Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Ghid de călătorie în Croația, țara însorită, cu plaje superbe și aer medieval

Croația este o țară situată în nord-vestul Peninsulei Balcanice, ce oferă peisaje de vis și diversificate. Cu munte și mare, Croația nu s-a remarcat doar pentru frumusețea locului, dar și pentru istoria bogată și aerul medieval. Croația este o veritabilă destinație de vacanță pe care nu trebuie să o ratezi.

Topul orașelor din Croația
Topul insulelor din Croația
Transport până în Croația
Cum îți petreci timpul
Ce să mănânci
Sfaturi utile

Croația a cunoscut, în ultimii ani, o creștere a numărului de turiști datorită îmbunătățirilor importante făcute în infrastructură: rețeaua de autostrăzi a fost extinsă și modernizată și multe hoteluri au fost renovate.

În Croația, sportul a fost și este foarte important. Cu o populație de doar 4,2 milioane, succesul sportiv al Croației este remarcabil – la Jocurile Olimpice din 2016, Croația a câștigat un total de 10 medalii (dintre care 5 de aur), iar la Campionatul mondial din 2018 a ajuns în finală. Așa că să nu te mire când vei observa că multe hoteluri au săli de sport.

Croația este căutată pentru facilitățile de sport și aventură: de la navigație, scufundări, caiace pe mare până la rafting, ciclism montan și alpinism.

Pentru iubitorii de istorie și cultură, destinațiile precum Zagreb, Dubrovnik, Split și Zadar oferă monumente romane, bizantine, venețiene și austro-ungare. În acest decor medieval, cu clădiri istorice, multe orașe croate organizează festivaluri de vară, găzduind concerte și spectacole de teatru deseori cu artiști internaționali faimoși.

Croația oferă combinația perfectă între natură – de pe plajele frumoase cu ieșire la Marea Adriatică – cu arhitectura seculară bine conservată și o scenă culturală contemporană plină de viață.

Topul orașelor din Croația

Zagreb. Capitala croată este deseori evitată de turiști, pe nedrept însă. Aici găsești un oraș vechi romantic medieval, Gornji Grad, care găzduiește Parlamentul și catedrala, precum și clădiri austro-ungare, unde sunt mai multe muzee. De la Zagreb, este posibilă și o excursie de o zi la orașul Varazdin, cunoscut pentru arhitectura sa barocă din secolul al XVIII-lea și un festival muzical anual.

Dubrovnik. Este un oraș fascinant, numit și „perla Adriaticii”. Cinefilii vor recunoaște rapid decorul plin de intrigi al Debarcaderului Regelui, din serialul fantasy „Game of Thrones”.

Una dintre atracțiile de top ale orașului este Centrul istoric și pereții din jurul lui, pe lângă care te poți plimba. Centrul istoric este renumit, de asemenea și pentru Stada Stradun, cunoscută și ca Placa, unde turiștii se opresc să bea o cafea și să admire împrejurimile. În timpul verii, Dubrovnik Summer Festival, atrage mulți turiști.

Split are un fascinant centru vechi, care se află în interiorul zidurilor romane ale unui palat din secolul al treilea, construit de împăratul Dioclețian.

Străzile vechi din piatră sunt împânzite cu clădiri renascentiste nobile, deși frumusețea lor este în prezent periclitată de magazinele de tip fast-food și de nenumărate bancomatele galbene fluorescente (în ciuda faptului că sunt listate de UNESCO).

Un moment bun de a vizita Split este în timpul Festivalului de vară, când sunt expuse opere de artă în aer liber. Poți cumpăra, de asemenea, fructe de sezon la piață și te poți plimba cu feribotul alb-albastru Jadrolinija către o insulă dalmată din apropiere.

Rovinj. Este un oraș cu ieșire la mare, din zona Istria, cu o puternică influență italiană. Nu e de mirare, întrucât locul a fost sub ocupație italiană la începutul secolului al XX-lea.

Aici poți admira fațade din epoca venețiană, galbene, un port adânc, o biserică în deal, cu un turn cu clopot elegant din secolul al XVII-lea.

Te poți delecta cu fructe de mare din Adriatică, preparate pe bază de trufe din Istria și vin roșu ca rubinul.

Rovinj are a doua cea mai mare concentrație a Croației de hoteluri de lux, după Dubrovnik.

Pola este cel mai populat oraș din peninsula Istria. Cea mai faimoasă atracție de aici este amfiteatrul roman, datorită panoramei pe care o oferă asupra țării.

Cu o istorie de peste 40.000 de ani, orașul, fondat de grecii antici, este mai mult decât fascinant pentru oricine.

De-a lungul istoriei, orașul a făcut parte din Republica Venețiană – în perioada medievală, a fost parte a Imperiului Austriac, apoi a Italiei, după care a fost ocupat de Iugoslavia – după Al Doilea Război Mondial. Abia în 1991 și-a câștigat independența, potrivit Visit Croatia.

Influența italiană a lăsat amprentele în acest oraș, întrucât limba italiană, alături de cea croată, este recunoscută ca limbă oficială.

Topul insulelor din Croația

Hvar. Construit în jurul a trei laturi ale unui golf protejat, vegheat de un castel de pe coline, orașul Hvar îți va încânta privirile cu aleile pavate, o catedrală barocă și vile vechi de secole.

Cu restaurantele și barurile sale fantastice, Hvar este un magnet pentru yachturi, celebrități (Beyonce și Jay-Z o iubesc), dar și backpackers. Locul este apreciat și pentru viața de noapte.

Aici, aroma de pini se regăsește în multe produse locale.

Krk este una dintre cele mai mari insule din Croația și este situată în golful Kvarner. Acest loc este foarte populat de turiști și, chiar dacă nu este neapărat cea mai frumoasă și verde insulă a Croației, ea este pregătită pentru turiști. Multe resorturi sunt căutate pentru plajele lor nisipoase. Catedrale medievale ca Sfânta Maria sau Sfântul Quirinus nu trebuie ratate dacă ajungi aici.

Brac este o insulă mare în Marea Adriatică, situată aproape de Split, și unul dintre cele mai însorite locuri din zonă, având 2,700 de ore cu soare vizibil pe cer, anual.

Insula este cunoscută pentru pescuit și agricultură, iar localnicii merită lăudați pentru vinul și uleiul de măsline produse acolo.

Insula este, în mod deosebit, faimoasă și pentru piatra albă de Brac, care a fost folosită pentru ridicarea unor clădiri importante, cum ar fi Casa Albă, Reichstag din Berlin sau Parlamentul din Viena.

Pag a devenit în ultimii ani o insulă preferată de turiști datorită stațiunii Novalja, în nordul insulei. Este considerat locul cel mai potrivit pentru petrecăreți. Cluburile numeroase, dar și festivalurile muzicale transformă Novalja în destinația ideală pentru dans și distracție. În orașul Pag, are loc un carnaval faimos, care are două versiuni: una de vară și alta de iarnă.

Insula Pag este cunoscută și pentru producția de brânză de oaie, dar și prin dantelurile de Pag.

Dacă liniștea de pe plajă nu e pentru tine, atunci poți încerca alpinism, scufundări sau ciclism. Insula are o pistă de biciclete, de 115 kilometri, care îți permite să explorezi cât mai mult din frumusețea locului.

Transport până în Croația

În Croația, ajungi cel mai ușor cu avionul, iar durata unui zbor direct către Zagreb e de aproape 2 ore. Aeroporturi sunt și în cele mai importante orașe: Dubrovnik, Split, Zadar, Pola și Rijeka, însă poți ajunge doar cu escală.

Dacă vrei să mergi cu mașina personală, trebuie să te pregătești de un drum lung, de aproximativ 11 ore.

Cum îți petreci timpul

Înainte să-ți planifici excursia în Croația este indicat să te documentezi puțin despre destinația ta pentru a fi sigur că alegi să vizitezi regiunea ce ți se potrivește.

Dacă vei fi în Croația timp de o săptămână, e indicat să rămâi într-o singură regiune și să te concentrezi la ce are aceasta de oferit. Dacă intenționezi să petreci mai mult timp acolo, poți combina două sau mai multe regiuni pentru a obține o imagine de ansamblu mai bună a peisajelor diverse și a identităților regionale contrastante.

Unul dintre cele mai vizitate locuri este Parcul Național Plitvice, cu lacuri verzi smarald și cascade uimitoare. Parcul poate fi vizitat cu ușurință într-o zi, dacă ești cazat în Rijeka, Zadar sau Zagreb. Parcul face parte din patrimoniul UNESCO.

Zadar este un oraș situat în Dalmația de Nord care va încânta orice pasionat de istorie. Aici vei găsi un oraș vechi fascinant, cu biserici romane. Majoritatea hotelurilor sunt situate înafara centrului istoric, în zona de coastă.

Plaja Paradisului, cunoscută și ca Rajska, situată în regiunea Kvarner, este lungă de 1.5 kilometri și este apreciată pentru calitatea ei. Din 2003, plaja a fost răsplătită cu Steagul Albastru, o distincție deosebită pentru orice plajă. Steagul Albastru este simbolul internațional al zonelor unde mediul este protejat ireproșabil, plajele sunt impecabile, iar marea este curată și prezintă siguranță.

Zlatni Rat, în Bol, este o plajă considerată printre cele mai frumoase din Croația, dacă nu chiar din Europa. Aici lumea nu vine doare pentru distracția clasică de la plajă, ci și pentru windsurfing sau nudism.

Turismul din Croația se bazează foarte mult și pe festivalurile muzicale. Pe lângă faimosul Festival de vară Dubrovnik, alt eveniment iubit de turiști este Festivalul de film Motovun, în iulie.

Lista festivalurilor muzicale din Croația este lungă. Printre cele mai de succes sunt: Ultra Europe, în Split, în iulie, Zrce Spring Break, la începutul lui iunie, Hideout Festival, la sfârșitul lui iunie și Fresh Island, la începutul lui iulie, ultimele trei având loc în Novalja, pe insula Pag.

Soundwave Festival, Dimensions Festival și Outlook Festival sunt alte evenimente celebre din Croația.

Ce să mănânci

Croația este cu siguranță și o destinație culinară. Mâncarea îți va îmbunătăți vacanța cum nici nu te aștepți. Asigură-te astfel că alegi mâncare specifică locului pentru o experiență cât mai veritabilă.

Bucătăria croată are influențe italiene și turcești, așadar, nu te aștepta să slăbești în Croația.

Brânza de oaie Pag și șunca afumată, tăiată subțire, reprezintă un aperitiv delicios, pe care îl găsești în tavernele din Croația. Dacă adaugi și măsline negre, e ideal.

Un prânz care îți va încânta cu adevărat simțurile poate fi compus dintr-o salată de caracatiță, gătită cu ceapă tăiată, pătrunjel, ulei de măsline și oțet. Orezul negru, alături de fructe de mare reprezintă o combinație pe care nu o poți rata, dacă ajungi în Croația.

Pe lângă delicatesurile croate pe bază de pește, localnicii fac și o friptură de miel gustoasă, pe care o găsești în meniul multor restaurante.

Să nu fii surprins când vei observa că în tavernele din Croația sunt servite sarmale. De asemenea, pastele cu trufe sunt lăudate de turiști.

Deserturile din Croația sunt opere de artă delicioase cărora nimeni nu le poate rezista: de la prăjituri bazate pe creme fine până la plăcinte cu fructe și unt. Printre ele se numără: ștrudelul croat cu cireșe, madarica – o prăjitură în straturi, cu ciocolată, fritule – sunt gogoșele micuțe acoperite cu zahăr pudră, orehnjaca – este o ruladă croată cu cremă de migdale.

Renumitul cremșnit (kremsnita) este un desert croat care te va face să te îndrăgostești și mai mult de această prăjitură.

Sfaturi utile

Coasta Adriaticii are un climat tipic mediteranean, ceea ce înseamnă că temperaturile sunt crescute, vremea fiind uscată și însorită în timpul verii, iar iernile sunt umede. Temperaturile medii din timpul verii sunt cuprinse între 25-30 de grade Celsius.

În partea centrală și de est a Croatiei, climatul este continental, ceea ce înseamnă că iernile pot fi reci, iar verile foarte călduroase.

Trebuie să știi că ceasurile în Croația sunt cu o oră înaintea României, iar moneda națională este kuna. 1 kuna valorează aproximativ 60 de bani.

Croația este, cu siguranță, un loc unic, cu personalitate, cu peisaje de vis, un loc de care vei povesti la superlativ, mult timp după călătorie.

Lasă un răspuns