Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Jurnal de călătorie prin Budapesta. Top 10 atracții turistice pentru o super-experiență în capitala Ungariei

Dacă ești la prima vizită în Budapesta, pregătește-te să fii impresionat de diversitatea acestui oraș cosmopolit. Iar dacă ai mai fost in trecere, știi deja că sunt multe locuri de explorat pe de-o parte și de cealaltă a Dunării.

Ți-am pregătit un ghid util cu topul obiectivelor turistice, dar și sugestii specifice și mai puțin cunoscute ale celor mai faine activități în marele oraș Budapesta. Urmează-ne cu ochii larg deschiși, galeria foto o să vorbească de la sine.

Top 10 obiective turistice
Variante de transport
Opțiuni de cazare
Pauza de masă
Divertisment pentru petrecăreți
Plimbare și relaxare
Sesiunea de shopping
Sfaturi pentru turiști

Top 10 obiective turistice

Arhitectura orașului îmbină la cutreierat din zori pană spre inserat, iar cu lumina potrivită orice cadru o să-ți măgulească egoul de fotograf. Chiar dacă la finalul zilei vei simți că te lasă picioarele de la atâta mers, îți recomandăm să explorezi la pas colinele cu clădiri regale, bulevardele aglomerate din Pesta, podurile de la răscruce și cultura ruinelor.

Iată care sunt cele mai cunoscute obiective ce îți vor ieși în cale.

#1 Palatul Parlamentului

Un mamut gotic și o frumusețe architecturală, ce se înalță pe malul de estic al Dunării. Clădirea care adăpostește 691 de camere și sute de statui poate fi vizitată doar în cadrul tururilor organizate, contra unui cost de 11 euro. Detalii despre tururile în limba engleză și bilete gasesti aici.

Budapesta - Palatul Parlamentului

La câțiva pași de clădirea Parlamentului stau alte zeci de pași rămași agățați în timp și în oțel. Memorialul „Pantofii de pe Faleza Dunării“ marchează cruzimile la care au fost supuși evreii de către naziști.

Budapesta - Pantofii de pe faleza Dunarii

#2 Bazilica Sf. Stefan

Atmosfera și istoria bazilicii te vor purta în vremea regalității Imperiului Austro-Ungar. Arhitectura a fost înălțată în numele primului rege al Ungariei, iar interiorul expiră artă prin toți porii – decorațiuni în stil baroc poleite cu aur, fresce, sculpturi masive din marmură, mozaicuri. Îți recomandăm să admiri orașul de la înălțimea cupolei și să iei parte la un concert de orgă. Găsești informații despre concerte aici.

Budapesta - Basilica Sf.Stefan

#3 Palatul Regal

Și pentru că tot am intrat într-o atmosfera distinsă, sus, pe deal, se înalță acest labirint cultural. Denumit și Castelul Buda, ansamblul adăpostește Muzeul de Artă, Galeria Națională și Muzeul de Artă Contemporană și face parte din patrimoniul UNESCO.

Budapesta - Palatul Regal

#4 Biserica Matyas

Aici, la o primă vedere, vei admira precis mozaicul colorat ce se așterne în fața statuii lui Matei Corvin. Dincolo de cromatica îmbietoare, biserica este cel mai faimos lăcaș de cult din Budapesta, mai ales că a supraviețuit dominației otomane, perioadă în care a fost convertită în moschee.

Budapesta - Biserica Matyas

#5 Bastionul Pescarului

În Evul Mediu locul a servit ca punct de conviețuire pentru pescarii poziționați strategic să vegheze turnul. Între timp, și-a menținut statutul de unul dintre cele mai frumoase puncte turistice, ce oferă o superbă panoramă asupra orașului.

Budapesta - Bastionul Pescarului

#6 Opera Maghiara de Stat

Arhitectura îmbină stilul renascentist cu ornamente de inspirație barocă. Pentru o seară cu adevărat destinsă, îți recomandăm să te bucuri de acustica acestei clădiri în cadrul unui spectacol de operă sau de balet. Găsești programul artistic aici.

Budapesta - Opera Maghiara de stat

#7 Piața Eroilor

Zona este o răscruce de drumuri intrată în patrimoniul UNESCO, ce ilustrează o parte dominantă din istoria Ungariei. Monumentul principal este statuia Arhanghelului Gabriel, acompaniat de regi, guvernatori și personaje celebre care și-au lăsat amprenta asupra memoriei colective. O simplă vizită prin Piața Eroilor îți va povesti tot ce trebuie să știi despre momentele și personalitățile marcante ale orașului.

Budapesta - Piata Eroilor

Iar prin împrejurimi poți vizita Parcul Central, Muzeu de Artă și Galeria de Artă.

#8 Poduri din Budapesta

Podurile din Budapesta sunt adevărate monumente ce unesc cele două jumătăți contrastante – colinele boeme ale vechiului oraș Buda de centrul urban al orașului Pesta.

Indiferent încotro te îndrepți, momentul zilei sau al nopții sau podul pe care pășești, experiența va fi unică. Cele patru poduri de referință din Budapesta sunt: Podul cu Lanțuri, Podul Libertății, Podul Margareta și Podul Elisabeta.

Budapesta - poduri

#9 Marea Sinagogă

Clădirea în stil bizantin este a doua cea mai mare sinagogă din lume, după cea din New York, fiind o locație perfectă pentru concerte, datorită acusticii impecabile. Biletul de acces nu este mai mult de 4 euro, iar pentru mai mult context privind istoria clădirii și a evreilor poți opta pentru un tur ghidat.

Vizitează cartierul evreiesc, cu precădere strada Strada Kazinczy, una dintre cele mai animate zone din Budapesta.

#10 Castelul Vajdahunyad

Iată un obiectiv care înglobează toate stilurile arhitecturale prezente în Budapesta. Chiar dacă la prima vedere vei fi aproape sigur că arhitectura reprezintă stilul gotic, renascentist, baroc sau romantic, probabil te vei tot răzgândi pe măsură ce vei înconjura castelul.

Un lucru este sigur, castelul abundă în estetica surpinzătoare și mai că vei avea impresia că este reședința bestiei din basm.

Budapesta - Castelul Vajdahunyad

Variante de transport

O fi Budapesta la o aruncătură de băț de granița, însă nu este la fel rapid să faci ruta directă București – Budapesta. Variantele low-cost s-au restrâns în ultimul timp, dar poți găsi bilete la un preț rezonabil de aproximativ 110 euro, dus/întors. Iar dacă vrei să faci un deal foarte bun, o altă variantă ar fi un zbor ieftin către Timișoara, iar de acolo să iei trenul sau autocarul până în Budapesta.

Atenție când ajungi în aeroport, să nu pici în capcana taximetriștilor. Cea mai accesibilă variantă de transport către centrul orașului este microbuzul. Caută ghișeul Minibud din aeroport

Cât despre plimbările prin oraș, zona centrală și cartierele istorice se vizitează cel mai bine la pas. Budapesta este un oraș foarte mare, așa că poți apela cu încredere la transportul în comun, fie el metrou, autobuz sau seninele tramvaie galbene. Prețul unui bilet de metrou este aproximativ 1 euro.

Budapesta - transport

Iar dacă vrei să combini deplasarea cu o experiență specială, ai varianta bicicletei la nivelul solului sau a bărcii pe apă.

  • Închirierea unei bicicletele pentru 24h costă puțin peste un euro, serviciul se numește MOL Bubi, iar pe site găsești informații despre cum funcționează.
  • Croaziera cu barca este una dintre cele mai romantice opțiuni pentru a admira priveliștea orașului, mai ales la ceas de seară. În anotimpul călduros se organizează croaziere de-a lungul Dunării până pe insula Margareta, iar prețurile variază în funcție de ambarcațiune.

Opțiuni de cazare

Orașul oferă multe alternative de cazare prietenoase cu bugetul turiștilor. Dacă călătorești cu o gașcă numeroasă, cea mai mișto experiență este cea de hostel, pentru că o să vă trezească nostalgii de studenție. Aici găsești o varietate de hosteluri, însă nouă ne-a atras atenția Hostel One Budapest pentru atmosfera cozy și vibe-ul flower-power.

Iar dacă plănuiești o escapadă romantică, un studio intim cu terasă și priveliște montană este cea mai bună alegere. Am găsit acest apartament pe Airbnb care pare să înglobeze toate criteriile pentru o super-cazare: este aproape de centrul orașului, are vedere panoramică, design minimalist, cromatică prietenoasa și un cost rezonabil de aproximativ 50 euro/noapte.

Pauza de masă

În Budapesta un lucru este cert, vei mânca mult și bine pentru că mâncarea este delicioasă. Plus că bucătăria ungurească nu ne este foarte străină. Pe lângă clasicul gulaș, pe care e musai să-l deguști la mama lui, nici gogoșile langoș nu se lasă mai prejos. Sigur, te întrebi ce poate fi atât de special la o gogoașă? Fă o oprire pe la Street Food Karavan și convinge-te singur.

Budapesta - pauza de masa

Pauza de cafea este binevenită în orice moment al zilei, iar pentru asta Culture Trip a făcut un top al celor mai bune 10 coffee shop-uri din Budapesta. Capitala Ungariei nu se deosebește foarte tare de București când vine vorba de cafenele faine, fiecare cu detalii aparte și o atmosferă boemă.

Divertisment pentru petrecăreți

Distracția se ridică la rang de artă în Budapesta. Și nu orice fel de artă, ci o artă a ruinelor. Dincolo de mișcarea culturală, barurile se remarcă printr-un amalgam de obiecte aleatorii de mobilier, ce capătă sens într-un târâm de poveste. Povestea Alice in Wonderland pare că s-a născut într-un bar din Budapesta.

Szimpla Kert și Ellató Kert sunt două exemple de referință pe care îți recomandăm să le vizitezi la orice oră din zi sau din noapte. Imaginează-ți că vei bea o bere într-un bar-muzeu. Iar dacă vrei un ghid localnic care să te poarte prin toate poveștile, îți recomandăm un tur dedicat barurilor ruină.

Budapesta - divertisment

Plimbare și relaxare

Dincolo de principalele obiective turistice, orașul oferă opțiuni de relaxare pentru toate gusturile.

De sub oraș izvorăsc sute de izvoare termale, care au dus la construirea unora dintre cele mai frumoase spa-uri din lume. Cele mai vizitate sunt Băile Termale Szechenyi, Băile Termale Gellert, Băile Rudas și Dandar. Alocă măcar jumătate de zi pentru câteva momente de răsfăț la înot și masaj pentru că îți vei încărca bateriile. Prețurile de acces pornesc de la 20 de euro pentru întreaga zi.

Iar dacă îți plac animăluțele, îți recomandăm o plimbare agale prin Zoobudapest sau Tropicarium. Ambele bilete de acces au prețuri până în 10 euro.

Budapesta - plimbare si relaxare

Cât despre plimbări în aer liber, Budapesta este un oraș destul de verde. Cele mai faine parcuri sunt Parcul Orașului – Városliget, Parcul Poporului – Nepliget, Parcul Municipal – Varosmajor și Grădina Botanică – Fuveszkert.

Sesiunea de shopping

De la porțelan și antichități de lux, până la centre comerciale cu de toate, iată un mic ghid de shopping prin Budapesta:

Budapesta - shopping

Sfaturi pentru turiști

Cu Budapest Card au acces la muzee, tururi ghidate, gratuitate la transportul în comun, o intrare la băile termale și alte reduceri speciale. Cardurile sunt disponibile 24, 48 sau 72 de ore, iar prețurile variază de la 22 de euro până la 44 de euro.

Orașul se poate vizita pe tot parcursul anului, clima fiind similară cu cea din România. Perioadele ideale sunt în lunile de primăvară sau toamnă, când temperaturile sunt medii și străzile mai puțin aglomerate.

Este un oraș accesibil atât financiar (atenție, moneda locală este forint-ul maghiar), cât și în termeni de deplasare. Transportul în comun este bine organizat și există rampe în majoritatea punctelor de atracție.

Acum că ai un itineraru pus la punct, te invităm să cutreieri străzile din Budapesta în căutare de comori arhitecturale, material bun de postat pe Instagram și chilipiruri artizanale.  

Sursă foto: Unsplash, Shutterstock

Lasă un răspuns