Top 10 atracţii turistice din Copenhaga. Fă cunoştinţă cu stilul de viaţă scandinav
Copenahaga era pe vremuri un sătuc de pescari, cu o poziţie geografică strategică. În doar 2 secole, Havn (numele original) s-a dezvoltat atât de mult datorită pescuitului şi comerţului, incat a devenit una dintre cele mai importante aşezări ale Danemarcei. In 1343, oraşul a fost transformat în capitala ţării. Astăzi, Copenhaga este al doilea cel mai mare oraş din Scandinavia şi casa familiei regale daneze. Însă motivele pentru care merită să vizitezi acest oraş abia încep:
Top 10 atracţii turistice
Transport şi cazare
Unde mănânci
Cum îţi petreci timpul
Galerie foto
Top 10 atracţii turistice
Grădinile Tivoli
Inspiraţie pentru Hans Christian Andersen şi Walt Disney, aceste grădini minunate sunt locul perfect pentru picnic. Vara, oamenii obişnuiesc să-şi aducă gustările la iarbă verde sau servesc prânzul la restaurantele alăturate, cu specific asiatic sau danez. În plus, grădinile Tivoli cuprind şi un parc de distracţii, al cărui celebru roller coaster Vertigo a câştigat premiul pentru Cel mai bun Roller Coaster al Europei în 2014.
Mica Sirena
Cea mai celebră statuie din Danemarca a fost oferită cadou oraşului de cel care a înfiinţat fabrica de bere Carlsberg, Carl Jacobsen. A fost amplasată lângă apă în anul 1913, iar de atunci şi-a pierdut capul de 3 ori şi mâna o dată în 1984. În ciuda încercărilor de a o vandaliza şi a unui drum lung la o expoziţie din Shanghai, integritatea statuii poate fi astăzi verificată la faţa locului.
Castelul Kronborg
Castelul Kronborg, cunoscut drept castelul lui Hamlet din opera cu aceeaşi nume a lui Shakespeare, a fost construit lângă Copenhaga în 1420 şi este inclus în patrimoniul UNESCO. Este accesibil turiştilor între orele 11 şi 16 şi costă 90 DKK per adult.
Nyhavn
Portul Nyhavn datează încă din secolul XVII şi astăzi este o zonă apreciată din Copenhaga, datorită priveliștei minunate cu căsuţe colorate, tocmai bună de postat pe Instagram. În ciuda faptului că pe vremuri era un port aglomerat, plin de marinari şi mărfuri, astăzi este o zonă rezidenţială şi turistică. Însuşi Hans Christian Andersen a trăit în câteva dintre casele din acest cartier: casele numărul 20, 67 şi 18.
Muzeul Naţional
Este locul unde poţi afla mai multe despre istoria şi arta daneze, cu ajutorul unei colecţii de exponate vechi din Epoca de Piatră şi colecțiilor perioada vikingă, Renaşterea sau istoria recentă a ţării.
Muzeul include şi o aripă dedicată copiilor, cu instalaţii interactive şi workshop-uri.
SMK – Galeria Naţională a Danemarcei
Cel mai mare muzeu de artă din Danemarca găzduieşte o colecţie impresionantă a artiştilor danezi dar şi internaţionali. Descoperă operele lui Mantegna, Nolde, Derain, Rubens, Matisse sau Munch.
Biletul costă 110 DKK pentru un adult şi este deschis până la ora 17 sau 20, miercurea.
Glyptoteket
Producătorul de bere Carl Jacobsen a stat şi la baza acestui muzeu de artă deosebit de frumos, apreciat şi pentru arhitectura sa, în egală măsură. Acesta cuprinde 2 departamente: cel dedicat antichităţilor numără sculpturi şi picturi greceşti, egiptene sau etrusce iar aripa modernă prezintă 40 de opere ale lui Gauguin
Biletul de adult costă 115 DKK şi joia este deschis până la ora 22.
Cartierul Christiania
Cea mai hipster zonă din Copenhaga este cartierul Christiania. Aici găseşti galerii de artă alternativă, artă stradală dar şi vânzători de hash sau marijuana care îşi vând marfa direct pe stradă. În ciuda farmecului său boem, îţi recomandăm un tur ghidat pentru a evita orice fel de probleme de siguranţă, cauzate de bande locale.
Biserica de Marmură
Una dintre cele mai impresionante biserici din oraş, Biserica de Marmură se remarcă după cupola verde din cupru. Se află în cartierul Frederiksstaden iar piatra ei de temelie a fost primul element al planului regelui Frederik V de a construi un nou district în oraş.
Astăzi, biserica este un magnet pentru nunţi şi în weekend, mirii stau efectiv stau la coadă pentru a se căsători.
Palate şi castele
Există un număr considerabil de palate şi castele în Copenhaga, aşa că n-am vrea să te direcţionăm doar spre câteva. În funcţie de durata călătoriei tale, ai în vedere următoarele: Christiansborg, Amalienborg, Hermitage Hunting Lodge, Frederiksberg, Bernstorff, Charlottenlund şi Hirschholm.
Transport şi cazare
De multe ori, găseşti oferte mai convenabile dacă alegi ruta București-Malmo, cu avionul, iar de acolo mai ai doar o oră până în capitala daneză. Există însă şi varianta București-Copenhaga, ce porneşte de la 140 euro pentru un zbor dus-întors în iunie. Pregăteşte-te pentru un aeroport aglomerat, în care poţi plăti, însă, totul cu cardul. Pentru a testa mai multe variante de zbor, poţi intra pe Momondo.ro şi verifica cele mai convenabile alternative.
Ajuns în Copenhaga, cel mai ieftin mijloc de transport este bicicleta, dar poţi alege şi metroul, trenul său autobuzul, care acoperă complet suprafaţa oraşului. Ia în considerare o cartelă de 10 călătorii, un pass de 24 de ore sau cardul Copenhaga, cu care ai călătorii gratuite. În plus, acesta asigură şi discount-uri şi gratuitaţi la aproximativ 70 de obiective turistice, pentru 35 de euro timp de 24 de ore sau 95 de euro pentru 120 de ore. Calculează valoarea acestuia în coroane daneze, moneda naţională.
În privinţa cazării, ai alternativele clasice de hotel, hostel şi airbnb. Dacă eşti în căutarea unui hotel la buget mic, te poţi caza la Nebo, lângă gara centrală, pentru aproximativ 100 de euro pe noapte, cu mic dejun inclus. Preţurile sunt mari în Copenhaga, aşa că o cameră cu condiţii de lux în centru poate ajunge chiar şi la 500 de euro pe noapte, cum sunt la hotelul Sanders. Un apartament pe Booking sau Airbnb costă în medie 300 de euro pe noapte.
Unde mănânci
În Copenhaga, preţurile pentru mâncare sunt piperate. O felie de pizza costă aproximativ 25 de coroane, ceea ce înseamnă 16 lei, iar apa plată la 1,5 litri costă 30 de coroane, adică 19 lei. În ciuda preţurilor, îţi recomandăm să încerci câteva preparate tradiţionale.
Printre acestea, se află sandvişul cu şuncă şi cartofii prăjiţi realizați în grăsime de raţă, meniu pe care îl găseşti la aproximativ 62 de lei. De altfel, sandvişurile cu diverse umpluturi, numite smørrebrød, sunt foarte populare. La desert, poţi servi jeleuri cu aromă de lemn dulce, dacă tolerezi acest gust. Hot dog-ul este o altă propunere, în special cel cu rød pølse (cârnat roşu).
Dacă te plictiseşti de street food şi vrei un local accesibil ca preţ, poţi alege între Madglad sau Rub & Stub, un local care şi-a propus să reducă irosirea mâncării. Încearcă la restaurant Flæskesteg o friptură de porc cu cartofi caramelizaţi, meniu specific Crăciunului danez. Orice alegere ce include somon sau hering este încurajată.
Poţi găsi chiar şi un restaurant românesc în Copenhaga: se numeşte Mathus şi se găseşte pe strada Valby Langgade.
Cum îţi petreci timpul
În Copenhaga găseşti muzee mai puţin convenţionale: Muzeul Medical, al Evreilor Danezi, al Cinematecii sau al Poliţiei. De asemenea, poţi achiziţiona un tur alternativ al oraşului, de la 90 lei, în care vei avea inclusă arta stradală, dar şi zone cu o istorie bogată mai puţin cunoscută.
Pentru o sesiune de shopping, porneşte pe cea mai lungă stradă pietonală din Europa – Strøget. Aceasta are 1.1 kilometri şi adună magazine de orice fel, de la cele accesibile la cele ale marilor brand-uri globale. De-a lungul acestei plimbări, vei putea admira şi priveliştea: Helligåndskirken, Biserica Maicii Domnului (Vor Frue Kirke) unde au fost căsătoriți prințul Frederik și Principesa Maria, Piața Nytorv și Fântâna Storkespringvandet din Piața Amagertorv. În plus, periodic, pe această stradă au loc spectacole stradale.
Dacă îţi doreşti un mall în toată regula, tot pe această stradă se află Illum, la al cărui subsol se găseşte un magazin de delicatese plin de bunătăţi. De altfel, un tur culinar al oraşului costă aproximativ 500 lei. Dacă vrei doar să admiri oraşul dintr-un autobuz Hop On Hop Off, vei da aproximativ 100 lei.
Copenhaga este un oraş prietenos şi pentru oamenii cu dizabilitati. În ciuda faptului că drumurile pot cauza probleme din cauza vechimii lor, există o mulţime de lifturi, căi de acces dedicate şi facilităţi atât spre mijloacele de transport în comun cât şi în clădiri.
Galerie foto
Completează-ţi informaţiile cu cele mai relevante imagini pentru Copenhaga, pe care le-am adunat într-o galerie foto cuprinzătoare.
Dacă deja ai trecut de la gând la plan în privinţa capitalei daneze, îţi recomandăm s-o vizitezi în iulie şi august, când vremea este excelentă. În afara acestei perioade, frigul şi ploile domină oraşul. Sperăm că, indiferent de durata şi data călătoriei, să ai o experienţă memorabilă.
Sursa foto: Shutterstock