Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Vacanță în cea mai fericită țară din lume. Top 10 obiective și experiențe molipsitoare în Helsinki

Desemnată pentru cel de al doilea an consecutiv drept cea mai fericită țară din lume, conform 2019 World Happiness Report, Finlanda este o destinație ideală pentru o experiență nouă de viață sau o vacanță specială. 

Capitala Finlandei, Helsinki, este un oraș maritim vibrant, dominat de verdele crud al naturii și de turcoazul baltic ce-l înconjoară. Pe străzile capitalei domină o atmosferă distinctă și fermecătoare, datorită cromaticii contrastante și a arhitecturii ce îmbină stilurile scandinave, art nouveau și moderniste cu designul simplu, industrial. Printre toate acestea, vei găsi locuri și experiențe fantastice.

Top 10 obiective turistice urbane
Natură și experiențe unice prin împrejurimi
Variante de transport în și prin Helsinki
Opțiuni de cazare
Ce și unde mănânci bun
Shopping
Binedeștiut înainte de decolare

Top 10 obiective turistice

În Helsinki nu vei aștepta la cozi interminabile pentru bifarea principalelor obiectivele turistice și nu vei alerga în neștire dintr-o parte în alta. Helsinki oferă mai degrabă experiențe unice, care ți se vor arata pe parcursul plimbărilor și al momentelor de repaus. Am pregătit o listă atât a punctelor de atracție urbane, dar și una adresată spiritului tău de explorator. 

#1 Catedrala luterană din Helsinki și Catedrala ortodoxă Uspensky 

Domurile înalte și verzi al acestei catedrale neoclasice domină scările orașului Helsinki. Construită la mijlocul secolului al XIX-lea în onoarea țarului rus Nicolae I, a devenit Catedrala din Helsinki după independența finlandeză. 

În împrejurimi se află Piața Senatului, un alt simbol de referință al orașului. Pietre de pavaj cenușii și roșii sunt ringul celor mai importante evenimente stradale și punctul de admirație al turiștilor care le urmează. 

O atracție care ilustrează angajamentul secolului trecut dintre Rusia cu Finlanda este Uspensky, cea mai mare catedrală ortodoxă din Europa de Vest, așezată în una dintre zonele de lux ale orașului. O recunoști din zare după turnurile din cărămidă roșie și cupolele de aur. În interior vei fi întâmpinat de picturi murale. 

#2 Biserica în stâncă Temppeliaukion 

Temppeliaukio a fost rezultatul unui concurs de design, deloc surpinzător din moment ce cupola amplă din cupru îți dă sentimentul că te apropii de o navă extraterestră. Clădirea este parțial subterană și a fost construită din rocă, cu pereții stâncoși, grinzi și beton armat.

Sursă foto: Instagram

În jurul cupolei centrale este un luminator circular ce permite razelor de lumină să învăluie altarul. Biserica este un loc popular pentru concerte, datorită acusticii sale excelente. Mai mult decât atât, fiecare element de decor a fost proiectat de arhitecți. O poți vizita gratuit miercurea după-amiaza sau contra unui cost de 3 euro în orice alt interval din săptămână. 

#3 Capela Tăcerii 

Chiar în inima cartierului Kamppi, cel mai important, aglomerat și zgomotos centru comercial din Helsinki, vei găsi acest sanctuar de meditație – o structură bizară și curbată din pereți de lemn, care sporesc profunzimea tăcerii din interior. Clădirea circulară surprinde inovația arhitecturală scandinavă. 

#4 Galeria Națională 

Artă finlandeză și dimineți de yoga la muzeu? Se întâmplă la Ateneum unde poți vizita expoziții de artă vizuală și cea mai mare colecție de pictură și sculptură finlandeză. Biletul de acces este 17 euro, însă poți prinde un tur gratuit dacă urmărești anunțurile postate pe site. 

#5 Design District

Design District dezvăluie puterea subtilă a designului scandinav. De-a lungul străduțelor pavate vei fi ademenit de buticuri, ateliere, magazine de antichități, galerii și restaurante, care ilustrează simplitatea inconfundabilă a designului finlandez minimalist. 

Tot aici poți vizita Muzeul de Design, unde expozițiile sezoniere scot la lumină artiști locali și fațada societății moderne finlandeze prin prisma designului vestimentar și nu numai. Este o oprire esențială pentru orice iubitor de artă și design.

#6 Muzeul Național al Finlandei

Printr-o vizită la muzeu vei descoperi trecutul acestei țări, felul în care societatea și cultura s-au dezvoltat încă din Evul Mediu, pe parcursul apartenenței față de Regatului Suediei și apoi de Imperiul Rus. Cele mai apreciate secțiuni cuprind Trezoreria, expozițiile și tururile ghidate în turnul muzeului. Biletul de acces este 12 euro pentru adulți sau gratuit vinerea, în intervalul 4 – 6 pm. 

#7 Centrul de ştiinţă Heureka

Imaginația este super-puterea oamenilor! Acesta este sloganul centrului de știință din Helsinki, demn de țara cu cel mai eficient sistem de învățământ din lume. Aici știința și tehnologia sunt puse în scenă prin expoziții interactive, evenimente și un planetariu fascinant pentru curioșii  de toate vârstele.

Se află în apropierea aeroportului, iar accesul este 22 euro pentru adulți și 15 euro pentru copii. 

#8 Grădina Zoologică

Pe timpul verii, feribotul te poartă către un un tărâm stâncos sălbatic unde peste 150 de specii de animale și mai bine de 1000 de specii de plante te întâmpină la ele acasă. Iar în tot restul anului poți vizita grădina cu mașina sau cu autobuzul. Conducerea se implică activ în proiecte de conservare a biodiversității și de reintroducere a animalelor sălbatice în habitatele lor naturale, astfel animăluțele sunt iubite și îngrijite. Accesul pentru adulți începe de la 12 euro. 

#9 Hala pieței vechi

Pentru aromă locală, o plimbare în epicentrul vieții și a comerțul din oraș te poartă către hala pieței vechi. Acest reper al orașului este situat într-o zonă portuară din preajma centrului vechi și reunește produse tradiționale, de la pește proaspăt și specialități finlandeze, până la coarne de ren, bijuterii realizate manual și căni de lemn. Clădirea bizantină este deschisă tot timpul anului, însă luna octombrie este populară pentru Festivalul Heringului cu ale sale tarabe bogate de pește proaspăt. 

#10 Parcul de distracții Linnanmäki

Un spațiu incitant cu o poveste frumoasă în spate. Parcul Linnanmäki și-a deschis porțile în 1950 și de atunci până în prezent roller coaster-ul de lemn a rămas atracția principală. Iar de-a lungul timpului, profiturile au fost donate către o asociație caritabilă pentru protecția copilului.

Aici vei experimenta un carusel de senzații, de la frică, la adrenalină incitantă, descătușare și libertate absolută. Prețul unui bilet este 15 euro. 

Natură și experiențe unice prin împrejurimi

Finlanda este o destinație mai atipică, prin urmare povestea de vacanță din Helsinki va spune mai multe despre experiențele unice de aici, decât obiective turistice consacrate. Iată câteva sugestii: 

Vizitează insulele 

Orașul este înconjurat de insule mici și misterioase ce pot fi accesate cu ușurință la bordul unui feribot. Iar apusul pe marea baltică este o priveliște minunată. 

Suomenlinna, ”Cetatea Finlandei” sau Gibraltarul Nordului este o structură militară fortificată înconjurată de un peisaj sălbatic ce se întinde pe șapte mici insule. Locația este situată la o distanță de doar 20 de minute cu feribotul de portul de sud din Helsinki și se regăsește în lista locurilor din Patrimoniului UNESCO. 

Tot la câțiva kilometri de centrul orașului Helsinki, rațele, lebedele și veverițele rezidente ale insulei Seurasaari întâmpină turiștii în căutare de și mai multă liniște. Dincolo de peisajele sălbatice, îți recomandăm o plimbare în aer liber prin muzeul folcloric unde vei descoperi cabane, ferme și conacuri specifice ultimelor patru secole de așezări din întreaga Finlanda.  

Fă o incursiune în trecutul medieval

Orașul Porvoo este situat la aproximativ 50 de kilometri la est de Helsinki, fiind al doilea cel mai vechi oraș din Finlanda. Un drum cu mașina durează cel mult o oră, dar poți ajunge și cu autobuzul, trenul sau bicicleta. Istoria sa lungă se resimte de-a lungul străzilor pietruite, pe lângă căsuțele iconice roșii din lemn, în galerii, cafenele boeme și pe rafturile magazinelor ticsite de obiecte vintage și de artă.

Relaxează-te la saună

Pentru finlandezi, relaxarea la saună este o amprentă importantă a identității naționale. Au chiar o zi tradițională pentru mersul la saună, iar punctele de relaxare sunt localizate în cele mai neașteptate locuri, cum ar fi într-un fast-food Burger King.

Printre numeroasele tipuri de saună și locații apreciate de localnici se numără și Löyly. Este situată chiar pe marginea mării, are o arhitectură aparte și atrage clienți atât prin serviciile de calitate, cât și prin evenimente speciale pe care le organizează. Găsești programul evenimentelor la ei pe site

Sursă foto: Löyly

Experimentează sălbăticia urbană

O treime din Helsinki este acoperită de zone verzi ce oferă posibilități excelente pentru activități în aer liber și relaxare. Cele două mari parcuri centrale, Sipoonkorpi și Nuuksio, își întind pădurile verzi dincolo de centrul orașului. Parcurile sunt marcate cu trasee de drumeții, panouri de informare, zone amenajate pentru picnic, locuri de campare, cabane de închiriat și cabane tip refugiu deschise drumeților.

Sursă foto: Nuuksio

Variante de transport în și prin Helsinki

În Finlanda ajungi cel mai ușor cu avionul. Caută bilete de avion din timp, pentru ca prețurile pot sări peste 200 de euro, iar majoritatea zborurilor au escală. Dacă ești deschis să vezi mai multe locuri în călătoria ta, ia în calcul și zboruri către Tallinn, de unde poți lua feribotul către Helsinki. 

Cât despre transportul prin oraș, Helsinki este un oraș mic și aerisit. Te poți plimba în voie fără să recurgi prea mult la transportul în comun, care, oricum, este eficient și rapid. Revenind la experiențe tradiționale, încearcă o plimbare cu tramvaiul pentru că sistemul de tramvaie din Helsinki este unul dintre cele mai vechi din lume. Linia de tramvai 2 te conduce către cele mai importante obiective din oraș.

Opțiuni de cazare

Aleasă drept capitala mondială a design-ului în 2012 și cu cel mai mare festival multidisciplinar de design organizat anual, finlandezii știu exact ce înseamnă arhitectură și artă vizuală. Prin urmare, opțiunile de cazare țin pasul cu tendințele nordice.

Dacă vrei se înțelegi stilul de viață al unui localnic, închirierea unui apartament pe Airbnb este o experiență mai autentică. Acest apartament luminos găzduiește până la 4 persoane pentru un preț de aproximativ 70 de euro/noapte, iar pentru mai multă culoare, ne-a mai atras atenția acest apartament vesel, care are o capacitate de 5 persoane și costă aproximativ 90 euro/noapte. 

Poate cea mai inedită cazare este vechea închisoare Katajonokka din cartierul cu același nume. Clădirea a funcționat în sistem de penintenciar în perioada 1837-2002, iar în 2007 a fost renovată, iar acum funcționează ca hotel de lux. 

Ce și unde mănânci bun

Mâncarea finlandeză în sine este cu totul locală, sezonieră, sălbatică și proaspătă – cu preparate de pește și fructe de mare, ciuperci și fructe de pădure ce se află în centrul oricărei mese. Peștele este extrem de important pentru finlandezi, datorită numeroaselor lacuri din apropierea Mării Baltice, iar cel mai bine prins pește în Helsinki este heringul baltic.

O aperitiv tradițional este supa de mazăre, iar la capitolul deserturi trebuie să încerci tarta Runeberg, numită după cel mai celebru poet finlandez Johan Runeberg și tarta cu afine. Fructele de pădure sunt delicioase și atât de apreciate de către finlandezi, încât vara se organizează evenimente de cules a recoltei. 

Iar ca recomandări de localuri, Lappi este celebru pentru preparatele tradiționale, fă o vizită la Bun2Bun pentru cei mai delicioși burgeri vegani, la Oh My Goodness pentru un mic dejun hrănitor sau la Yes Yes Yes pentru un brunch savuros pentru toate simțurile. 

 

Sursă foto: Oh My Goodness

Shopping

Nicio vacanță fără un suvenir, fie el cât de mic. Ceramica este un produs tradițional finlandez, însă dacă ai planuri și resurse mai serioase vei găsi în Helsinki numeroase mall-uri, magazine, târguri vintage și centre comerciale care vor satisface shopaholic-ul din tine. 

În locuri precum centrul comercial Kamppi, piața Hakaniemi, centrul comercial Ruoholahti și celebra galerie Esplanad vei găsi de toate, de la produse locale proaspete până la cele mai la modă haine. Iar dacă ești vânezi articole unicat, un târg de antichități locale este tărâmul ideal pentru tine. Iată aici o selecție a evenimente speciale și târguri permanente stradale în Helsinki. 

Binedeștiut înainte de decolare

  • Este recomandat să vizitezi orașul vara, din mai până în septembrie. Iarna zilele sunt mici și temperaturile și mai mici, cu ninsori abundente.
  • Moneda locală este euro.
  • Ora locală este GMT+2
  • Helsinki este un oraș accesibil, dotat cu rampe în punctele pricipale de atracție.

Helsinki este un oraș liniștit, sigur, cu multe verzii, artă modernă și elemente de design apreciate chiar și de cei neinițiați în stiluri arhitecturale. Liniștea și ordinea fac din acest oraș o destinație frumoasă de vacanță și o destinație poate chiar mai ideală de viață, datorită celui mai eficient sistem de educație și a calității vieții. Dar înainte să faci pași mari, mergi în vacanță și spune-ne cum ți s-a părut. 

Sursă foto: Unsplash, Pixabay

Lasă un răspuns