Ghid de călătorie în Oslo – ce nu trebuie ratat + cele mai cool locuri de shopping
Oslo este capitala Norvegiei și unul dintre cele mai mari orașe din peninsula scandinavă. Oslo îmbină istoria cu modernitatea (multe clădiri centrale sunt construite după anul 2000 și au un aer futurist) și este cunoscut ca locul în care se decernează Premiul Nobel pentru Pace (restul premiilor fiind prezentate în Stockholm).
Top 10 obiective turistice în Oslo
Cum ajungi în Oslo
Unde te poți caza în Oslo
Ce poți gusta în Oslo
Unde te poți distra/relaxa în Oslo
Locuri de shopping în Oslo
Ce altceva trebuie să știi înainte de a vizita Oslo
Top 10 obiective turistice în Oslo
Oslo este unul dintre cele mai spectaculoase orașe din partea central-nordică a Europei. Mai jos sunt câteva obiective turistice care nu ar trebui ratate dacă ajungi aici.
Muzeul Corăbiilor Vikinge
Unul dintre cele mai vizitate locuri din Oslo, acest muzeu oferă o privire spre trecutul unei părți a lumii care și-a petrecut timpul între gerul arctic și războaie. Muzeul deține cea mai bine păstrată corabie vikingă, dar și o mulțime de detalii cu privire la mormintele tradiționale. Povestea de demult este spusă prin obiectele din muzeu și prin picturile de pe pereți și tavan. Un bilet costă circa 47 lei, iar muzeul este închis pe 1 ianuarie, 6 și 13 februarie.
Palatul Regal
Palatul Regal este considerat un monument de patrimoniu al Norvegiei. Simbolizează independența statului norvegian, obținută în 1814 și a reprezentat rezidența Regelui Harald al V-lea și a Reginei Sonja. Clădirea este realizată în stil neoclasic cu elemente de stucco și a fost finalizată în 1849. Palatul este înconjurat de păduri, heleștee și statui. Dacă vizitezi Oslo pe timp de vară te poți bucura de un tur ghidat de o oră (este și în engleză). Un bilet este aproximativ 64 lei.
Muzeul Munch
Muzeul Munch este dedicat celui mai cunoscut pictor din Oslo, Edward Munch cunoscut pentru tabloul “Strigătul”. De-a lungul vieții a realizat peste 5000 de tablouri și schițe. Muzeul Munch s-a deschis în 1963 la 100 de ani de la nașterea marelui pictor. Prețul unui bilet este de circa 55 lei. Este bine de știut că dacă îți iei Oslo Pass, poți vizita acest muzeu și multe alte locuri din Oslo (plus mai multe discounturi la cumpărături și hotel) cu 390 lei pentru trei zile.
Muzeul de Istorie
Muzeul de istorie din Oslo deține cea mai mare colecție de obiecte pre-istorice și din Evul Mediu descoperite în Norvegia. Așezat pe mai multe etaje, muzeul prezintă Evul Mediu (la parter) și expoziții etnografice cu mumii egiptene, obiecte din expedițiile arctice, africane sau din Estul Asiei (la etajul doi și patru). Dacă mergi în mai puțin de 48 ore după ce ai fost la Muzeul Corăbiilor poți folosi același bilet. De asemenea, în ultima sâmbătă din lună intrarea este gratuită.
Opera Națională Norvegiană
Este situată în port și este proiectată de noul val de arhitecți reprezentați de firma de arhitectură Snøhetta, premiată la nivel internațional. Exteriorul este așezat în pantă și pare a ieși din apă. Designul este creat anume pentru a permite vizitatorilor să ajungă pe acoperiș (acolo te poți bucura de imagini panoramice asupra orașului). Dacă te pasionează acest lucru, poți participa la un tur ghidat.
Centrul Premiului Nobel pentru Pace
În fiecare an la Nobels Fredssenter se decernează premiul Nobel pentru Pace. Clădirea a fost inaugurată în 1872, iar premiul Nobel pentru Pace se decernează aici din 2005.
Muzeul Sculpturilor Vigeland
Acest muzeu primește în fiecare an peste un milion de turiști și este celebru pentru cele peste 200 de sculpturi în bronz, granit și metal realizate de Gustav Vigeland. Accesul este liber.
Cartierul Aker Brygge
Reprezintă una dintre cele mai cunoscute locații din Oslo, fiind ideal pentru întâlniri, cumpărături sau loc de pornire pentru alegerea clubului serii. Aici sunt o mulțime de restaurante, magazine, spații libere (pentru expoziții de artă, concerte sau evenimente temporare de modă, artă sau cultură). Zona pietonală oferă imagini spectaculoase asupra marinei și a fiordului Oslo.
Muzeul Kon-Tiki
Acest muzeu adăpostește bărci originale folosite în expedițiile lui Thor Heyerdahl (cunoscut pentru expediția sa într-o ambarcațiune construită manual din America de Sud până la insulele Tuamotu din Polinezia Franceză). Muzeul deține hărți folosite în timpul expediției din 1947 precum și circa 8000 de cărți. Muzeul Kon-Tiki se află în apropierea Muzeului Corăbiilor Vikinge, iar un bilet costă aproximativ 57 lei.
Castelul Akerhus
Este considerat cel mai apreciat monument din Norvegia. Odinioară a fost un centru administrativ și o fortăreață care a fost martoră mai multor incidente armate. Construcția a fost finalizată la începutul secolului al 14-lea și a supraviețuit vitejește mai multor asedii. Intrarea este gratuită cu Oslo Pass, însă un bilet costă aproximativ 45 lei.
Cum ajungi în Oslo
Cea mai bună modalitate de a ajunge în Oslo este cu avionul. Prețul pornește de la 200 lei la zborurile low cost planificate cu câteva luni înainte și poate ajunge lejer la 1000 lei în cazul zborurilor cu escală.
Odată ajuns în Oslo, poți apela fără griji la rețeaua de transport public (autobuze, tramvaie, metrou, feribot, tren de suprafață etc). Prețul biletelor este mare (aproximativ 17 lei un drum) însă dacă îți iei abonamente de 1-2 zile (un card de 24 ore de exemplu ajunge la 52 lei) sau o săptămână (136 lei) ieși mai ieftin.
Unde te poți caza în Oslo
Oslo este un oraș scump chiar și atunci când vine vorba de cazare. Mai jos sunt principalele forme de cazare și prețurile aferente:
- Hotel – de la 300 lei pe noapte
- Airbnb – de la 150 lei pe noapte
- Hostel – de la 110 lei pe noapte într-un hostel aproape de centru
- Apartament de închiriat – de la 750 lei pe noapte
Ce poți gusta în Oslo
Deși există suficiente locuri care oferă mâncăruri care ar hrăni un viking (grase și pline de carbohidrați), Oslo se bucură și de localuri marcate de mâncare proaspătă (în special pește și produse marine). Mai jos sunt câteva preparate pe care ar trebui să le încerci dacă vizitezi Oslo:
- Somon afumat – nu poți veni în Oslo fără să guști somonul la el acasă. Aici somonul se maturează domol și are un gust profund, ceva mai diferit decât peștele pe care îl luăm de la supermarket. Savurează-l pur și simplu sau întins pe o felie de pâine neagră cu unt. Cel mai bun somon afumat sau proaspăt se găsește la restaurantul Fiskerit Youngstorget
- Smalahove – este un preparat bazat pe cap de oaie. Se servește cu napi suedezi sau cartofi
- Brunost – este un ingredient al sosurilor pentru carne, însă poate fi consumat și ca atare pe o felie de pâine. Este un fel de brânză obținut printr-un amestec de lapte, smântână și zer. Are o textură ceva mai fină decât brânza Gouda
- Raspeballer – o mâncare tradițională norvegiană formată din găluște de cartofi care pot fi servite cu carne (porc sau oaie) sau gem de fructe
Unde te poți distra/relaxa în Oslo
Pe lângă prețurile mari, orașul Oslo este cunoscut și pentru temperaturile scăzute, astfel că majoritatea turiștilor vin pe durata verii. Mai jos sunt câteva locuri perfecte pentru a îmbina relaxarea cu distracția.
Oslo Summer Park
Unul dintre cele mai mari parcuri de distracție din Scandinavia, Oslo Summer Park are trei trasee de dificultate variabilă și peste 1000 m de trasee cu tiroliana. Cea mai cunoscută este Tigerspranget (în traducere liberă, “săritura tigrului”) unde vei trece prin experiența unei căderi libere de 13 m după care vei fi coborât ușor la sol. În același parc poți face plimbări cu bicicletele sau te poți bucura de picnic în zonele special amenajate.
Oslo Winter Park
Oslo Winter Park conține cel mai mare parc de ski din Oslo cu 18 pârtii pentru profesioniști și amatori precum și 11 lifturi. Este deschis din noiembrie/decembrie până la mijlocul lui aprilie.
TusenFryd Amusement Park
TusenFryd este un parc de distracții cu mai bine de 30 atracții pentru vizitatori. Carusele, montagne russe, trenulețe care trec în viteză prin apă sau alte aparate îți vor pune cu siguranță sângele în mișcare.
The Well
The Well este cel mai mare spa din Scandinavia cu 11 piscine, 15 saune și o suprafață de peste 10.000 mp. Acest loc reunește tradițiile pentru saună de pe tot cuprinsul lumii, de la camerele de îmbăiat japoneze la hamamul oriental, piscine exterioare, jacuzii, cascade și mai multe baruri și restaurante.
Excursie la fiorduri
Pentru o experiență inedită poți face o croazieră pentru a vedea fiordurile. Plecarea se face din marina situată central, iar vasele charter pot acomoda până la 500 pasageri. Pe drum vei vedea fiordurile care au făcut Norvegia celebră, insula Hovedøya, farul Dyna și numeroasele case de vacanță ale localnicilor. O călătorie durează 2 ore și costă de la 160 lei în sus.
Northern Lights Xperium
Northern Lights Xperium este un loc inedit pentru iubitori de aurore boreale (fenomenul poate fi observat în mod natural doar în nordul țării). Vei avea parte de o experiență unică, prin care afli cum se formează aurora boreală din vânturile solare. Locul prezintă pe ecrane uriașe montate pe pereți, podea și tavan aurora boreală așa cum este văzută în nordul Norvegiei. Un bilet costă 70 lei.
Cluburi și baruri în Oslo
Cum frigul predomină majoritatea anului, multă lume se ascunde în interior. Norvegienii știu ce înseamnă să te simți bine, așa că oferă numeroase oportunități prin barurile și cluburile care împânzesc orașul. Mai jos sunt câteva dintre cele mai populare dintre ele.
- Bla – un bar-club hipsterest aflat într-o veche fabrică. Vin DJ locali, iar ziua se aude muzică jazz. Sâmbăta este ziua de clubbing, duminica locul se transformă într-o piață de mâncare sănătoasă, iar lunea te poți desfăta cu rock și metal. Partea și mai bună este că băuturile sunt mult mai ieftine prin comparație cu alte locuri din Oslo. Vara extind locul cu o terasă în aer liber unde poți servi o cafea în tihnă sub soarele domol al Scandinaviei
- Bar Boca – este cel mai mic bar din Oslo dar oferă o atmosferă caldă și nostalgică, detaliile și decorul amintind de anii ‘50. Lista de cocktailuri este lungă iar berea artizanală și vinul produs local nu lipsesc
- Ryes – este un bar-restaurant adaptat după cantinele-restaurant americane din anii ‘60. Atmosfera este relaxată, muzica vintage, iar shakeurile și burgerii îți dau energie pe timp de zi. La lăsarea întunericului, începe o muzică mai ritmată, lumea încearcă cocktailuri și aglomerează ringul de dans
- Aku-Aku Tiki Bar – dacă vrei să fii teleportat pe o insulă exotică trebuie să treci pe aici. Au băuturi tropicale de la clasicul Mai Tai la cocktailuri pe bază de rom și mixuri inedite cu tentă picantă. Muzica ritmată te va face să îți imaginezi că ești pe placa de surf sau cel puțin la o petrecere pe plajă
Locuri de shopping în Oslo
În Oslo ai la dispoziție o mare varietate de locuri de cumpărături, de la malluri și zone comerciale ample la magazine de haine vintage și târguri de vechituri. Mai jos sunt câteva dintre cele mai populare locuri de shopping din Oslo:
- Zona Karl Johans – este strada principală din oraș. Trebuie să treci pe la librăria-ceainărie Tanum și pe la complexul comercial Paleet. Aici vei putea explora sute de magazine, vânzători stradali și tot felul de artiști locali care își vând creațiile
- GlasMagasinet – un magazin cu lucruri de lux; de la cosmetice la electronice, mobilă, jucării și cadouri. Este deschis publicului din 1730
- Norway designs – este o galerie care vinde obiecte din ceramică, sticlă și argilă. Multe obiecte sunt semnate de designeri norvegieni și europeni celebri precum Astrid Hansen, Johan Mæhlum sau Irene Harvik
- Steen and Strøm – un centru comercial pe cinci etaje cu prețuri pentru toate buzunarele. Îți poți clăti ochii cu obiecte și haine de brand și poți lua cadouri pentru cei dragi. Vei găsit atât branduri internaționale cât și producători locali care vând haine hand-made
- Bærums Verk – este un sat aflat la periferia orașului Oslo, care a fost recondiționat pentru a arăta ca în secolul al 17-lea. Vei găsi magazine de meșteșugari, galerii de artă, buticuri și mici librării
Ce altceva trebuie să știi înainte de a vizita Oslo
Înainte de a-ți lua biletul de avion și de a-ți face bagajele este bine să știi câteva lucruri despre Oslo:
- Este unul dintre cele mai scumpe orașe din Europa
- Iernile sunt lungi și friguroase, primăverile răcoroase, iar verile moderate (10-22 grade Celsius) – este bine să verifici prognoza meteo înainte de a pleca în vacanță
- Moneda națională este coroana norvegiană (NOK) – 100 coroane norvegiene înseamnă circa 10 euro; în cele mai multe locuri din Oslo se plătește cu cardul, inclusiv la taxi sau pentru o gustare stradală
- Oslo se află pe fusul orar GMT+1 (deci cu o oră mai puțin decât România)
- Majoritatea norvegienilor vorbesc fluent limba engleză
- Oslo este unul dintre cele mai sigure orașe din lume, astfel că te poți plimba fără griji pe străzi chiar și după lăsarea întunericului
- Nu poți cumpăra alcool de la supermarket după ora 6 seara în weekend sau după 8 seara în timpul săptămânii
- Multe magazine sunt închise duminica și au program scurt sâmbăta (în general, programul este 10-18 sau 10-20)
- Prizele din Norvegia sunt similare celor de la noi deci nu ai nevoie de adaptor
- Nu este nevoie să dai bacșiș – acesta se calculează automat în funcție de consumație și este inclus pe bon. Totuși, dacă bonul este de 38,2 coroane poți lăsa 40 fără probleme
- În Norvegia nu există ideea de tocmeală – dacă un produs are o etichetă cu un preț acela este definitiv
- Nu te aștepta să mergi ușor cu geamantanul pe roți – majoritatea străzilor și trotuarelor sunt acoperite de nisip grosier, motiv pentru care anual se distrug o mulțime de roți de valize. Alege un geamantan cu roți mai rezistente sau, și mai bine, un rucsac
- Nu critica localnicii sau țara – localnicii nu îi văd cu ochi buni pe turiștii care încep să critice taxele sau prețurile mari. Același lucru este valabil pentru vânătoarea de balene (acest animal este o delicatesă în bucătăria norvegiană). Chiar dacă ești un împătimit al protecției vieții marine, ține aceste lucruri pentru tine. De asemenea, nu compara Norvegia cu celelalte țări nordice
- Nu te supăra atunci când cei din jur nu spun “mulțumesc”, “te rog” sau “scuză-mă” – este ceva specific culturii locale, așa că nu te preocupa prea tare; nu are nimeni ceva cu tine
- Evită să iei taxiul – deși sunt curate și sigure, taxiurile reprezintă un lux. De exemplu, un drum de la aeroport la Oslo poate ajunge ușor la 130 euro (615 lei)
- Vremea este schimbătoare în Oslo – în unele zile poate ploua de 20 ori așa că este recomandat să înlocuiești umbrela cu o pelerină de ploaie de calitate. Așa vei putea explora orașul și vei avea mâinile libere pentru a face fotografii
Deși cam scump, Oslo este unul dintre cele mai frumoase orașe din partea central-nordică a Europei. Ia-ți haine groase, suficiente coroane și vizitează acest oraș feeric pe timpul verii, singura perioadă din an în care te poți bucura de tot ce are de oferit.
Sursa foto: Shutterstock