Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Ghid complet pentru o vacanță de neuitat în Praga

Un oraș comunist până în 1989, Praga atrage peste 4 milioane de turiști anual, fiind al șaselea cel mai vizitat oraș din Europa. O istorie fascinantă, artă și arhitectură, mâncare delicioasă și prețuri acceptabile? Praga le are pe toate și ceva în plus.

Cum ajungi în Praga și cum te deplasezi odată ajuns?
Unde te poți caza în Praga?
Top 10 obiective turistice în Praga
#bundegustat în Praga
Care sunt cele mai cool cluburi de noapte din Praga?
Unde poți face shopping în Praga?
Ce trebuie să știi înainte de a vizita Praga?

Cum ajungi în Praga și cum te deplasezi odată ajuns?

Dacă vrei să ajungi repede și în deplină siguranță în Praga, cea mai bună opțiune este transportul aerian. Un bilet dus-întors ajunge circa 850 lei cu plecarea din București. Alternativa este autocarul (costă aproximativ 500 lei dar drumul durează peste 25 ore) sau mașina personală (ai de mers circa 17 ore iar costul ajunge la circa 800 lei dus-întors).  

De la aeroport poți ajunge în oraș cu autobuzul, electrocarul sau taxiul (cel mai scump). Orice mijloc de transport ai alege, asigură-te că ai la îndemână coroane cehe. De exemplu, dacă mergi în autobuz cu bagaj (un geamantan voluminos) biletul te ajunge aproximativ 7,3 lei. Dacă alegi în schimb electrocarul (te duce de la aeroport la hotel/hostel) va trebui să achiți 112 lei (prin comparație, drumul de la aeroport în centru cu taxiul costă în jur de 130 lei).

 

În oraș te poți descurca apelând la tramvai sau metrou; sunt rapide, vin la timp, iar un abonament pe 24 ore costă aproximativ 19 lei. Vestea bună este că autobuzele și tramvaiele continuă să circule și pe timpul nopții din 30 în 30 minute (între ora 12 am și 5 am).

Unde te poți caza în Praga?

În ciuda popularității orașului, poți găsi prețuri ok la cazare chiar și în Praga (mai ales dacă faci rezervările din timp). De exemplu, o noapte la un hotel situat la 15 minute de mers de centru pornește de la 315 lei, un hostel situat central oferă cazare într-o cameră cu 10 paturi de la 110 lei pe noapte iar la Airbnb, prețurile pornesc de la 130 lei pe noapte. Dacă vrei să închiriezi un apartament, chiria pleacă de la 200 lei pe noapte (într-un apartament situat la 5 minute de centru).

Top 10 obiective turistice în Praga

Praga are o mulțime de locuri de vizitat, descoperit și imortalizat. Mai jos sunt doar câteva dintre cele mai populare obiective turistice din Praga:

  • Piața Orașului Vechi – aceasta a rămas aproape intactă de la construcția sa (în jurul secolului al 10-lea). Clădirile istorice, micile cafenele și restaurante, artiștii stradali precum și piețele ambulante fac deliciul localnicilor și al turiștilor, deopotrivă.

Praga - Piata orasului vechi

  • Podul Charles – construit în secolul al 14-lea la ordinul lui Charles al IV-lea, împăratul Imperiului Roman în acele timpuri, acest pod a fost finalizat în secolul al 17-lea când a fost decorat cu statui a unor figuri importante din istoria orașului. Se spune că împăratul era foarte superstițios motiv pentru care prima cărămidă a fost pusă pe 9 iulie 1357 la ora 5:31 pentru a forma numărul 1357 9 7 531, lucru care ar fi adus rezistență podului (podul anterior fusese distrus în timpul unei furtuni). Astăzi, legenda spune că dacă freci mâna de una dintre statui și îți pui o dorință, îți va fi îndeplinită.

Praga - Podul Charles

  • Castelul Praga – este considerat cel mai mare castel din lume. Clădirea plus curtea regală se întind pe șapte hectare care includ numeroase catedrale, capele, palate și parcuri. Construcția sa a început în jurul anului 1000 și mulți ani la rând a fost reședința regilor zonei. Din punctele cele mai înalte ale castelului poți vedea șerpuirile râului Vltava și orașul vechi. Nu rata grădina regală, fântâna muzicală și palatul regal de vară.

Praga - Castelul Praga

  • Clementium (cea mai mare colecție de clădiri istorice din Europa) care adăpostește Biblioteca Națională a Cehiei – cu peste 6 milioane de piese, biblioteca include o copie a fiecărei cărți publicate în Cehia. Dacă ajungi aici nu rata detaliile baroce, tavanul pictat și unul dintre concertele de muzică jazz (au loc câteva pe lună).

Praga - Clementium

  • Ceasul astronomic – poate cel mai recunoscut element al capitalei cehe. Se află în Piața Orașului Vechi și este al treilea cel mai vechi ceas public din lume (a fost instalat în anul 1410). Ceasul arată ora (la fiecare oră fixă poți vedea o paradă a apostolilor), date despre apus, răsărit și eclipse iar cadranul suplimentar arată semnele zodiacale (limba cadranului se mișcă în sensul invers acelui de ceasornic de la rac spre leu).

Praga - Ceasul astronomic

  • Catedrala Sfântul Vitus – cea mai mare catedrală romano-catolică din Cehia, este locul de odihnă a unor sfinți și a trei regi ai regiunii. Construită în anul 925, astăzi clădirea îmbină elemente romanesc, neo-gotice, baroce și renascentiste. Unul dintre cele mai interesante lucruri la acestă catedrală este mozaicul (realizat în anul 1370) ce reprezintă Sfânta Treime. Dacă ai noroc, poți vedea bijuteriile coroanei regale (sunt prezentate publicului, în acestă catedrală, o dată la opt ani). Pentru a vedea imagini deosebite cu orașul este nevoie să urci în turnul înalt de 97 m al acestei biserici.

Praga - Catedrala Sf. Vitus

  • Galeria Națională – conține unele dintre cele mai impresionante colecții de artă din Europa. Aici poți vedea opere ale artiștilor cehi dar și piese de Monet, El Greco, Rembrandt sau Picasso, fotografii, sculpturi și costume de epocă.

Praga - Galeria Nationala

  • Casa Municipală – reprezintă una dintre cele mai bine păstrare construcții în stil art nouveau. Construită în anul 1912, acestă clădire găzduiește concerte, în restul timpului primind turiști care admiră ramele sculptate ale ferestrelor, tablourile și bolta balconului de la etajul al doilea.

Praga - Casa Municipala

  • Mănăstirea Strahov – datează din secolul al 12-lea și este a doua cea mai veche mănăstire din Praga. Deși detaliile bisericii sunt interesante, majoritatea vizitatorilor vin pentru a vedea biblioteca decorate în stil baroc. Mobila, tavanul pictat de Franz Anton Maulbertsch și intitulat “Iluminarea” precum și detaliile stucco fac din aceste locuri adevărate piese de muzeu.

Praga - Manastirea Strahov

  • Turnul Petrín –  este o replică, mai mică ce-i drept, a Turnului Eiffel. Numit după dealul pe care stă, turnul Petrín are o înălțime de 63 m și oferă imagini splendide asupra orașului Praga, mai ales după lăsarea serii. Poți urca la pas până în vârf sau poți lua liftul. Odată ajuns, poți admira peisajul în timp ce te relaxezi la cafeneaua din vârful acestui turn.

Praga - Turnul Petrin

#bundegustat în Praga

Bucătăria din Praga este destul de generoasă, motiv pentru care vei avea cu ce să îți încânți papilele gustative, indiferent cât timp petreci în capitala Cehiei. Mai jos sunt câteva dintre cele mai populare preparate din Praga:

  • Palačinky – acesta este probabil cel mai important preparat praghez. Sunt un fel de clătite mai subțiri umplute cu dulceață, frișcă, fructe proaspete sau nuci mărunțite. Alternativ, există variante de Palačinky umplute cu brânză, spanac sau carne.
  • Kolache – un produs de tip patiserie care seamănă cu o pălărie de ciupercă și care este umplută cu brânză, semințe de mac, gem de afine, caise sau prune.
  • Kulajda – o supă cremă din ciuperci, cartofi, smântână și ouă de prepeliță. Este unul dintre cele mai ieftine preparate din Praga, o porție costând în jur de 10 lei.
  • Trdelník – un fel de kurtus decorat cu zahăr pudră, nuci mărunțite sau scorțișoară. Se consumă cald.

  • Vepřo-knedlo-zelo – un preparat din carne de porc, varză murată și pâine de casă.
  • Chlebíčky – o tartină cu ou, pastramă de porc, salam și castraveți care poate fi consumat la micul dejun sau la masa de prânz.
  • Smažený Sýr – o porție include o bucată generoasă de brânză prăjită în ulei, cu salată, cartofi prăjiți și chifle.
  • Knedlíky – găluște de pâine tipice bucătăriei cehe care se servesc alături de preparate din carne sau cu gemuri de fructe
  • Grilované Klobásy – o porție include 1-2 cârnați prăjiți, dressing și o chiflă de tip hotdog.
  • Svickova – un preparat dincarne de vită cu sos și amestec de legume (morcov, ceapă, pătrunjel și rădăcină de țelină) însă piesa de rezistență este sosul. Acesta se prepară prin amestecarea apei în care au fiert legumele cu smântână. Totul este servit cu gem sau sos de merișoare.

 

Care sunt cele mai cool cluburi de noapte din Praga?

Ca și alte orașe europene și Praga are un număr semnificativ de baruri și cluburi care satisfac nevoile celui mai pretențios turist. În general majoritatea cluburilor sunt deschise între orele 23 și 5.

Duplex este poate cel mai cunoscut club de noapte din Praga. Include mai multe ringuri de dans, un restaurant și o cafenea situată la etajul al 6-lea și care îți oferă imagini spectaculoase asupra împrejurimilor.

Dacă te consideri o persoană la modă Sasazu este pentru tine; accesul în acest club depinde mult de ținută. Intrarea este între 19 și 190 lei. Pentru amatorii de muzică dance și tehno există Mecca în care mixează DJ celebri.

Dacă vrei să vezi cum este scena jazz din Praga este musai să treci pe la Blues Sklep. Este amenajat în subsolul unei clădiri din Centrul Vechi iar interiorul conține detalii în stil baroc.

Praga - clubbing

Unde poți face shopping în Praga?

Dacă vrei să faci cumpărături în Praga, ai la dispoziției câteva centre comerciale de mari dimensiubi, piețe cu vechituri și haine second-hand din Centrul Vechi și mici magazine de cartier cu piese unicat create local.

Palladium este cel mai mare centru comercial din Praga. Este situat central și are peste 200 magazine cu branduri internaționale, restaurante și cafenele. Dacă vii pe final de sezon s-ar putea să prinzi reduceri substanțiale.

Galeria comercială Myslbek este un alt loc perfect pentru shopping. Creată de arhitectul cu același nume, acest mall are un aspect futurist și conține zeci de magazine cu haine, încălțări, cosmetice sau bijuterii.

Pasajul Lucerna leagă străzile Vodickova și Stepanska și conține o mulțime de mici magazinașe, cafenele în stil art nouveau, buticuri, magazine de viniluri și shopuri de cristale.

Pentru a vedea altceva trebuie să treci pe la magazinul de sticlărie și porțelanuri Moser. Deschis în 1857, acest magazin conține piese din cristal de Boemia și chiar dacă nu ești amator de farfurii scumpe tot îți vei putea clăti ochii cu piesele unice și decorul aristocrat. Alternativ, poți trece pe la Granat Turnov, un lanț de bijuterii create local din rubinele de Boemia.

Dacă vrei să alegi un suvenir din Praga nu rata obiectele din sticlă, jucăriile din lemn, păpușile sculptata manual în ipsos sau lemn (tradiție care datează din secolul al 18-lea) sau celebrul lichior Becherovka (consumat atât recreativ cât și pentru proprietățile sale medicinale).

Praga - Becherovka

Ce trebuie să știi înainte de a vizita Praga?

Praga este ideală pentru un city break, primăvara sau toamna, putându-te bucura atât de vreme bună (nici prea cald nici prea rece) cât și de prețuri ceva mai mici. Mai jos sunt câteva lucruri pe care ar trebui să le știi înainte de a vizita Praga:

  • Cehia este pe fusul orar GMT+1 (deci cu o oră mai puțin decât România) iar moneda oficială este coroana cehă (100 CZK înseamnă 19 lei). Evită să schimbi valută în afară instituțiilor financiar-bancare; schimburile valutare de cartier caută turiști ușor de păcălit și oferă un curs dezavantajos
  • Vremea este impredictibilă – zilele de august pot varia între 15 și 40 grade Celsius motiv pentru care este bine să porți mai multe straturi de haine
  • Taximetriștii vor să profite de turiști așa că dacă vrei să iei un taxi la un preț corect roagă pe cineva de la hotel/hostel să sune la o companie de taxi cunoscută. Poți chiar instala aplicația Liftago (varianta cehă a Uber) pentru un drum sigur și accesibil
  • Fumatul este permis în multe localuri, cafenele și restaurante – dacă nu vrei să respiri fumul de țigară caută acele localuri cu un însemn cu o țigară tăiată
  • Majoritatea muzeelor sunt închise în zilele de luni iar magazinele sunt închise duminica. Restaurantele servesc ultima masă în jurul orei 21
  • Este interzis să bei alcool în locurile publice

Praga este unul dintre cele mai frumoase capitale europene, un oraș încărcat de istorie, mâncare bună și oportunități de distracție. Dacă iei străzile la pas, castelele, monumentele, arta contemporană și localurile care încă mai păstrează candoarea de altădată îți vor oferi suficiente motive pentru a mai reveni.

Sursa foto main: Anthony DELANOIX/Unsplash

Lasă un răspuns