Ghid pașaport 2019: Cum îl obții rapid, de ce acte ai nevoie, cât costă și cât aștepți după el
Uniunea Europeană ne întâmpină cu brațele deschise oriunde pe teritoriul ei, practic poți călători în orice țară membră doar cu buletinul în buzunar, în timp ce pentru o vacanță exotică pe alt continent ai nevoie de pașaport.
Vestea bună este că poți obține pașaportul mai ușor decât pe vremuri. Trebuie doar să știi unde să te prezinți, cu ce acte, cum să achiți taxa de emitere și ce marjă de timp să aloci pentru obținerea lui. Am structurat informațiile esențiale în acest ghid scurt, pentru a face procesul cât mai simplu pentru tine.
Tipuri de pașaport cu perioade de emitere
Unde îți faci pașaportul
Cât costă și unde plătești
Acte necesare pentru eliberarea pașaportului
Noutăți pașaport 2019
Tipuri de pașaport cu perioade de emitere
Există 4 tipuri de pașaport, iar în funcție de nevoile tale poți opta cu ușurință pentru unul anume:
- Pașaportul simplu electronic
Dacă ai peste 12 ani, nu te grăbești foarte tare și vrei să-l folosești 10 ani de acum încolo. Durează până la 10 zile lucrătoare să intri în posesia lui.
- Pașaportul simplu pentru minori
Dacă cel mic nu are 12 ani împliniți și vrei să-l iei cu tine în vacanță cel puțin 3 ani de acum încolo sau are între 12 și 18 ani, caz în care pașaportul va fi valabil 5 ani, acesta este tipul de document necesar. Durează până la 10 zile lucrătoare să intri în posesia lui.
- Pașaportul simplu temporar
Dacă ești super grăbit și nu te incomodează un termen scurt de valabilitate de 1 an de la emitere. Durează până la 3 zile lucrătoare să intri în posesia lui, dar dacă ai noroc termenul minim de emitere este de aproximativ 2 ore, deci zâmbește frumos la ghișeu și plătește taxa din timp 😉.
- Pașaportul pentru români care se stabilesc în străinătate
Dacă te-ai lăsat ispitit și nu vrei să te mai întorci prea curând în România, cererea se depune la ambasada României din țara în care te afli. Aici nu știm precis cât durează emiterea pașaportului, se poate prelungi până la 45 de zile lucrătoare și depinde de organele competente din țara de care sau în care te-ai îndrăgostit.
Unde îți faci pașaportul
Cererea pentru pașaport se depune la sediile Direcției Generale de Pașapoarte, distribuite pe tot teritoriul țării. În București există 2 locuri speciale, dar găsești lista completă și orarul de funcționare aici, în caz că apar modificări. Tot pentru București funcționează bine și serviciul online de programare a depunerii cererii de pașaport pe epasapoarte.ro.
Te poți programa și pentru celelalte orașe, însă calendarul nu este actualizat, nici precis, deci nu rămâne decât să te prezinți la ghișeu și să speri că scapi rapid. Găsești online lista centrelor de pașapoarte din toată România, cu programul de lucru actualizat.
Cât costă și unde plătești
Tarifele pentru eliberarea pașapoartelor au scăzut în ultimii ani, iar în prezent arată cam așa:
- Pașaport simplu electronic, valabilitate 5 ani, taxă 258 de lei
- Pașaport simplu pentru minori sub 12 ani, valabilitate 3 ani, taxă 236 de lei
- Pașaport simplu temporar, valabilitate 1 an, taxă 96 de lei
Ai mai multe opțiuni de achitare a taxei. Unele sunt mai old school, altele sunt în pas cu tehnologia.
- Online, prin aplicația ta de internet banking în contul bancar al trezoreriei din județul unde îți faci pașaportul. Uite o listă a conturilor IBAN aici.
- Virament bancar, adică un fel de online în offline, cu vizită la banca ta. Se mențin conturile IBAN de mai sus.
- Numerar la casieriile trezoreriei statului, lista completă aici.
- Mandat poștal la orice oficiu poștal din drumul tău.
Este foarte important să-ți completezi datele corect, să menționezi tipul de pașaport dorit, codul IBAN din lista de mai sus, denumirea instituției „Trezoreria operativă” și numele județului de care aparții, plus suma pe care o achiți.
Indiferent de metoda de plată pe care o alegi, păstrează dovada plății pentru că îți va fi necesară la pasul următor. Deci cash sau card? Azi sau mâine?
Acte necesare pentru eliberarea pașaportului
Pentru cererea și eliberarea unui pașaport simplu electronic sau temporar, ai nevoie doar de:
- Buletinul în original
- Dovada achitării taxelor pentru eliberarea pașaportului
- Pașaportul expirat (dacă ai avut și nu mai este valabil)
În cazul pașaportului este pentru minorii care nu au împlinit 14 ani, birocrația se complică puțin de tot. Vei avea nevoie de:
- Certificat de naștere în original
- Actele de identitate ale părinților sau ale reprezentantului legal, în original
- Procură, hotărâre judecătorească de încredințare a minorului sau un certificat de deces dacă cererea pentru pașaport este solicitată de un singur părinte
- Prezența minorului dacă are 14 împliniți, pentru depunerea personală a documentației și a actului de identitate
Noutăți pașaport 2019
Odată cu noile norme europene privind protecția datelor personale, s-a modificat inclusiv aspectul noilor paşapoarte.
Coperta paşaportului electronic simplu a căpătat o nuanță de roșu mai închis, iar în interior au fost inserate ilustrații de inspirație culturală. De exemplu, răsfoind paginile viitorului tău pașaport, vei găsi desene cu obiective autentice românești, precum Sfinxul, Delta Dunării, sau Arcul de Triumf.
Sursă foto: Unsplash