Ghid de călătorie în Tel Aviv – ce nu trebuie să ratezi
Istoria orașului Tel Aviv este una destul de scurtă (bazele sale au fost puse în jurul anului 1880), dealurile, casele tradiționale evreiești și numeroasele clădiri în stiluri de la art nouveau la bauhaus făcând deliciul turiștilor. Spre deosebire de Ierusalimul situat la câțiva kilometri distanță, Tel Aviv-ul (numele său înseamnă “colina primăverii” datorită temperaturilor ridicate chiar și pe timpul iernii) este plin de viață și deschis la nou, petrecerile începute după miezul nopții încheindu-se după răsăritul soarelui.
Cum ajungi în Tel Aviv?
Unde te poți caza în Tel Aviv?
Ce merită vizitat în Tel Aviv?
#bundegustat în Tel Aviv
Unde te poți distra în Tel Aviv?
Care sunt cele mai populare locuri pentru shopping în Tel Aviv?
Ce ar trebui să știi înainte de a vizita Tel Aviv?
Cum ajungi în Tel Aviv?
Dacă vrei să ajungi în Israel vei ateriza pe aeroportul Ben Gurion (aflat la 40 km de Ierusalim și 12 km de Tel Aviv), indiferent de destinația de vacanță. Un zbor dus-întors București-Tel Aviv te va costa circa 525 lei dacă faci rezervarea din timp. Controlul la intrare în țară (dar și la ieșire) va dura mai mult decât pe aeroporturile obișnuite și este posibil să fii supus unui interogatoriu (mai ales dacă ai călătorit anterior în Dubai sau în Arabia Saudită).
Pentru a ajunge în oraș, poți lua autobuzul sau taxiurile “la comun”. De exemplu, autobuzul vine la fiecare 20 minute, iar un bilet costă circa 20 shekeli (aproximativ 24 lei). Prin comparație o cursă cu un taxi “la comun” te poate ajunge chiar și 63 shekeli (circa 74 lei).
Din fericire există și prețuri mai acceptabile. O călătorie spre Tel Aviv cu trenul te va ajunge doar 4 shekeli (în jur de 5 lei) iar trenul circulă din jumătate în jumătate de oră ziua și unul pe oră pe durata nopții. Păstrează toate biletele pentru transportul în comun deoarece poți ieși doar dacă le prezinți. De asemenea, de vineri la prânz până sâmbătă seara este Sabatul, iar transportul în comun nu funcționează (primul tren pleacă sâmbăta la ora 20).
Unde te poți caza în Tel Aviv?
Cazarea în Tel Aviv este destul de variată, existând oferte chiar și pentru cei mai pretențioși.
De exemplu, pentru o noapte la un hostel situat central vei avea de plătit de la 110 lei pe noapte în sus (într-o cameră cu șase paturi); la Airbnb prețul pornește de la 150 lei pe noapte, la hotelurile situate central poți plăti de la 430 lei pe noapte în sus (prețul acesta este dacă faci rezervarea din timp, deoarece în caz contrar va trebui să dai cel puțin 900 lei pe noapte).
În fine, dacă mergi cu o gașcă de prieteni și vreți să închiriați un apartament, va trebui să plătiți cel puțin 450 lei pe noapte.
Ce merită vizitat în Tel Aviv?
Tel Aviv include clădiri istorice, artă, plaje cu nisip fin și apă azurie ce aduce izbitor cu plajele din Hawaii, muzee și numeroase locuri de shopping. Mai jos sunt câteva dintre cele mai populare obiective turistice din Tel Aviv:
- Cartierul Jaffa – un cartier situat în unul dintre cele mai vechi porturi din lume (a fost pe rând sub dominație musulmană, creștină, egipteană și acum israelită). Astăzi include labirinturi de magazinașe, cafenele și piețe de vechituri. Tot în apropierea acestui port poți vizita muzeul de antichități al Yaffei și moscheea Mahmudiye (care datează din 1730).
- Cartierul White City – protejat sub egida UNESCO, acest cartier conține peste 4000 clădiri construite în stil bauhaus în jurul anului 1930 de către emigranții evrei veniți din Europa. Tel Aviv are cel mai mare număr de clădiri în stil bauhaus din lume.
- Muzeul de Artă – înființat în anul 1932, acest muzeu conține piese a unor artiști precum Cezanne, Dali, Monet, Klimt, Pollock sau Roy Lichtenstein. Colecțiile temporare includ expoziții de nasturi, ilustrații, fotografii alb-negru a unor artiști evrei, o colecție cu peste 100 ediții a cărții Alice în Țara Minunilor etc.
- Muzeul Beit Hatfutsot – un muzeu al istoriei evreilor din ultimii 5000 ani. Conține expoziții temporare și permanente cu poveștile unor evrei mai puțin cunoscuți (de exemplu, prin urmărirea istoriei lor în presa vremii) precum și prezentări (chiar și în engleză) a unor cercetători sau arheologi specializați pe istoria evreilor.
- Observatorul Azrieli – una dintre cele mai înalte clădiri din Tel Aviv, oferind imagini spectaculoase pe o întindere de 50 km, observatorul este situat la etajul 49 al centrului comercial cu același nume (cel mai mare centru comercial din Orientul Mijlociu).
- Bulevardul Rothschild – denumit după una dintre cele mai bogate familii din istorie, acest bulevard este destinația celor care vor să cumpere sau măcar să vadă cele mai scumpe lucruri din Tel Aviv. În zilele de vineri și sâmbătă, bulevardul este deschis celor care vor să cunoască orașul la pas sau pe două roți.
- Piața Dizengoff – construită în anul 1934, această piață publică este unul dintre reperele istorice ale Tel Aviv-ului. Astăzi, piața include zone pietonale, o grădină publică și spații de relaxare la umbră (în lunile de vară temperaturile sunt cuprinse frecvent între 30 și 40 grade Celsius).
- Fântâna de foc și apă – punctul central al pieței Dizengoff, această fântână arteziană a fost finalizată în 1986 de artistul israelian Yaacov Agam. Monumentul reprezintă un simbol al artei cinetice.
- Centrul Bauhaus – este o organizație-muzeu care promovează turistic arhitectura bauhaus tipică centrului Tel Aviv-ului. Centrul include o bibliotecă (în care există o colecție de cărți referitoare la istoria acestei mișcări artistice), o galerie de artă și un muzeu cu piese bauhaus și organizează săptămânal excursii de prezentare a celor mai semnificative clădiri bauhaus din Tel Aviv.
- Bulevardul Ben Gurion – este unul dintre cele mai cool locuri de promenadă din Tel Aviv. Te poți relaxa pe bancă la o limonadă, poți intra într-o cafenea sau poți lua drumul pietonal la pas (bulevardul ajunge până în port). Restaurantul Goocha din apropiere servește fructe de mare proaspete la prețuri accesibile.
#bundegustat în Tel Aviv
Dacă vii în Tel Aviv și îți petreci timpul între plajele ca în filme și numeroasele restaurante și taverne din oraș, s-ar putea să te întorci cu câteva kilograme în plus (o posibilă soluție este să faci plimbări lungi pe bulevardele pietonale sau să te familiarizezi cu viața de noapte). Mai jos sunt câteva dintre cele mai gustoase preparate pe care trebuie să le guști când vii în Tel Aviv:
- Hummus masabacha – constă într-un piure de năut cu bucăți întregi de năut, boia iute și tahini cu lămâie. O altă variantă mai include și carne tocată de miel, ceapă și pătrunjel.
- Tahini – este inclus în majoritatea rețetelor din Tel Aviv de la hummus la shaorma, chalba (un desert între gogoși și clătite umplute cu nuci pecan, zahăr brun și scorțișoară) și salate. Tahini este obținut prin zdrobirea semințelor de negrilică și amestecarea lor cu ulei de măsline și usturoi.
- Kanafeh – un desert cu influențe arabe. Acesta constă într-o cocă cu brânză îmbibată cu un sirop pe bază de zahăr și apoi prăjită în unt. Poate fi servită cu iaurt.
- Shakshuka – un preparat servit mai ales la micul dejun. Este un amestec de ouă, ardei gras, roșii și coriandru.
- Sabich Tchernichovsky – un preparat din felii de vinete, ouă fierte, cartofi, sos cu tahini, toate amestecate bine și așezate pe o pită. Există chiar și variante cu brânză de capră.
- Falafel – un fel de mâncare tradițional care seamănă cu niște chiftele care sunt umplute cu piure de năut, ceapă, usturoi, piper și cardamon.
- Malabi – un desert tipic Orientului Mijlociu preparat din făină de porumb și lapte cu topping de apă de trandafiri, sirop de arțar sau lapte de cocos și arahide.
- Khachapuri – un fel de pâinică (are o formă între gogoașă și chiflă) umplută cu brânză din Georgia, unt și ouă, cu spanac sau cu piure de cartofi.
- Masabacha – un bol de năut zdrobit și întreg cu ulei de măsline, ierburi mediteraneene, usturoi și piper. Dacă iei de la tonetele cu mâncare stradală vei primi alături de acest preparat o pită și o mică salată de ceapă.
Unde te poți distra în Tel Aviv?
Principala diferență între viața de noapte din Europa și cea din Tel Aviv se referă la timp. Petrecerile în Tel Aviv încep să se anime abia în jurul orei 2 și de multe ori țin până la 7-8.
Chiar dacă ai voie, din punct de vedere legal, să bei de la 18 ani (chiar și în Tel Aviv) au fost suficiente cazuri în care vârsta minimă pentru accesul în cluburi să fie de 25 ani. Dacă ești în căutarea unor petreceri ca la carte îndreaptă-te spre zona sudică a Bulevardului Rothschild (majoritatea cluburilor sunt la câteva sute de metri de aici).
Cele mai populare sunt Rothschild 12, un cafe-bar cu muzică live, Radio EPGB, un bar underground, Kuli Alma, favorit printre amatorii de muzică tehno, Jimmy Who? un club tematic cu ceva diferit în fiecare seară sau Tender.FM pentru amatorii de muzică alternativă.
Dacă ești amator de cocktailuri treci pe la Spicehaus, un “bar farmaceutic” specializat pe cocktailuri (barmanii sunt îmbrăcați în farmaciști, iar paharele vin în trei dimensiuni).
Care sunt cele mai populare locuri pentru shopping în Tel Aviv?
În Tel Aviv ai mai multe oportunități de shopping. De la centre comerciale și mall-uri cu sute de branduri internaționale, la magazine cu haine și produse create local și mici târguri de haine second-hand și vechituri. Mai jos sunt câteva dintre cele mai populare locuri de shopping din Tel Aviv:
- Azrieli Mall – trei etaje cu magazine, opt săli de cinema și aproximativ 30 restaurante. Când ai obosit după atâtea cumpărături fă o pauză și ia liftul până la etajul 49 pentru a te bucura de priveliștile superbe asupra orașului.
- Gan Hair – un mix de lanțuri de magazine de haine și buticuri locale, restaurante și o fântână arteziană.
- Strada Sheinkin – include pe lângă cafenele, restaurante și buticuri, magazine ale unor branduri internaționale premium precum și mici magazinașe cu haine create de designerii din Tel Aviv (nu rata nici bijuteriile produse local).
- Piața de meșteșuguri Nahalat Binyamin – deschisă de două ori pe săptămână (în timpul verii în zilele de marți și vineri de la 10 la 18, iar iarna de la 10 la 16:30) pe strada cu același nume, această piață include obiecte unice de la mobilă la tablouri (unele pot fi cumpărate direct de la artiști) la ceramică, fotografii și bijuterii.
Ca suvenir, poți lua săruri aduse de la Marea Moartă (se găsesc la majoritatea piețelor) sau bijuterii (în special replicile realizate în argint ale unor bijuterii din Antichitate sunt produse local). Se crede că bijuteriile din mătase roșie și argint, luate din Tel Aviv, aduc noroc purtătorilor.
Ce ar trebui să știi înainte de a vizita Tel Aviv?
Înainte de a-ți face rezervarea la avion este important să știi câteva lucruri despre Tel Aviv:
- Tel Aviv are o climă mediteraneană cu veri caniculare și temperaturi de 40 grade Celsius și cu ierni blânde (apa mării are circa 20 grade Celsius iarna). Dacă vrei să petreci timp la plajă vino în timpul verii, iar pentru a explora orașul, cele mai bune perioade sunt primăvara târziu și toamna
- Moneda folosită este Shekel (50 shekeli înseamnă aproximativ 60 lei) și are aceeași oră ca România (GMT+2)
- Prețurile sunt destul de mari – chiar dacă prinzi ofertă la avion sau la cazare, tot trebuie să ai un buget generos dacă plănuiești să petreci în cluburi. O bere costă circa 42 lei, un pahar de vin circa 35 lei iar un cocktail mediu de la 53 lei în sus. De asemenea, o cola mică costă circa 8 lei și o porție de mâncare stradală circa 25 lei
- Fumatul este permis în interior
- Nu există Uber în Tel Aviv, însă dacă apelezi la alternativa locală (Gett Taxi) vei plăti mai puțin decât dacă oprești un taxi la întâmplare după o seară petrecută în club
- În Tel Aviv există plaje tematice – vei putea vedea plaje pentru persoane religioase, plaje pentru familii, plaje pentru petrecăreți, plaje pe sexe, plaje LGBT și plaje pentru cei care au venit cu animalele de companie. Ține minte că prețurile la gustări și băuturi sunt mult mai mari decât cele din oraș, astfel că este bine să îți pregatesti mici gustări la pachet
- Dacă intenționezi să vizitezi obiectivele turistice ale Tel Aviv-ului, instalează-ți aplicația Moovit – include programul complet al mijloacelor de transport în comun (inclusiv autobuze și trenuri) și indicații cum să ajungi la principalele locuri de interes
- Majoritatea magazinelor și barurilor sunt închise de Sabat – dacă ești în centrul Tel Aviv-ului vinerea la prânz, vei observa o mulțime de localnici care își fac ultimele cumpărături. Chiar și transportul în comun încetează (poți circula, totuși, cu taxiul)
- Dacă vrei să vii în Tel Aviv trebuie să ai pașaportul valid pentru minim 6 luni după ce intri în țară; în cazul în care ai mai vizitat țări din regiune marcate de conflict armat sau zone din Arabia Saudită s-ar putea să fii supus unui interogatoriu. Când pleci spre casă, este recomandat să vii la aeroport cu 4-5 ore înainte pentru a fi sigur că ai timp să treci de controlul de securitate amănunțit
- În Tel Aviv există militari peste tot – serviciul militar în Israel este obligatoriu pentru ambele sexe, iar prezența agenților militari pe stradă este perfect normală (orașul este unul dintre cele mai sigure din lume, chiar și pe timpul nopții, din acest motiv)
Israelul este o țară a contrastelor, însă Tel Aviv se remarcă prin clădiri impunătoare, piețe publice care datează din vremuri străvechi, restaurante și cafenele cu bunătăți ce îmbină influențele mediteraneene și cele arabe cu specificul evreiesc, viața de noapte agitată cu liniștea plajelor la primele ore ale dimineții. Tel Aviv cuprinde toate aceste lucruri și mult mai mult, tot ceea ce ai de făcut este să vii și să îl descoperi.