Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Vacanță eco: Top 10 hoteluri verzi din Europa pentru ecologiștii cu dor de ducă și drag de planetă

Going green este mai mult decât un slogan. E un stil de viață pe care vrei să-l iei cu tine și în vacanță. Astfel, hotelurile ecologice au devenit o alternativă din ce în ce mai populară în industria turismului, iar creșterea cererii a condus la o gamă largă de servicii hoteliere prietenoase cu planeta. 

Conform celui mai recent studiu din 2019 Sustainable Travel Report, 70% dintre respondenți ar opta pentru un hotel care respectă principii ecologice, însă un procent la fel de numeros nu știe de existența unor astfel de locuințe sezoniere sau cum să le găsească mai ușor. 

Indiferent în ce țară plănuiești următorul city-break, am pregătit un top al celor mai eco-friendly hoteluri din Europa ca să rămâi în comuniune cu natura și cu valorile tale.  

Ce este un hotel ecologic sau hotel verde
Utilitățile unui hotel verde
Top 10 hoteluri eco din Europa
5 practicii sănătoase în vacanță

Ce este un hotel ecologic sau hotel verde

Un hotel ecologic sau un hotel verde este o unitate de cazare care folosește metode alternative de consum al energiei și urmărește să minimizeze impactul asupra mediului natural. Definiția de bază a unui hotel ecologic este o locuință responsabilă pentru mediul înconjurător, care urmează principii ecologice și sustenabile. 

Un hotel ecologic trebuie să îndeplinească, de obicei, următoarele criterii:

  • Este integrat în mediul înconjurător prin spații verzi, interioare și exterioare
  • Folosește surse de energie regenerabile
  • Măsoară și reduce consumul de energie și de apă 
  • Conservă mediul înconjurător prin metode alternative de consum 
  • Promovează și intermediază programe educaționale de conservare a mediului
  • Promovează repere culturale ale zonei în care este situat
  • Finanțează comunitatea în care este situat  
  • Descurajează consumul de tutun în locurile publice 

Sigla ecologică a Uniunii Europene este un semn oficial al calității serviciilor și bunurilor ce conservă mediul înconjurător pe teritoriul european, fiind certificată de o organizație independentă și valabilă în toate statele membre. Poate constitui un reper de încredere atunci când ești în căutarea unei cazări eco-friendly. 

Utilitățile unui hotel verde

Hotelurile verzi respectă reguli stricte pentru a se asigura că oaspeții lor se află într-un loc sigur, non-toxic și eficient cu resursele energetice. Iată câteva caracteristici de bază care indică principiile unui hotel verde:

  • Așternuturi, prosoape și lenjerie din bumbac organic 100%
  • Produse de curățare non-toxice
  • Spații pentru nefumători 
  • Surse alternative și regenerabile de energie, precum panouri solare sau turbine eoliene 
  • Sistem de iluminare ce detectează mișcarea
  • Hrană locală și organică 
  • Transport cu vehicule eco
  • Sistem de purificare a aerului
  • Sistem de reciclare a apei pentru grădină 
  • Programe de reciclare a materialelor și deșeurilor
  • Elemente de decor din materiale reciclate

Top 10 hoteluri eco din Europa

#1 Milia Mountain Retreat, Grecia

Grecia este o destinație apreciată pentru concediile de relaxare pe insulele sale superbe, zonele muntoase izolate fiind încă neglijate de români. 

Timpul se scurge mai lent la Milia Mountain Retreat din vestul Cretei și nu întâmplator moto-ul proprietarilor este “înapoi la origini”. Poate să fie de vină aerul curat, apa de izvor, liniștea muntelui, briza de vară, cerul înstelat, mâncarea și vinurile delicioase sau chiar abordarea ecologică.

Hostel Milia _Greek Youth Hostels

Căsuțele sunt construite din piatră, paturile sunt eco, iluminatul presupune lămpi pe bază de gaz, energia provine de la panourile solare, iar încălzirea camerelor se face ca pe vremuri, prin cuptoare cu lemne. Cât despre bucătărie, aceasta respectă cultura gastronomică a cretanilor, cu alimente proaspete și delicioase. Mai mult decât atât, unitatea organizează seminarii de gătit, trasee și drumeții pe munte, evenimente și expoziții culturale. 

Prețurile de cazare pornesc de la 80 de euro pentru o cameră simplă și urcă pană la 150 de euro pe noapte pentru un apartament de 4 persoane. 

#2 Icelandair Reykjavik Natura, Islanda 

O țară a contrastelor și a frumuseților naturale, Islanda este poate cea mai eco-friendly destinație datorită amestecului de ghețari, vulcani activi, gheizere și izvoare termale.

Icelandair Reykjavik Natura aparține unui complex hotelier răspândit pe tot teritoriul Islandei, ce respectă natura și oferă servicii în strânsă comuniune cu ea. Printre serviciile ecologice menționăm sistemul de încălzire geotermal, sistemul de reducere al consumului de apă, reciclarea deșeurilor organice și utilizarea produselor alimentare locale. 

Prețurile sunt pe măsura nivelului Islandei, aproximativ 180 euro pe noapte de cazare. 

#3 Boutique Hotel Stadhalle, Viena 

Desemnat pentru a 10-a oară consecutiv orașul cu cele mai bune condiții de viață de pe glob, Viena oferă turiștilor activități culturale și de recreere, iar opțiunile de cazare nu sunt mai prejos de rigorile austriece. 

Oamenii de la Boutique Hotel Stadhalle susțin că au inima verde și acesta este chiar simbolul complexului hotelier. Consumul de energie anual nu depășește producția proprie de energie regenerabilă, mierea servită la micul dejun este organică și provine de la albinuțele casei, iar acoperișul învelit în lavandă și curtea interioară sunt o oază de poveste pentru vizitatori. 

Prețul unei nopți de cazare începe de la 80 de euro pentru o cameră dublă. 

#4 The Green House, Londra 

În Londra ai la dispoziție o mulțime de opțiuni de cazare, iar prețurile sunt mai ridicate în plin sezon. Dar nu orice hotel îți pune la dispoziție mașini ce funcționează cu ulei de gătit, refolosit bineînțeles. 

Este vorba de Green House, un hotel cu fațadă de palat regal, cu 32 de camere unde covoarele sunt produse local din lână 100%, iar copăceii afectați sever de furtuni sunt refolosiți în construcția mobilierului. Lumina nu stă aprinsă inutil, soarele încălzește apa și produce energie și pare că fiecare aspect este la locul lui, inclusiv vinul organic și berea produsă local puse la dispoziție oaspeților. 

Prețul unei camere duble, micuțe și cochete, este de aproximativ 160 euro pe noapte de cazare. 

#5 Leopold Hotel, Bruxelles 

Bruxelles este o destinație de vacanță la mare căutare pentru că are rezidenți prietenoși, o infrastructură modernă, oferă un bagaj bogat de cultură și beneficiază de o dezvoltare sustenabilă, ceea ce se reflectă și în serviciile hoteliere. 

Oamenii de la The Leopold Hotel sunt obsedați de reciclare și de protecția mediului. De exemplu, produsele de curățare sunt certificate ecologic și vopseaua folosită în decorarea interiorului este pe bază de apă pentru reducerea cantității de chimicale inhalate. Consumul de apă este monitorizat și folosesc un sistem de încălzire cu consum redus. De asemenea, au echipat coridoarele cu lămpi de detecție a mișcării, reciclează hârtie și plastic, iar covoarele sunt un exemplu de element de decor produs 100% din materiale reciclate. 

O noapte de cazare costă aproximativ 100 de euro, iar locația este centrală, chiar lângă Parlamentul European. 

#6 Sandymount Hotel, Dublin

În Dublin există câte ceva pentru fiecare – istorie și cultură, muzică și distracție, parcuri verzi și împrejurimi sălbatice, viață cosmopolită și magazine la tot pasul.

Iar pentru iubitorii de verde, Sandymount Hotel folosește buburuze în loc de substanțe chimice pentru a controla dăunătorii din grădina de trandafiri și un combustibil natural și durabil, specific irlandez, pentru șemineele sale victoriene – ele înseși mijloace ecologice de încălzire a clădirii. De asemenea, oaspeții care renunță la serviciile de menaj pe perioada șederii, beneficiază de reduceri la prețul de cazare. 

Prețul unei nopți de cazare pornește de la aproximativ 100 de euro. 

#7 Inspira Santa Marta Hotel, Lisabona

Lisabona e alegerea perfectă pentru o vacantă sau un city-break în care să te răsfeţi cu cele mai gustoase preparate și să străbați energic cele 7 coline ale orașului. 

Iar ca inspirație de cazare, hotelul Inspira Santa Marta este proiectat în jurul principiului Feng Shui, ceea ce a creat o oază de pace și armonie în care simți schimbul de energii pozitive. Hotelul funcționează cu un respect profund pentru mediu, de exemplu, piscina hotelului este încălzită cu energie solară, iar clădirea este încălzită cu ajutorul unui sistem de recuperare a căldurii reziduale

Prețurile de cazare încep de la 150 de euro pe noapte. 

#8 Hotel ZOO, Berlin

Berlinul e destinația ideală dacă ești în căutarea unui oraș cosmopolit, rebel și nonconformist pe alocuri. La fel sunt sunt și locurile de cazare. 

Hotel ZOO este unul dintre cele mai iconice hoteluri de design din Berlin. Toate materialele folosite sunt durabile și hotelul este certificat de Green Globe. Numele provine de la vecinătatea cu grădina zoologică, iar istoria sa începe în 1920, când a început construcția clădirii ce astăzi este complet reinventată, dar cu respect pentru patrimoniul său. Aici vei găsi un amestec original între eleganță clasică și elemente moderne. 

Ai opțiunea unei camere simple sau a unui apartament, iar prețul unei nopți de cazare începe de la 140 de euro. 

#9 Conscious Vondelpark, Amsterdam

Amsterdam este orașul bicicletelor, al canalelor ce traversează orașul, al libertăților pe care alte țări vecine europene nu le permit, dar și al consumului sustenabil. Aici chiar ai undă verde la verde. 

Hotelul Conscious Vondelpark se mândrește cu spiritul ecologic și servicii în armonie cu natura. Toată berea servită în hotel este preparată local, pentru a reduce amprenta de carbon, iar pe acoperiș este chiar un eco-acoperiș cu stupi pentru albine sălbatice. De asemenea, materialele folosite pentru decor sunt certificate, reciclate sau second-hand. Energia vine de la morile de vânt olandeze, au panouri solare pe acoperiș, folosesc dușuri ce limitează consumul de apă prin pomparea aerului și, bineînțeles, separă hârtia, sticla, plasticul, deșeurile reziduale și deșeurile chimice. Deci chiar au cu ce se mândri. 

Prețul unei nopți de cazare este aproximativ 100 de euro. 

#10 Hidden Hotel, Paris

Parisul este poate cea mai cu moț destinație de vacanță din Europa, fiind cel mai vizitat oraș din Europa, conform unui studiu realizat de On The Go Tours. Din fericire, se găsește câte un adăpost primitor pentru pretențiile fiecărui tip de turist. 

Turiștii cu principii sănătoase se pot caza la hotelul Hidden, care se percepe a fi o oază ascunsă în centrul Parisului. Caracteristicile speciale ce promovează un stil de viață sănătos includ camere cu frânghii de yoga prinse de pereți, paturi realizate din fibre naturale de nucă de cocos și așternuturi din 100% pânză de in. 

Prețul unei nopți de cazare sare de 200 de euro. 

5 practici sănătoase în vacanță

Una este să îți dorești să fii eco-friendly cu natura și alta este să reușești să pui în practică ce îți propui la nivel de principiu general. Tocmai de asta, am pregătit un top cu 5 acțiuni practice pe care le poți urma în călătoriile tale și în viața de zi cu zi. 

  1. Nu dorești punguță 

Păstrează amintirile vacanței pentru tine, nu încărca planeta cu ele pentru mai bine de 500 de ani, cât îi ia practic unei punguțe de plastic să se degradeze. Prin urmare, ia de acasă plăsuțe biodegradabile și refolosește-le la cumpărături. 

  1. Împachetează doar atât cât ai nevoie 

Fiecare kilogram face diferența în aer. Cu cât un avion cântărește mai mult, cu atât împrăștie în aer mai multe emisii de carbon. Pune în bagaj doar strictul necesar, planeta și spatele tău îți vor mulțumi. 

  1. Experimentează bere locală

Nu numai că vei fi deschis la arome inedite, dar băutura ta nu va mai avea un bagaj emoțional de emisii de carbon, valabil în producția de linie. Același principiu se aplică și pentru hrană proaspătă, produsă local. Lasă-ți papilele gustative să fie în vacanță de la rutina alimentară obișnuită.

  1. Simte-te ca acasă 

Atunci când ești la hotel, amintește-ți să te comporți ca acasă. Asta înseamnă inclusiv să eviți să soliciți prosoape curate în fiecare zi, să nu stai mult la duș și să închizi televizorul, aerul condiționat și luminile atunci când pleci.  

  1. Plimbă-te în voie

Ești în vacanță, deci nu te grăbești nicăieri. Relaxează-te, folosește transportul în comun sau închiriază biciclete pentru parcurgerea distanțelor lungi. Și, bineînțeles, mergi pe jos cât mai mult ca să admiri priveliștea și să interacționezi cu localnicii. 

Acum că ai la dispoziție 10 destinații europene, cu trimiteri către principalele obiective turistice  și opțiuni de cazare în linie cu principiile tale eco, nu rămâne decât sa pornești într-o nouă aventură.  

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns