Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Ghid de vacanță în Berlin – ce e de văzut, de mâncat și de știut

Berlinul e destinația ideală dacă ești în căutarea unui oraș cosmopolit. Chiar dacă este de 9 ori mai mare decât Parisul, are doar o cincime din densitatea lui, de aceea oferă senzația de oraș aerisit și de aceea e o adevărată plăcerea să-l cutreieri. În plus, are mai multe poduri decât Veneția și nu mai puțin de 9 castele, 3 zone protejate în Patrimoniul UNESCO, iar peste 44% din suprafața sa este acoperită de căi navigabile, păduri, râuri și zone verzi, ceea ce-l face unul dintre cele mai verzi orașe ale Europei.

Obiective turistice în Berlin
Mâncare în Berlin
Transport până la Berlin
Cazare în Berlin

Cu toate că Berlinul are o vreme moderată, fără temperaturi extreme indiferent de anotimp, cea mai bună perioadă în care să-l vizitezi este mai-septembrie, când vei evita ploile dese din lunile de iarnă și te poți bucură de soarele blând, în mâneca scurtă, fără să transpiri.

Obiective în Berlin

Berlinul este un oraș profund marcat de evenimentele istorice mondiale, iar asta se poate observa prin simplele plăcute memoriale de pe trotuare, din dreptul anumitor case, care sugerează că acolo a trăit un evreu supus protocolului nazist. Printre cele mai populare puncte de interes turistic din Berlin se numără Poarta Brandenburg (un simbol al orașului), Charlie Checkpoint sau Insula Muzeelor.

Reichstag este clădirea Parlamentului German, ce poate fi vizitată mai ales pentru a bifa celebrul Dom. Turul este precedat de un minuțios control la intrare, coada poate presupune un timp de așteptare însemnat, dar clădirea este remarcabilă și-ți poți cumpără un loc într-un țur ghidat.

Poarta Brandenburg este un monument militar care a ajuns să simbolizeze pacea și unitatea. Este una dintre cele mai iconice scene din istoria recentă a Germaniei: sute de mii de oameni au sărbătorit la Poarta Brandenburgului căderea Zidul Berlinului pe 9 noiembrie 1989. Poarta a ajuns să reprezinte unitatea și libertatea germană de la sfârșitul războiului rece și a tării divizate, iar astăzi este folosită Pariser Platz – piața adiacentă, unde are loc principalul concert de Revelion. Ca notă comică, se află în apropierea hotelului Adler, celebru pentru scena în care Michael Jackson și-a ridicat copilul în afară balconului.

photo 1521656566678 ba3a5bfd07fa

Punctul de trecere Charlie (Checkpoint Charlie) a fost inițial creat în august 1961, când Germania de Est comunistă a ridicat zidul Berlinului pentru a împiedica cetăţenii să fugă spre vestul democratic. Au existat și alte puncte de control, Alpha și Bravo, dar Charlie este notabil pentru locația sa pe Friedrichstrasse, o stradă istorică în centrul orașului ocupat de americani. Chiar mai important a fost faptul că a fost singură poartă pe unde Germania de Est a permis diplomaților aliați, personalului militar și turiștilor străini să treacă în sectorul sovietic din Berlin. Astăzi este unul dintre cele mai vizitate puncte turistice, de unde ițit poți lua ca suveniruri chipii militare, măști de gaze, căciuli rusești sau clasicii magneți.

Colecția unică de galerii și muzee de pe Insula Muzeelor din Berlin, cu cele cinci clădiri asemănătoare templelor, găzduieste comori ce adună 6.000 de ani de istorie umană. Adăugată în patrimoniul mondial UNESCO în 1999, zona este situată în centrul istoric al orașului, ușor accesat din orice direcție. Cel mai impresionant dintre acestea este Pergamom Museum, cu o galerie arheologică spectaculoasă, ce datează din perioadă lui Nefertiti.

Memorialul Holocaustului din Berlin, situat în Mitte, lângă Poarta Brandenburg, este monumentul uimitor dedicat victimelor evreiești ale genocidului nazist al celui de-al doilea război mondial. Include Centrul de informare situat în partea de sud-est a temeliei memoriale, accesibil prin două puncte de intrare.

photo 1470251032709 fac9396d19bb

East Side Gallery cuprinde cea mai mare porțiune rămasă din Zidul Berlinului, aproximativ 1 kilometru, şi este integral acoperită cu artă urbană. Grafitti-ul ce îmbracă vechea limită dintre Germania de Est și Germania de Vest exprimă libertate, curaj și creativitate și este un adevărat spectacol vizual pentru toți călătorii, fiind chiar locul preferat al turiștilor. Vizavi se află celebra Mercedes Benz Arena, unde au loc multe competiții sportive și concerte.

photo 1504954096613 0ebd576c917e

Dacă ești în căutarea divertismentului, poți vizita Acvariul Aquadom – un acvariu vertical, așezat într-un hotel, care fură toate privirile. Cea mai nouă propunere este însă Muzeul Spionajului, unde vei afla nu doar istoria și instrumentele folosite în această îndeletnicire, dar îți vei putea verifica propriile abilități, într-o cameră cu raze laser pe care trebuie să le ocolești, strecurându-te printre ele, supravegheat cu ajutorul unor senzori de căldură, cu camere video. De asemenea, îţi recomandăm să mergi și la Sony Center, marcat de celebra girafă din LEGO, unde vei găsi inclusiv un cinematograf.

Dacă vrei să mergi şi la un shopping rapid, îți recomandăm mall-ul Alexa, Kurfürstendamm (KaDeWe), Mall of Berlin, Hackescher Markt și Friedrichstrasse, dar mai ales magazinul Primark, dacă vrei să îți înnoiești întreaga garderobă cu un buget redus. Vei găsi în Berlin 2 magazine Primark unde vei găsi cu siguranţă tot ceea ce îţi doreşti rapid, fără să pierzi timp preţios la cumărături.

https://www.instagram.com/p/U0xH-VEcK3/?tagged=primarkberlin

Mâncare în Berlin

Dacă te întrebi unde să mănânci ca un localnic în Berlin, îşi recomandăm  să optezi în primul rând pentru mâncarea stradală. Este accesibilă ca preț și foarte gustoasă. Vei observa acolo două tarabe cu mâncare atât de faimoase, încât crează cozi remarcabile. Și culmea, cele 2 standuri de mâncare stradala se află unul lângă celălalt:

  • Mustafa’s Gemüsedöner vinde în principal mâncare de inspirație orientală, foarte iubită în Berlin datorită comunității mari de turci și arabi. Se spune că aici se prepară cel mai bun doner din oraș, pentru care turiștii stau la coadă cu orele.
  • Curry 36 este locul în care vei descoperi bucătăria locală: faimoşii cârnați nemţeşti. Wurst este cel mai comun aliment stradal, însă la stația Mehringdamm se spune că se gătește cel mai bine. Chiar dacă, de obicei, coada este mai mică aici decât la Mustafa, diferitele tipuri de cârnați sunt delicioase și se servesc de obicei cu cartofi prăjiți, la niște meșe pline ochi, unde se stă în picioare.

Un alt aspect al mâncării din Berlin este diversitatea. Capitala germană găzduiește o mulțime de imigranți, motiv pentru care restaurantele japoneze, vietnameze, indiene sau de orice tip ești curios să încerci se găsesc cu ușurință în fiecare cartier. Dacă nu ai încercat până acum, îți recomandăm celebra supă Pho Bo, o specialitate vietnameză cu vită, pe care o găsești chiar la restaurantul vietnamez de lângă hotelul Gât Point Charlie.

Specialitatea Käsespätzle, iubită la scară largă în Germania, seamănă cu pastele acoperite de branză cu miros intens. De obicei, bunicile din sudul Germaniei fac cel mai bun Käsespätzle de casă, dar restaurantul Lebensmittel Mitte va fi cea mai bună alegere pentru o experienţă cu Käsespätzle la Berlin.

Dacă vrei să mănânci cea mai bună friptură din Berlin (care se apropie de fripturile din Argentina), atunci Grill Royal este cea mai bună alegere. Atenţie însă! Înainte de a merge acolo, asigură-te ca ai portofelul plin, deoarece Grill Royal este unul dintre restaurantele de lux din Berlin.

Transport până în Berlin

Din România, ai o mulțime de alternative de a ajunge până în Berlin. Poți include și mașina personală, cu care vei parcurge aproximativ 20 de ore dacă pleci din București. Autostrăzile germane asigură şi confortul și rapiditatea unui drum lin, fără întârzieri. Un interval similar vei bifa și dacă alegi autocarul, al cărui preț se învârte în jurul a 100 de euro. Trenul ajunge în 24 de ore și costul unei călătorii se apropie de 200 de euro, promițând însă și peisajele minunate ale Ungariei și Austriei.

Cea mai recomandată alternativă este însă o călătorie cu avionul, la un preț ce începe de la 100 de euro la chartere și poate depăși 200 de euro la companiile de linie în plin sezon.

După ce ai ajuns în Berlin, cel mai simplu mod de a te plimba prin oraș este cu sistemul de trenuri subterane și de suprafața S-bahn și U-Bahn, pentru care poți cumpără bilete pentru o singură calatorie, un abonament pentru o zi sau pentru o săptămâna, prețurile variind în funcție de zona de circulație aleasă.

Spre exemplu, prețul unei călătorii cu metroul în centrul Berlinului costă 1,70 euro, iar prețul unui abonament de o săptămâna este de 30 de euro. Precum în toate capitalele europene, biletul poate fi folosit și pentru transportul terestru. Curios este însă faptul că, în capitala germană, nu există aparate de validare a călătoriei care să acționeze ca o barieră înainte de intrarea la metrou, însă trebuie să ai asupra ta întotdeauna un document de călătorie valid, pentru a evita amenzile. Sistemul de transport este foarte performant și acoperă toată zonă turistică.

photo 1484689228555 fd6bc1b28b7e

Cazare în Berlin

Cel mai simplu mod de a obține cazare este prin Booking.com, unde, mai nou, poți alege chiar și apartamente, în afara hotelurilor și hostelurilor. Cu ajutorul filtrelor, controlezi afișarea unităților disponibile în funcție de buget, poziționare și confort.

Alternativa este AirBnB, sistemul prin care proprietari privați îşi oferă în regim hotelier locuințele spre închiriere, atât în sistem sharing, cât și întreagă casă. Acestea pot fi, de multe ori, mai ieftine decât hotelurile, însă implică și un grad mai mare de risc în ceea ce privește curățenia, confortul termic și comunicarea cu proprietarul. Dacă ai ales o locuinţă prin Airbnb iar la fața locului nu ești mulțumit de rezultat, contactează Airbnb în primele 24 de ore de la cazare pentru a primi banii înapoi sau alte variante de cazare. La depășirea acestui termen, banii se livrează direct în contul proprietarului și e mai greu, apoi, de negociat.

Pentru o primă vizită la Berlin, noi îți recomandăm Gat Point Charlie, un hotel central, lângă una dintre principalele atracții ale Berlinului. Chiar dacă depășește bugetul de bază al călătorului, ia în considerare că toate obiectivele turistice sunt la distanța unei plimbări pe jos, iar camerele sunt curate și comode.

Dacă încă nu te-am convins să adaugi Berlinul pe lista scurta a oraselor europene pe care vrei să le vizitezi, ia în calcul și faptul că este foarte probabil ca perioada ta de vacanță să coincidă cu un concert al unui artist important, care nu va veni prea curând în România.

Sursa foto: Shutterstock, Unsplash, Instagram

Lasă un răspuns