Top 10 atracţii din Lisabona. Recomandări de traseu, hotel şi transport pentru o vacanţă perfecta
Lisabona e alegerea perfectă pentru o vacanţă sau un city-break în care să te răsfeţi cu cele mai gustoase preparate, fără teama că te întorci cu kilograme în plus. Ai atâtea de văzut şi nu ai cum să ocoleşti cele 7 coline ale oraşului. Şi asta nu e singurul motiv pentru care îţi recomandăm capitala lusitană.
Top 10 atracţii turistice
Transport şi cazare
Unde mănânci
Cum îţi petreci timpul
Galerie foto
Top 10 atracţii turistice
De la Muzeul de Fado la plimbările în cartierul Alfama, Lisabona oferă o gamă largă de activităţi turistice, dintre care noi ţi-am selectat 10 de neratat:
Turnul Belem
Turnul Belem este clădirea simbol a Lisabonei şi se află în cartierul cu acelaşi nume, ceva mai departe de centrul turistic. Turnul a fost realizat în scop de apărare, însă de-a lungul timpului a avut diferite roluri, printre care şi cel de închisoare. Astăzi se află în Patrimoniul UNESCO şi poate fi vizitat până la 5.30 sau chiar 6.30, în timpul sezonului de vară, pentru 6 euro.
Dacă tot eşti aproape, poţi trece strada pentru a vizita şi Mănăstirea Jeronimos, apoi Muzeul de Arheologie, cu un bilet combinat de 12 euro.
Catedrala Se
Catedrala Se este cea mai importantă clădire religioasă din Lisabona. Începând cu secolul al XII-lea, ea a găzduit botezurile şi căsătoriile nobilimii portugheze. În ciuda faptului că exteriorul bisericii vechi seamănă mai mult cu o fortificație decât cu un centru religios, catedrala e deosebita pe interior. A fost construită pe locul unei moschei de către cruciaţii creştini şi o poţi vizita şi tu pentru doar 2.5 euro, până la ora 5.
Acvariul din Lisabona
Oceanario din capitala portugheză a fost numit de TripAdvisor cel mai frumos acvariu din lume, în cadrul Traveller’s Choice 2015. În cei peste 20.000 de metri pătraţi convieţuiesc 15.000 de exemplare din 500 de specii. Expoziţiile temporare, precum cea a pădurilor subacvatice, a adus de-a lungul timpului o mulţime de vizitatori.
Dacă îţi doreşti să fii unul dintre ei, poţi achiziţiona un bilet de intrare pentru 18 euro, cu observaţia că ultima intrare se realizează cu o oră înaintea închiderii.
Cartierul Alfama
Cartierul Alfama este unul dintre cele mai vechi din Lisabona şi oferă un festin vizual colorat. Printre cele mai celebre clădiri de aici se numără catedrala Se, castelul Sao Jorge şi biserica Sfântului Anton. Însă noi îţi recomandăm chiar şi o plimbare printre străduţele înguste şi colorate, ce par să formeze un labirint. Nu pierde şansa să vezi oraşul de sus, de-a lungul traseului. În cartier poţi vizita castelul Lisabonei pentru 10 euro, Muzeul Sfântului Anton pentru 3 euro, Amfiteatrul Roman gratis, Muzeul Teatrului Roman pentru 3 euro, Pantheonul Naţional pentru 4 euro sau Muzeul de Fado, pentru 5 euro.
Piaţa Dom Pedro IV
Această piaţă este cunoscută şi sub numele de Rossio şi este unul dintre cele mai animate locuri din Lisabona. Statuia din centrul ei îl înfăţişează pe “Regele soldat”, ce dă numele spaţiului, iar cele 4 figuri feminine sunt, de fapt, calităţile lui: dreptate, înţelepciune, forță și moderaţie. Tot aici vei găsi şi Gara Rossio, de unde poţi pleca spre Sintra, dar şi Cafeneaua Nicola, faimoasă în Lisabona, pentru faţada ei art deco şi vechimea de 200 de ani.
Liftul Santa Justa
Liftul de 45 de metri a fost realizat de un student al lui Gustave Eiffel şi păstrează stilul renumitului simbol al Parisului. Curios este că poate căra 20 de persoane în sus dar poate coborî doar 15. Priveliştea pe care o oferă este foarte frumoasă şi, în plus, face legătura cu Mănăstirea do Carmo.
Biletul costa 5.15 euro şi în timpul verii, îl poţi vizita până la ora 11 noaptea.
Mănăstirea do Carmo
Ruinele Mănăstirii do Cârmo ascund şi Muzeul de Arheologie. Această clădire a fost cândva cea mai mare clădire religioasă din Lisabona, însă în 1755, mănăstirea a fost distrusă în timpul unui cutremur devastator. Locul rămâne însă o atracţie obligatorie a oraşului, mai ales că ai mari şanse să fii întâmpinat la intrare de una dintre pisicile clădirii.
Tramvaiul 28
Faimosul tramvai galben al Lisabonei merge pe linia 28, ce traversează cartierele turistice Graca, Alfama, Baixa şi Estrela. El datează din 1930, dar în loc să se afle într-un muzeu, la Lisabona este folosit în scop turistic, pentru aproximativ 6 euro.
Dacă iei însă un bilet de 24 de ore (culmea, se achiziţionează de la metrou), vei avea acces gratuit atât în acest tramvai, cât şi la unele atracţii turistice. Acordă atenţie lucrurilor tale de valoare, se întâmplă deseori ca tramvaiul 28 să fie populat de hoţi de buzunare.
Muzeul Naval
Muzeul Naval se află chiar în aripa vestică din Mănăstirea Jeronimos şi scopul său este să mențină vie amintirea marilor exploratori portughezi, în cinstea cărora s-a ridicat şi un monument. Muzeul prezintă o colecție impresionantă de 17.000 de articole dintre care modele de nave, hărți vechi, bărci, instrumente de navigație, diagrame, picturi și chiar descoperiri arheologice și multe alte piese de muzeu.
Dacă traversezi strada în direcţia turnului Belem, vei descoperi aproape monumentul dedicat navigatorilor portughezi, unde este sculptat în basorelief şi Vasco da Gama.
Podul 25 de Abril
Similar faimosului pod Golden Bridge din San Francisco, 25 de Abril a fost finalizat în 1966 iar în 1999 i s-a adăugat şi o cale ferată. Acesta face legătura dintre capitala lusitană şi cartierul Almada, unde poţi vedea şi statuia lui Iisus, realizată după modelul celei din Rio de Janeiro. Statuia măsoară 110 metri şi se vizitează în interior, până la ora 6.30, pentru 5 euro, pe care îi poţi plăti doar cash. Priveliştea de sus merita toţi banii.
Chiar dacă nu poţi merge pe jos de-a lungul său, pe podul 25 de Abril s-au filmat multe filme, dintre care şi unul din seria James Bond. Tot aici se organizează anual un semi-maraton.
Transport şi cazare
Pentru a evita un drum de 3.758 km şi aproximativ 40 de ore, alege avionul. Compania aeriană portugheză TAP s-a retras recent din România, dar există atât alternative precum Tarom sau Lufthansa, precum şi chartere operate de Wizz Air şi Blue Air, majoritatea cu escală.
Ajuns în Lisabona, transportul în comun acoperă întreaga capitală, chiar dacă distanţele sunt mari. Spre exemplu, de la Mănăstirea do Carmo până la turnul Belem poţi face chiar şi o oră şi jumătate schimbând mai multe mijloace. În funcţie de drumurile tale, poţi alege o cartelă de o singură călătorie de 1.45 euro sau una pentru întreaga zi de 6.15 euro, valabilă şi pentru tramvai şi autobuz.
Alternativa transportului în comun este Uber, cu tarife similare cu cele româneşti, deci accesibile.
În ceea ce priveşte cazarea, poţi alege între clasicele opţiuni: hoteluri, AirBnb şi hosteluri. Pe Airbnb, o noapte de cazare începe de la 107 euro pe noapte pentru întreg apartamentul şi poate depăşi 200 euro pe noapte, în sezon, în funcţie de amenajare şi localizare.
Dacă preferi hotelurile, preţurile sunt similare. O ofertă mai accesibilă şi cu o notă foarte mare pe Booking este Ibis, situat în centrul capitalei. Dacă vrei o experienţă completă cu tot cu opţiuni de spa şi sală, o alegere excelentă este hotelul Fernando Pessoa, ce poartă numele poetului naţional.
Unde mănânci
Cel mai hipster loc pentru a lua masa în Lisabona este Time Out Market, o hală imensă cu o gamă extrem de largă de opţiuni culinare, atât fast food cât şi gourmet. Aici poţi comanda fructe de mare, fripturi, deserturi sau supe delicioase, atâta timp cât prinzi un scaun. În sezon, este întotdeauna aglomerat iar seara devine uneori neîncăpător.
Dacă vrei să combini mâncarea cu muzica fado, A Tasca do Chico este cel mai celebru local din Lisabona, situat din cartierul tinerilor, Bairro Alto. Datorită popularităţii sale, adesea trebuie să stai la coadă ca să intri, pentru că e un local mic. Îl vei recunoaşte după plăcile ceramice de la intrare care-l înfăţişează pe proprietarul Chico alături de figuri celebre din toată lumea.
O altă recomandare este Ramiro, un local specializat în fructe de mare, unde poţi testa crab, homar sau clasicii creveţi. Toate preparatele sunt proaspete şi deosebit de gustoase. În ciuda faptului că are un aspect de bar de cartier, fluxul de clienţi de la Ramiro este întotdeauna foarte mare.
Experienţa premium o poţi avea la Minibar, un local ce promovează conceptul meniului-surpriza. Pentru cel puţin 50 de euro, vei avea parte de 6 feluri de mâncare care nu sunt ceea ce par a fi. De la o boabă de strugure ce se dovedeşte de fapt a fi fois gras până la un con de îngheţată cu peşte crud, toate felurile sunt spectaculoase.
Pentru desert, fă un drum la cofetăria care a dat lumii reţeta de pastel de nata. Pasteis de Belem se află chiar lângă mănăstirea Jeronimo şi o poţi bifa atunci când te duci să vezi turnul Belem.
Cum îţi petreci timpul
Dacă în timpul plimbărilor tale, te-ai îndrăgostit de azulejos, plăcile de faianţă pictată, trebuie să ajungi la Muzeul dedicat lor, pentru aprofundare. În Lisabona, există o multitudine de muzee interesante, inclusiv Muzeul Trasurilor. Alte idei? Muzeul Naţional de Artă Antică, Muzeul Orientului, Muzeului Design-ului şi al Modei sau Muzeul Naţional de Artă Contemporană.
Dacă îţi plac parcurile, nu rata Jardim da Estrela, amenajat foarte cochet, traversat mai ales de localnici cu copii mici. Parque Eduardo VII este cel mai mare parc din Lisabona. Aici vei găsi o seră cu plante tropicale şi mulţi cactuşi. Parcul este şi locul unde are loc Târgul Anual de Carte.
Centro Colombo este unul dintre mall-urile Lisabonei. Aici se afăi şi magazinul Primark, deschis până la 12 noaptea (cel mai lung program Primark din toată Europa).
Galerie foto
Ţi-am pregătit o galerie cu imagini din toată Lisabona. Deschide galeria foto şi începe călătoria.
Indiferent că planifici aventura în capitala lusitană vara sau iarna, întotdeauna este o idee bună: vara, te vei bucura de zile însorite şi toate facilităţile turistice deschise, iar iarna vei evita frigul, pentru că rar scad temperaturile sub 8 grade în acest ţinut iberic. Nu te îngrijora dacă ai nevoie de tratament special, Lisabona este un oraş accesibil, dotat cu rampe în aproape toate punctele de atracţie.
Aşadar, bucuria e garantată, trebuie doar să planifici în detaliu călătoria. Distracţie plăcută!
Surse: Shutterstock şi Pinterest