau camere închiriate în regim Airbnb. În ceea ce privește prețurile la cazare în Grecia (atât în orașe, cât și în insule), acestea sunt pentru toate buzunarele, o cameră ajungând între 90 și 280 lei (în zona centrală) pe noapte.

Merită menționat că atunci când vine vorba despre diferențele de prețuri între costurile de cazare de pe litoralul românesc și cel grecesc, căștigă detașat cazările din Grecia, fie ea continentală sau insulară. Chiar și în Zakynthos sau Santorini, cele mai scumpe dintre insule, cazarea te poate costa mai puțin decât la Mamaia sau în Vama Veche. Prețul mediu la cazarea în Grecia este în jur de 150 de lei pe noapte, iar uneori include și micul dejun.

Insulele grecești, adevărate oaze paradisiace

Grecia are între 1200 și 6000 de insule, dintre care 200 deschise turiștilor. Plaje care se întind pe zeci de kilometri, golfuri, plaje cu nisip fin, peșteri cu abrupte, precum și apa albastru-verzuie semitransparentă si atrag an de an milioane de vizitatori. Mai jos sunt cele mai căutate insule, fiecare cu specificul ei.

Lefkada

Lefkada este una dintre cele mai populare insule grecești, fiind cunoscută mai ales datorită faptului că este singura insulă grecească legată de țărm printr-un dig rutier și un pod. Poți ajunge cu mașina (din București faci circa 11 ore) sau cu avionul (poți alege un zbor până în orașul Patras și de acolo să iei un autocar).

Insula îți oferă o mulțime de oportunități de petrecere a timpului, de la explorarea pe biciclete sau la pas (Lefkada este o insulă cu stânci abrupte care îți va lucra mușchii mai ceva decât antrenorii personali).

Dimineața te poți bronza pe cele mai cunoscute plaje ale insulei (Kalamitsi, Agiofili sau Vasiliki), iar seara îți poți face de cap în Nidri, zona destinată vieții de noapte, în care predomină cluburile, restaurantele și barurile.

Lefkada

Santorini

Santorini este de departe cea mai fotografiată insulă grecească, mai ales datorită micilor bisericuțe în nuanțe de albastru asemănător mării. Drumul până în Santorini este unul destul de lung, însă cei care și-au petrecut vacanța aici spun că merită. Poți ajunge cu avionul (insula are propriul aeroport)  sau cu mașina (călătoria din București poate dura până la 23 ore).

Cazarea pornește de la 20 euro pe noapte și te poate ajunge chiar și 200 euro sau mai mult, în funcție de condiții. Un prânz tradițional care include masa principală, o băutură și un desert pornește de la 12 euro de persoană.  

Atunci când vine vorba de activități, majoritatea turiștilor aleg fie să se bălăcească în apă și să se bucure de nisipul fin (Kokinou Paralia, Kamari și Perissa sunt cele mai cunoscute plaje), fie să exploreze insula. Închiriază un scuter sau alege un mijloc de transport mai domol (plimbările cu măgăruși sunt foarte populare) și îți poți încânta privirile cu peisajele spectaculoase, oferite de îmbinările de culori, de albul clădirilor tradiționale și de albastrul mării. Alternativ, poți descoperi la pas situl arheologic Akrotiri sau vulcanul de pe insulă.

Santorini

Zakynthos

Zakynthos este una dintre insulele pe care se ajunge destul de repede , fie cu avionul (zborul te aduce până la Atena iar de acolo trebuie să iei un autocar) sau mașina. Este una dintre acele insule potrivite pentru toată lumea, de la cupluri în luna de miere, la familii și găști de prieteni dornici de aventuri.

Cazarea pornește de la 25 euro pe noapte și poate ajunge la 250 euro sau chiar mai mult. Prețurile la mâncare sunt asemănătoare cu restul insulelor grecești – un prânz de două persoană costă în jur de 25 euro.

Zakynthos îți oferă o mulțime de activități, de la vizitarea Parcului Marin sau a Muzeului Bizantin, la explorarea peșterilor și activități specific marine (scufundări, ski nautic, flyboard etc). Dacă vrei să te relaxezi poți lenevi pe cele mai cunoscute plaje din zonă, Navagio sau Banana Beach.

Zakynthos

Creta

Creta este o altă destinație căutată de turiști. Poți ajunge cu avionul pe aeroportul din Chania sau Heraklion (cu o escală la Atena te va costa circa 200 euro dus-întors). Dacă decizi să mergi cu mașina vei petrece în trafic în jur de 24 ore.

Cazarea este pentru toate buzunarele; poți alege dintre camping (15 euro pe noapte), Airbnb (o cameră cu terasă poate pleca de la 60 lei) sau hoteluri (prețul pornește de la 25 euro și poate ajunge la 250 euro pe noapte în hotelurile de lux). Prețurile la restaurant sunt asemănătoare celorlalte insule grecești, deci te vei putea bucura de un prânz în doi cu circa 30 euro.

Cea mai mare insulă din Marea Mediterană oferă o mulțime de activități. Poți vizita Palatului lui Knossos, Canionul Samaria sau Peștera Sfendoni, te poți relaxa pe una dintre plajele insulei (cele mai cunoscute sunt Tripetra, Plakias și Tymbaki) sau poți profita de viața de noapte alegând cartierul Malia (cunoscut și ca Ibiza Cretei).

Creta

Thassos

Thassos este una dintre insulele grecești preferate ale românilor. Este ușor de ajuns (faci circa 8 ore cu mașina) iar costurile sunt asemanatoare cu cele din stațiunile de la Marea Neagră, mai ales dacă îți planifici vacanța din timp (cazarea pentru două persoane pleacă de la 100 euro pentru șapte nopți).

Thassos este preferata familiilor, așa că activitățile de pe insulă se învârt în jurul plajelor nisipoase, a plimbărilor cu vaporașul sau bicicleta și a excursiilor spre Amfiteatrul Antic sau cele câteva situri arheologice.

Dornicii de aventuri se pot delecta cu jeep safari în zona montană a insulei, explorarea la pas a munților pitici sau sărituri în Giola, o “piscină” naturală formată în stâncile de pe Thassos.

Thassos

Mykonos

Mykonos este in topul locurilor din Grecia în care distracția este în toi, pe durata întregului sezon estival.

Poți ajunge pe insulă cu avionul (zborul are o escală la Atena), un bilet costând circa 200 euro de persoană sau cu mașina personală, drumul durând până la 18 ore (distanța București-Mykonos este de 1300 km).

Prețurile la cazare pornesc de la 20 euro și pot sări de 200 euro pe noapte. Mâncarea, însă, este mai scumpă față de restul Greciei, un prânz pentru două persoane fiind de minim 40 euro.

Odată cazat te poți relaxa pe plaja Paradise Bechie sau Kalo Livadi, poți vizita satul An Mera (numit și Mica Veneție) iar seara o poți petrece pe plajă la una dintre petrecerile care durează până la primele ore ale dimineții.

Mykonos

Corfu

Este situată în partea vestică a Greciei la care poți ajunge cu avionul (un bilet este între 100 și 200 euro în funcție de perioadă), mașina personală sau autocarul. Corfu reprezintă locul în care a început Războiul Peloponezian și, în consecință, se bucură de un număr mare de obiective turistice.

Treci pe la Muzeul de Arheologie, Muzeul de Artă Asiatică, Biseria Sfântul Gheorghe (construită în stil doric) sau Capul Dratis din nordul insulei. Dacă vrei să te relaxezi alege nisipurile fine ale plajelor Agios Ageorgios, Sitari sau Apraos. Cuplurile de îndrăgostiți pot explora cu barca sau înot Canalul Dragostei, un loc unic special pentru cei care vor să îți petreacă întreaga viață împreună. Pentru un plus de romantism, încheiați ziua văzând apusul pe plaja Loggas.

Corfu

Alte insule și peninsule

Grecia mai are și alte insule ceva mai putin cunoscute, (în total, circa 200 insule sunt deschise turiștilor) mai jos fiind și alte opțiuni posibile pentru vacanța ta:

  • Halkidiki – este o peninsulă din nordul Greciei la care poți ajunge lejer cu mașina (în circa 14 ore). Alternativ poți lua un avion până în Salonic iar de acolo un autocar. Poți vizita așezămintele antice Nikita sau Torana sau poți explora pădurile cu verdeață mediteraneană. Se crede că dintre fâșiile de pământ care intră în mare, Kassandra, este locul în care s-au născut giganții Antichității care s-au luptat (și într-un final, au pierdut lupta) cu zeii. Aici poți petrece până în zori în Kalithea, Poseidi sau Silviri, cele mai vibrante stațiuni ale peninsulei.

Halkidiki

  • Kos – o insulă situată aproape de coasta turcă. Poți ajunge cu avionul (aeroportul Hipocrate este situat la 26 km de oraș) iar odată ajuns pe insulă îți poți îndrepta pașii spre locurile care te interesează cel mai mult. Kos are câte ceva pentru fiecare – plaje cu nisip fin (în zona Kefalonia), cluburi care atrag tineri din întreaga Europă (în zona Kardamena), plaje și locuri pentru familii (în special, în Tingaki), locuri semi-izolate pentru cuplurile de îndrăgostiți (mai ales, Marmari) sau oportunități de a-ți stimula adrenalina (Pyli și Lambi, cunoscute pentru parașutism și sporturi nautice). Dacă ești pasionat de istorie, poți explora castelul fortificat de pe insulă, agora sau Muzeul Hipocrate.

Kos

  • Skiathos – este o insulă micuță din estul Greciei pe care poți ajunge cu avionul (escală la Atena). Este celebră pentru plajele sale curate premiate internațional cu steagul albastru (are peste 60 plaje) și pentru viața de noapte (sunt faimoase petrecerile până dimineață de pe plaja Banana Beach). Printre locurile de interes se numără bisericile bizantine iar dacă vrei ceva inedit poți explora insula pe măgăruș.

Skiathos

  • Rhodos – cea mai estică insulă elenă. Poți ajunge cu avionul (are o escală), un bilet fiind în jur de 250 euro. Rhodos este una dintre acele insule încărcate de istorie, care iti ofera numeroase oportunități de actualizare a cunoștințelor – poți vizita Palatul Marelui Maestru, o cetate de inspirație bizantină din secolul 7, Templul doric al Atenei, Muzeul de Arheologie sau Castelul Monolithos. În Valea Fluturilor te poți delecta cu sporturi nautice precum kitesurfing și windsurfing.

Rhodos

Orașe de văzut în Grecia

Atena, capitala Greciei și leagănul civilizației

Atena este unul dintre orașele must-see pentru orice pasionat de istorie și civilizație antică. Nu trebuie să îți faci griji însă. Chiar dacă obiectivele turistice sunt vechi de câteva mii de ani, serviciile turistice sunt la nivelul secolului 21. Mai jos sunt câteva dintre cele mai populare locuri care merită văzute în Atena, unele dintre ele făcând parte, desigur, din ansamblul de la Acropole:

  • Templul lui Poseidon – face parte din triunghiul atenian (alături de Acropole și templul zeiței Afea). Construit pentru a-l slăvi pe zeul mărilor, Poseidon, acest templu construit în jurul anului 400 î.Hr. oferă o priveliște superbă asupra mării Egee și are o înălțime de aproape 60 metri. Se spune că în timpurile străvechi, acest loc oferea un unghi strategic pentru a observa navele de război care veneau spre portul din Attica.
  • Partenonul – templul închinat zeiței Atena era considerat în Antichitate centrul orașului. Construit între 447 și 338 î.Hr, Pantenonul reprezintă și astăzi un loc ce merită vizitat măcar o dată în viață iar muzeul din apropiere (Muzeul Acropolis) conține unele dintre cele mai prețioase piese de artă greacă din lume. Dacă ajungi în zonă, treci și prin cartierele Plaka și Anafiotika (sunt fix lângă Partenon). Conțin zone pietonale liniștite și îți oferă ocazia de a încerca bucătăria locală.
  • Muzeul Național de Arheologie – fondat la sfârșitul secolului 19, acesta este cel mai mare muzeu de arheologie din Grecia și una dintre cele mai bogate surse de piese antice din întreaga lume. Nu rata expozițiile permanente care prezintă peste 11.000 de piese și oferă o privire de ansamblu asupra civilizației elene din preistorie până în antichitate și nici colecția de vase care datează din secolul 11 î.Hr.
  • Agora – vechea agora, piața din timpul antichității, considerată centrul vieții grecilor poate fi observată în ansamblul său din partea de nord a Partenonului. În Antichitate, agora reprezenta mai mult decât un loc de schimb de bunuri; era, așa cum îi spune numele în greaca veche, un loc de întâlnire și oratorică, locul în care se luau decizii politice și militare, locul în care Aristotel și Platon vorbeau mulțimii. Se crede, chiar, că aici a avut loc procesul lui Socrate in 399 î.Hr. Revenind în prezent, la o stradă distanță de agora poți vedea Templul lui Hefaistos, o clădire impunătoare care datează din secolul 5 î.Hr și care este cea mai bine păstrată construcție religioasă a antichității.
  • Templul lui Zeus – dedicat celui mai important zeu olimpian, acesta era în momentul construcției cel mai mare templu din Grecia Antică. Templul a început să fie construit în secolul 7 î.Hr. construcția sa fiind încheiată abia în jurul anului 200 de către împăratul Hadrian. În starea sa finală, templul avea peste 100 de coloane (astăzi mai pot fi văzute doar 15 coloane).

Atena Parthenon

Salonic, un oraș de trecut pe lista ta de vacanță

Al doilea cel mai mare oraș grecesc, Salonic este locul prin care au trecut Cicero, Cleopatra, dar și Suleyman Magnificul (la porunca lui s-a ridicat Turnul Alb, care mai poate fi vizitat și astăzi).

Odată ajuns în Salonic poți trece pe la Muzeul de Arheologie, Muzeul de Artă Bizantină, celebrul Turn Alb (inițial, o închisoare și redenumit abia în 1891) sau poți vedea ruinele hamamului (vechea baie) din timpul dominației turcești. Cele mai faimoase hamam din Salonic sunt Yahudi Hamam, construit în jurul secolului 16, și Bey Hamam (cu holuri impresionante, picturi și tablouri care datează din jurul anului 1440), cea mai mare baie turcească de pe teritoriul Greciei.

Salonic îți poate oferi și oportunități de distracție. Viața de noapte este la ea acasă în Ladadika, o zonă din oraș care îmbină clădirile colorate în stil neoclasic cu barurile, cafenelele, și cluburile moderne cu tavernele tradiționale. Numele cartierului vine din cuvântul grecesc “ladi” care înseamnă “ulei”. În timpul dominației otomane, aici au apărut primele tarabe care vindeau ulei și produse din măsline.

Salonic

Kavala, un Monte Carlo mai accesibil

Kavala se află în nordul Greciei, la doar câțiva kilometri de insula Thassos. Poreclit micul Monte Carlo, Kavala este un oraș de mici dimensiuni care poate fi străbătut la pas, din zona portului până la fortăreața bizantină (situată în vârful unei coline), vedeta locurilor. Nu rata situl Arheologic Philippi, locul vechiului oraș denumit după Regele Philip al Macedoniei în jurul anului 350 î.Hr. Se crede că în apropierea acestui sit arheologic apostolul Pavel a început să predice creștinismul în Europa. Aici este și locul primului botez de pe continent.

Apeductul Kamares este un alt loc care merită văzut în Kavala. Acesta a fost construit în 1550 la ordinului lui Suleyman Magnificul, iar la vremea sa construcția avea o lungime de 280 metri și peste 60 bolți.

Kavala

Parga, un oraș pitoresc, numai bun de o vacanță odihnitoare

Situata în nord-vestul Greciei, poate fi destinația perfectă de vacanță pentru cuplurile aflate în luna de miere. Amintind de coasta Amalfitană din Italia, Parga este ceva mai accesibilă, dar oferă la fel de multe opțiuni de distracție.

Odată ajuns, nu trebuie să ratezi peștera Afroditei, un loc ideal pentru scufundări (poți ajunge acolo cu hidrobicicleta).

Dacă îți dorești să te relaxezi te poți bucura de apa turcoaz și de nisipul fin de pe plajele Lichnos și Valtos. Treci și pe la Castelul Venețian (construit în secolul 11) pentru o lecție de istorie și pentru a te bucura de un apus spectaculos (pe timpul zilei, poți vedea întregul oraș și marea până departe).

Înainte de a pleca acasă, lasă-te îmbiat de sculpturile din lemn de măslin de la Chaos Woodcraft (este imediat lângă castel). Au prețuri excelente, iar tu te vei alege cu un suvenir unic din vacanță.

Parga

#bundegustat în Grecia

Grecia are o bucătărie extrem de variată, care combină mâncăruri specifice insulelor cu influențe turcești, pakistaneze, italiene sau englezești. Mai jos sunt câteva dintre cele mai populare preparate din Grecia:

  • Amygdalota – un biscuit grecesc care îmbină migdalele cu apa de portocale.
  • Choriatiki – o salată de roșii, măsline, castraveți și brânză feta, cu oțet, sare, piper sau ulei de măsline.
  • Kolokithokeftedes – un preparat specific insulei Creta; conține brânză feta, frunze proaspete de mentă și zucchini și se servește cu sos tzatziki (iaurt, usturoi, castravete, suc de lămâie).
  • Tomatokeftedes – un preparat pe bază de roșii, ceapă și  brânză feta, specific pe insulele Santorini și Syros
  • Ellinikos – cafeaua tradițională grecească servită în ibric din cupru pe nisip.
  • Loukoumades – un fel de gogoși din nuci (sau semințe de susan) și scorțișoară cu sos de miere (alternativ, cu sos de ciocolată).
  • Pastitsio – este o mâncare de paste, carne de vită și sos Bechamel; preparatul se servește alături de o salată verde cu dressing de oțet din vin și ulei de măsline.
  • Souvlaki (numit uneori și carne-pe-băț) – un preparat tradițional care se găsește mai ales la tarabele de pe micile străzi din Grecia. Este un tip local de frigărui care conține carne de porc sau vită, roșii, ardei și sos tzatziki.
  • Tiropita – plăcintă cu brânză servită fie ca aperitiv fie pe post de gustare. Include brânză feta, ricotta și parmezan.
  • Yemista – roșii umplute cu zucchini, carne de vită, ceapă și orez.

Divertisment și shopping în Grecia

Fiecare oraș și insulă are propriile centre de distracție și shopping. În Atena, însă, opțiunile sunt în mod cert cele mai multe. Cartierul atenian Plaka este cel mai animat și este reprezentativ pentru viața de noapte a acestui oraș. Barurile în care se servește ouzo, băutura tradițională a Grecilor, cu aromă de anason, se găsesc la tot pasul în această zonă, iar vara centrul distracției este pe plajă, în cocktail-baruri și cluburi. Cele mai potrivite insule pentru cei în căutare de distracție sunt în mod cert Mykonos și Santorini.

Dacă ești în căutare de suveniruri și chilipiruri, o tură în piața Monastiraki te poate ajuta să găsești lucruri unice la prețuri foarte accesibile.

Ce trebuie să știi înainte de a călători în Grecia?

Grecia poate fi destinația ideală dacă ai un buget limitat și vrei să îți petreci vacanța la mare. Fie că vii cu familia, cu gașca de prieteni sau cu jumătatea, Grecia este prietenoasă și are câte ceva pentru fiecare, cu condiția să știi câteva lucruri înainte de a-ți lua biletul de avion.

  1. Cel mai potrivit moment pentru vacanță este începutul toamnei, când temperaturile sunt mai acceptabile (eviți canicula) iar prețurile încep să scadă.
  2. Grecia are aceeași oră cu România (GMT+2) iar moneda folosită este euro.
  3. Cu cât îți iei bilet de avion și îți găsești cazare mai devreme, cu ceva timp înainte de vizita ta, cu atât ai șansa să ai parte de reduceri.
  4. Asigură-te că ai bani cash. Dacă plănuiești să îți petreci timp pe insule s-ar putea să găsești ATM-uri (dar vei plăti dobânzi) însă multe restaurante și magazinașe cu suveniruri nu acceptă plata cu cardul.
  5. Dacă vrei să vizitezi muzee sau alte obiective turistice uită-te pe siteuri sau pe pagina visitigreece.gr pentru a vedea programul (de multe ori programul variază). În general, sunt deschise de dimineață până la prânz și închise duminica și lunea.
  6. Supermarketurile au program până în jurul orei 21 iar magazinele mici, de cartier, au programe variate (9 – 14:30 sau 5:30 – 20:30).
  7. Dacă îți faci vacanța în Grecia primăvara sau toamna, ia-ți și un rând de haine mai groase. Deși în timpul zilei temperaturile ajung la 20 grade Celsius și chiar mai mult, serile și diminețile sunt destul de răcoroase.
  8. Dacă vii cu mașina, fii vigilent, deoarece grecii conduc destul de agresiv. În special, motocicletele fac depășiri periculoase, așadar mare atenție.
  9. Poți consuma fără probleme apă de la robinet în Atena sau alte orașe de pe continent însă pe insule este indicat să te limitezi la apa îmbuteliată. Puțina apă existentă este rezervată exclusiv igienei corporale și menajului.
  10. Dacă este nevoie să raportezi un furt sau orice alt eveniment major poți suna la 171 de pe tot cuprinsul Greciei, indiferent de oră.

În fine, oricât de multe ocazii de petrecere a timpului liber ai în Grecia, este bine să îți lași 1-2 zile pentru a descoperi locurile fără hartă sau smartphone. De multe ori poți ajunge să descoperi nestemate locale care îți vor încânta privirea, curiozitatea sau gustul atâta timp cât ești deschis la noi experiențe.

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns